Instagram
INSPIRACIJA ZA ODMOR

Osjećat ćete se 'kao doma': Od njih 500, ovih 10 gradova odabrani za najgostoljubljivije na svijetu

Nizozemska putnička agencija nedavno je analizirala čak 500 svjetskih turističkih odredišta na temelju toga u kojoj su mjeri gostoljubivi prema turistima. Tražilo se više od osmijeha i jeftine kave, a u nastavak donosimo top 10 država u kojima ćete se osjećati ‘kao doma’.

Nizozemska putnička agencija nedavno je analizirala čak 500 svjetskih turističkih odredišta na temelju toga u kojoj su mjeri gostoljubivi prema turistima. Tražilo se više od osmijeha i jeftine kave, a u nastavak donosimo top 10 država u kojima ćete se osjećati ‘kao doma’.

Kada govorimo o “dobrom osjećaju” koji imamo u nekoj stranoj zemlji, pomislimo ponajviše na općeniti osjećaj ugode i sigurnosti koji nas obuzme na ulicama nepoznatih nam gradova. Topao osmijeh na ulici ili pak radosni pozdrav pri ulasku u kafić ili restoran samo su neki od čimbenika koji čine da se turisti osjećaju dobro, no mnogi drugi faktori pridonose etiketi gostoljubivosti koji poneki gradovi nose.

U cjelokupni dojam tako ulazi i razina sreće koju lokalno stanovništvo osjeća, zatim srdačnost zaposlenika u zračnim lukama, al ii koliko se stanovnika koristi engleskim jezikom, trećim najraširenijim jezikom na svijetu.

Navedeni, ali i mnogi drugi faktori utjecali su na laskave titule “najgostoljubljivijih gradova”, a u prvih deset našli su se očekivane lokacije, ali i poneka iznenađenja. Prema konačnom pobjedniku krećemo od posljednjeg mjesta.

10. Orlando, Florida, SAD

U Orlandu se nalaze neki od najboljih i najluksuznijih hotela na Floridi, a poznat je i po velikom Disneylandu koji svakog posjetitelja navede da probudi dijete u sebi.

9. Zurich, Švicarska

Najveći grad Švicarske svojedobno je proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, a uz besprijekornu sigurnost putnicima na raspolaganje stavlja i jednu od najboljih zračnih luka koja, između ostalog, nudi lounge kutke s tuševima te okrjepom u vidu luksuznih doručaka.

8. Oslo, Norveška

Već je opće poznata činjenica da su stanovnici skandinavskih gradova zadovoljnih životnim i gradskim standardom, a norveška je prijestolnica zauzela mjesto na samom vrhu popisa sretnih mjesta za život, pa ne čudi da se našla i na ovoj listi. Obiluje zanimljivim hotelima, poput The Thiefa koji se nalazi u samom centru grada te skriva veliku umjetničku zbirku, ali i restoran i bar na krovu - nezaobilaznu lokaciju na kojoj turisti u potpunosti upiju svu ljepotu skandinavskog načina življenja.

A post shared by THE THIEF (@thethiefoslo) on

7. Tokio, Japan

Prema mnogim anketama i istraživanjima, Tokio je posljednjih godina omiljena destinacija putnika diljem svijeta. A kako i ne bi bio, kad nudi sve – od povijesnog značaja do nebodera u neonskim bojama, a na svakom se kutku nalaze i restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama.

A post shared by TOKYO JAPAN (@tokyo_blog) on

6. Lisabon, Portugal

Kako uopće sažeti sve ljepote šarenog i umjetničkog Lisabona? Krovovi prekriveni terakotom, mozaik pločice na pročeljima zgrada, bezbrojni muzeji, ali i pristupačne cijene i zvukovi fado glazbe ono su što čini posjetitelje sretnima.

5. Rotterdam, Nizozemska

Zanimljivost kod Rotterdama je što je njegova centralna željeznička postaja ujedno i omiljeno mjesto za druženje. Nije neuobičajeno da zateknete lokalne stanovnike, ali i turiste kako uživaju upravo na tom mjestu. Uz vrhunske hotele koje nudi, turisti naprosto obožavaju privatni smještaj koji je lako pronaći u tamošnjim tipičnim “žutim kockastim kućama”, onima koje zasigurno često viđate na Instagramu.

4. San Francisco, Kalifornija, SAD

Još jedan američki grad našao je svoje mjesto na listi najgostoljubljivijih svjetskih gradova. Ta informacija ne čudi poznavajući da Amerikanci slove kao poprilično ljubazan narod, uvijek spreman na osmijeh dobrodošlice. San Francisco je kulturni, komercijalni i financijski centar i 4. najveći grad u Kaliforniji nakon Los Angelesa, San Diega i San Josea, a turiste osvaja uličnim sviračima, kalifornijskim suncem i specifičnom pozitivnom "vibrom".

3. Helsinki, Finska

Takozvani “bijeli grad sjevera” izuzetno je posjećen tijekom cijele godine, no daleko je najljepši zimi. Moderni i prekrasni kafići, barovi i restorani nude svoje ugodno ozračje i toplinu na svakom koraku, a i javne saune i bazeni hit su koji turisti obožavaju.

2. Stockholm, Švedska

Dovoljno je samo reći fika - pojam je to za švedsko tradicinalno ispijanje kave i uživanje u kolaču. Jednostavnost, toplina i ljepota epiteti su koje sačinjava spomenuta fika, ali i općenit švedski način života i razmišljanja, toliko neodoljiv putnicima iz cijelog svijeta.

1. Singapur

Već četvrtu godinu zaredom ovaj je grad-država proglašen najskupljim na svijetu, prema istraživanju iEconomic Intelligence Unita. No, uz skupoću vrlo često ide i finoća, a to je jedna od odlika Singapura koji se diči i titulom najgostoljubljivijeg na svijetu. Posjetitelji ga opisuju posebnim i fascinantnim. Grad je to koji sam sebe neprestano iznova osmišljava, a kreativnost i ljepota vidljive su u svakoj njegovoj ulici, kafiću, galeriji i parku, što turisti svakako osjete. Mnogo se polaže i na okoliš - svaki prostor iskorišten je tako da u potpunosti zadovolji funkcionalnu i estetsku potražnju svojih građana i posjetitelja.

Linker
04. svibanj 2024 04:46