IZLET

Požurite na put jer Toskana je najljepša u proljeće

Iako milijuni turista ne biraju godišnje doba, proljeće je idealno vrijeme za posjet Firenci i drugim gradovima toskanske regije.

Biseri Toskane. Te dvije riječi dovoljne su za opisati zašto vrijedi posjetiti Firencu, Siennu, Pisu i San Gimignano, gradove što sam ih obišao tijekom boravka u toj pitoresknoj regiji talijanske “čizme” koja, s više od 120 zaštićenih prirodnih cjelina, slovi kao jedna od najljepših u Italiji. Jaglaci okupani suncem i voćke u cvatu vjesnici su proljeća, a to je idealno vrijeme za posjet toskanskim biserima.

image

toskana

FAB LENTZ/ UNSPLASH

Godišnje ovu regiju posjete milijuni turista, a posebno Firencu, ne birajući godišnje doba za obilazak znamenitosti grada koji zbog svoje kulturne važnosti - čija je središnja gradska jezgra od 1982. godine i pod zaštitom UNESCO-a - slovi kao “talijanska Atena”. Legenda i ljetopisi kažu da se u vrijeme etruščanskih naselja pojavilo ime Florentia, iako Firenca prema kroničarima grada nema nikakve veze s poznatim ljiljanom, koji je tek nekoliko stoljeća kasnije prihvaćen kao simbol grada. Pretpostavlja se da je za Rimljane Florentia označavala grad Floru, s obzirom na to da je osnovana tijekom Floralija, svečanih igara u čast Flore (od latinskog “flo, floris” ili “cvijet”), starorimskog i italskog božanstva cvjetanja i proljeća općenito, i da je to zadržala do današnjih dana.

image

Novinara Dušana Miljuša oduševili su brojni firentinski povijesni spomenici

DUšAN MILJUš

Nas su u šetnji gradom pak zaintrigirali teški metalni krugovi zakovani u zid u Palazzo Medici Riccardi, a voditeljica Camilla objasnila nam je da su oni bili namijenjeni vezanju konja dok se čekalo za banku, jer su u palači živjeli najbogatiji bankari Italije i najznačajnija firentinska obitelj Medici. Podrijetlo imena Medici nije u potpunosti razjašnjeno. Ono je množina od riječi medico, što u prijevodu znači liječnik, no nema sigurnih dokaza da su oni to i bili.

PEČAT OBITELJI MEDICI

Kako nam je nadalje u obilasku objasnila i pokazala naša voditeljica, grb obitelji Medici sačinjava šest kugli na zlatnoj podlozi, ali nema objašnjenja zašto su baš to odabrali za svoj grb. Nema nikakvog natpisa, vjerojatno zbog toga što je bilo mnogo nepismenih pa su na taj način očito željeli stvoriti prepoznatljivo obilježje, puštajući mašti na volju tumačenje simbola moćne obitelji.

image

Dvorište renesansne palače obitelji Medici, Palazzo Medici Riccardi

DUšAN MILJUš

Firenza je grad u kojem su stvarali umjetnički i znanstveni geniji Michelangelo Buonarroti i Leonardo da Vinci. Galileo Galilei u Firenci je izumio svoj prvi teleskop, Dante Alighieri napisao svoju “Božanstvenu komediju”, a na njih podsjećaju njihovi kipovi dok od Piazze Duomo odlazimo pokraj galerije Ufizzi prema obali rijeke Arno i još jednoj turističkoj atrakciji Ponte Vecchio ili Starom mostu koji povezuje dvije obale rijeke Arno.

image

Znameniti srednjovjekovni most preko rijeke Arno, Ponte Vecchio, jedan je od najprepoznatljivijih simbola Firence

MARK BOSS/UNSPLASH

U daljini na drugoj strani su vrtovi Boboli koji su veličanstven spoj prirode i kulture Italije i najveći su muzej na otvorenom u Italiji. Most Ponte Vecchio, čiji sadašnji oblik potječe iz 14. stoljeća, a prvi zapisi o njemu datiraju još iz 10. stoljeća, prepoznatljiv je po tri glavna luka, od kojih najveći ima raspon od 30 metara, a druga dva po 27 metara. To je i jedini most koji je preživio bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Danas na njemu dominiraju ekskluzivne zlatarnice, draguljarnice i suvenirnice.

image

Trg u Firenci s gotičkom katedralom Santa Maria del Fiore

DUšAN MILJUš

Pješice se od njega može spustiti do Piazze della Signoria koja je bila glavno političko središte nekadašnje Firentinske Republike, a danas jedan od dva najpoznatija trga u Firenci, oko kojeg se nalaze znamenitosti poput Palazzo Vecchio, galerije Uffizi, Loggia dei Lanzi, gdje je smještena statua Perzeja kako drži Meduzinu glavu u ruci, te nekoliko gradskih palača. Firenca doista zaslužuje još jedan dolazak i višednevni boravak. Središnja gradska tržnica mjesto je na čijem su katu restorani u kojima se nude tradicionalna talijanska jela, ali i specijalitet toskanski biftek svakako se ne smije preskočiti, kao ni brojne štandove na kojima se nude suveniri. Tko se umori od hodanja, na raspolaganju ima vožnju kočijom koja traje 20 minuta i stoji 40 eura, a prolazi pokraj glavnih znamenitosti grada. Ogladnite li, na izboru su vam brojni restorani u ulicama. Cijene - od onih vrlo pristupačnih do ekskluzivnih, sve ovisi o tome koliko ste spremni potrošiti. Sve to vrijedi i za ostale gradove koje smo obišli.

image

Toskana je prepoznatljiva po vrhunskim jelima i piću

BICA COSMIN/ UNSPLASH

SIENA, SAN GIMIGNANO, PISA

Siena je još jedan grad pod zaštitom UNESCO-a. Impresivni središnji gradski trg Piazza del Campo u obliku školjke sagrađen je na mjestu nekadašnjeg rimskog kazališta. Na njemu se nalazi gradska vijećnica (Palazzo Pubblico) i Torre del Mangia (visok 102 m), a poznat je po godišnjoj konjskoj utrci (Palio) u kojoj se natječu predstavnici svake gradske četvrti još od srednjeg vijeka.

image

Srednjovjekovni San Gimignano poznat je po tornjevima koji se vide s nekoliko kilometara udaljenosti

ERIN DOERING/ UNSPLASH

Na itinerarskoj ruti ono zbog čega danas brojni turisti ne zaobilaze pitoreskni gradić San Gimignano, oko sat vožnje udaljen od Firence, sladoledarnica je Dondoli na središnjem trgu, čiji vlasnik Sergio Dondoli nosi titulu najboljeg proizvođača sladoleda na svijetu. Vrijedi posjetiti i kušati ga. I za kraj, Pisa i Kosi toranj zaokružili su boravak u Toskani sa zaključkom kako je ovo bio prvi, ali ne i posljednji boravak u toj zadivljujućoj regiji.

image

Slavni Kosi toranj u Pisi

SHAINEE FERNANDO/ UNSPLASH
Linker
16. travanj 2024 13:25