gdje ćete ljetovati?

Plaže koje morate posjetiti dok ste na otoku Murteru: Od robinzonskog turizma do rajskih, skrivenih oaza

Nakon što sam se vratila s produženog vikenda koji sam provela na otoku Murteru, odlučila sam izdvojiti njihove najljepše plaže. Zaista ima svakakvih i izbor će, vjerujem, zadovoljiti svačije preferencije.

Mostom u Tisnome je spojen s kopnom, smjestio se u Šibenskom akvatoriju, a doslovce odsječen bio je 20-ak dana prošle godine zbog pandemije koronavirusa kada su stanovnici bili u dosad neviđenoj karanteni. Ni s otoka ni na otok, takva je bila situacija. Tri mjeseca kasnije, ljetna sezona odvijala se normalno, tek uz pokoje upozorenje zaboravljivim turistima u trgovini: "Molim vas, stavite masku!". Otok Murter ima otprilike 5000 stanovnika, a većina njih se bavi turizmom. Ako ste nedavno bili na otoku, svakako ste mogli primijetiti kako se nove građevine samo nizaju. Apartmani se grade naveliko, pogotovo u samome Murteru, ali ne zaostaju i okolni gradovi - Betina i Jezera. Inače, otok krasi predivna priroda, borove šume, uređene plaže, kristalno čisto more, pješčane i kamenite plaže te mogućnost hlada gotovo na svakom kupalištu.

Plaža Kosirina

Plaža Kosirina ljepotica je u kojoj se isprepliću pješčane i šljunčane plažice duž cijele uvale. Popularna je kod stranih gostiju, ali jednako je vole i domaći koji rado svrate u lokalni beach bar. U uvali se često uplovljavaju i jedrilice, a nerijetko i jahte. Pogled se pruža na Kornatsko otočje. Unutar uvale se nalazi i kamp, a u osami na stijenama susret ćete i golaće.

image
Plaža Kosirina
TZ MURTER

Čitajte i: Prirodne ljepote, gostoljubivi domaćini i bajkovite plaže s tirkiznim morem Petru Pupić stalno vuku u Albaniju

Plaža Slanica

Možda i najpopularnija plaža na otoku, pješčana plaža Slanica, puna je i van udarne sezone. More je plitko do nekih 30-ak metara od obale te je zbog toga posebno popularna kod piciginaša. Na glavnoj plaži je u sezoni većinom gužva, ali na okolnim stijenama može se pronaći bijeg. Prednost je nekoliko kafića u kojima se možete okrijepiti nakon kupanja i sunčanja. Parking na plaži se dodatno naplaćuje.

image
Plaža Slanica
TZ MURTER

Plaža Podvrške

Kako nam je rekao turist koji na Murteru ljetuje već 20 godina, plaža Podvrške su do prije nekoliko godina bile oaza na kojoj su se kupali većinom domaći. Tek nekolicina ručnika usred sezone, ono je što je do prije nekoliko godina bilo specifično za ovu jadransku ljepoticu. "Boom" je doživjela nakon nekoliko članaka o njezinoj ljepoti. I zaista je tako. Svega kilometar udaljena od Slanice, Podvrške se nalaze na istočnoj strani otoka koja gleda prema otvorenom moru. Ona je dijelom šljunčana i pjeskovita, a dijelom stjenovita te ima odvojenu uvalu za kupaće s psima. Uz sve to, bistro more, borova šuma - dobitna su kombinacija za bezbrižan godišnji odmor. Plaža ima parking koji se naplaćuje.

image
Plaža Podvrške
TZ MURTER

Čitajte i: Čarobni Egipat! Vitomir Maričić na Sinajskom poluotoku obišao piramide u Gizi i muzeje u Kairu

Plaža Čigrađa

Uvala Čigrađa smjestila se nedaleko od ulaza u grad Murter. Slična je kao i ostale uvale koje su na toj strani otoka, odnosno gledaju na otvoreno more - šljunčano-kamenu podlogu na ulazu u more, a s bočnih strana nalaze se stijene i guste borove šume. Bogato podmorje odlično je za sve ljubitelje ronjenja. Nedostatak je manjak prirodnog hlada. Parking se također naplaćuje.

image
Plaža Čigrađa
TZ MURTER

Arheološka plaža Colentum

Murter ima i arheološku plažu gdje se ljubitelji povijesti i kupaći koji ne vole gužve zaista mogu pronaći. Ona je na samom Rtu Gradina te nudi odličan pogled na murtersku uvalu Hramina. Ova plaža jedina je u Hrvatskoj koja objedinjuje povijest, arheologiju, oceanografiju te kulturni, sportski i rekreativni turizam.

image
Arheološka plaža Colentum
TZ MURTER
Linker
14. ožujak 2024 12:40