BIJEG IZ STVARNOSTI

Romantika u Rimu: Domenica Žuvela otkriva čime ju je talijanski grad osvojio

Brojne znamenitosti, ali i odlična hrana te temperament i energija Talijana ono su što našu pjevačicu vuče u Rim pa je tako taj grad proljetos posjetila već četvrti put.

"Grad Rim je poput muzeja, u kojem god dijelu grada se nalazite, možete pronaći neku znamenitost", oduševljeno govori pjevačica Domenica Žuvela koja je taj talijanski grad za Uskrs posjetila već četvrti put i to samo par mjeseci nakon što je tamo provela produženi vikend.

"Rim je jedan od najljepših gradova koje sam posjetila, zato mu se već četvrti put vraćam. Početkom godine, točnije u siječnju, bila sam na produženom vikendu u Rimu i slučajno naletjela na reklamu za koncert Erosa Ramazzottija. Odlučila sam odmah kupiti karte i to je zapravo bio povod za ovo putovanje. U tom trenutku nisam ni slutila da je taj vikend Uskrs, kojeg inače svake godine tradicionalno provodim na otoku sa svojom obitelji, ali ovaj u Rimu je za mene bio jako poseban. Grad je toliko dojmljiv da je to teško opisati, odiše bogatom kulturom i povijesnim znamenitostima koje bih svakako svima preporučila. Meni se svidio Vatikan, zajedno s Vatikanskim muzejem, bazilikom sv. Petra, Coloseumom, Rimskim forumima te Villa Borghese", govori nam pjevačica koja je nedavno s prijateljima i dečkom Ivanom Bačićem posjetila grad koji slovi za jedan od najljepših u Europi.

image

Domenica Žuvela u Rimu

"Ne volim preduga putovanja jer me to izbaci iz moje rutine i obaveza, tako da je za mene idealan produženi vikend, a ponekad je dovoljan i samo vikend. Za one koji prvi put putuju u Rim preporučujem minimalno četiri dana jer se zaista mnogo toga ima za vidjeti", govori Domenica i dodaje kako ona često na putovanja ode neplanski.

"Zbog prirode mog posla teško mi je planirati mnogo unaprijed pa često kupim karte danas za sutra i to me više veseli od planiranih putovanja. Nakon lockdowna, odlučila sam da ću, koliko to budem u mogućnosti, putovanja povezivati s koncertima što ipak zahtijeva planiranje zbog karata za koncert. Prošle godine sam tako bila u Beču na koncertu Due Lipe, ove godine u Rimu na Erosu Ramazzottiju, a na popisu mi je cijeli niz izvođača na čije bih koncerte rado otišla i nadam se da ću to uspjeti ostvariti", kaže pjevačica koja na putovanja obavezno vodi i svoju ljubimicu Zaru.

image

Pjevačica se odlično provela u Rimu

"U Rim sam putovala sa svojim prijateljima, dečkom i najslađom pudlicom Zarom koja uživa biti s nama na putu", ističe. Iako talijanska metropola nudi mnoštvo različitog sadržaja, Domenicu se najviše dojmila hrana.

"Obožavam talijansku kuhinju! Ne znam odakle bih počela. Jako volim ‘melanzane alla parmigiana’, složenac od patlidžana, rajčice i sira koji sam prvi put jela u Italiji. Isto tako, ako se mene pita, tjestenina je uvijek dobra ideja - što jednostavnija to bolja, a prošli put sam oborila i vlastiti rekord pa sam tako pet dana za redom u istom restoranu jela istu tjesteninu s rajčicom, pestom genovese i stracciatellom. Za gastro uživanje preporučila bih bilo koji restorančić u kvartu Trastevere koji me jako podsjeća na splitski Varoš sa svojim uskim uličicama, a oduševio me i posebnom energijom, osobito ljudi koji tamo rade", objašnjava Domenica i dodaje da joj je jedina zamjerka Rimu to što promet zna biti izazovan i stresan.

image

Domenica Žuvela u Rimu na stadionu Olimpico

"Promet je definitivno izvor stresa jer se treba prilagoditi njihovoj brzoj vožnji i trakama za koje kao da ne vrijede ista pravila kao i kod nas, već je pravilo otprilike koliko se automobila uspije nagurati. Ipak, s druge strane i to je zanimljivo iskustvo. Složila bih se s izrekom ‘Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin‘, jer niti nema druge opcije".

Poznata Korčulanka složila se i s čestom usporedbom karaktera Dalmatinaca i Talijana i dodala kako je zapravo ta sličnost jedan od razloga zbog kojeg je toliko zavoljela Italiju.

image

Pjevačica Domenica Žuvela u Rimu

"Mislim da upravo zbog toga volim njihov jezik, komunikaciju i kulturu - jer je slična našoj. Talijani su jako temperamenti i osebujni pa uživam samo promatrajući ih. U Italiji volim ići na ista mjesta svaki dan, osobito popiti jutarnji capuccino u mali kvartovski kafić u kojem se može osjetiti njihova svakodnevica i čuti zanimljive priče. Upravo sam u jednom od takvih kafića dobila kompliment od starijeg gospodina za moj rodni otok Korčulu, što me baš razveselilo. Već sam nekoliko puta gledala i utakmice na stadionu i mislim da je to najbolji način na koji se može upoznati ljude, osjetiti njihovu energiju i temperament", objašnjava Domenica i dodaje kako joj putovanja, iako se umori od hodanja i razgledavanja, napune baterije na poseban način i obogate uspomenama.

image

Domenica Žuvela u Rimu

Domenica je nedavno objavila novi singl "Control freak", a za kraj nam je otkrila i da uskoro izlazi nova pjesma.

"Iako je moja nova pjesma ‘Control freak’ tek izašla, u planu mi je izdati još jednu pjesmu početkom ljeta na kojoj trenutno radimo. Moram biti iskrena da još nisam krenula razmišljati o albumu, ali kad promislim koliko sam singlova izdala, mislim da bi to trebalo doći kao logičan slijed i brže nego što mislim", zaključuje.

Linker
12. travanj 2024 02:16