DENIS TRESKANICA
PUTOVANJE

Tamo gdje planine ljube nebo žive najsretnije krave! Za obilazak izaberite vlak!

Alpska regija na jugu Švicarske idealno je područje za aktivni odmor, koji uvijek djeluje iscjeljujuće na Aleksandru Šutalo, ravnateljicu Gradske knjižnice u Požegi, i njenog životnog partnera Denisa Treskanicu - obilazili su je na biciklu, vlakom i pješice.

Alpska regija na jugu Švicarske idealno je područje za aktivni odmor, koji uvijek djeluje iscjeljujuće na Aleksandru Šutalo, ravnateljicu Gradske knjižnice u Požegi, i njenog životnog partnera Denisa Treskanicu - obilazili su je na biciklu, vlakom i pješice.

Putovanja su za nas jedini pravi odmor. Bilo da je riječ o jednodnevnim izletima ili vikendima tijekom kojih istražujemo Hrvatsku i Sloveniju, već u trenutku kad krećemo na put počinje punjenje naših baterija - koje su na kraju poslovnog tjedna obično prazne. Obožavamo bicikliranje po gradovima, šumama i gorama, planinarenje ili ranojutarnje šetnje po mjestima koja istražujemo. Jednom godišnje, najčešće u lipnju, na redu je veliko putovanje, a ove smo godine odabrali Basel i njegovu okolicu. Kako se nalazi na tromeđi Švicarske, Francuske i Njemačke, Basel je savršena orijentacijska točka za istraživanje tih triju zemalja. Naša avantura trajala je pet dana, a nakon slijetanja u Baselu nastavili smo do Colmara u Francuskoj, potom otišli u srce regije Jungfrau u Švicarskoj, a odsjeli smo u mjestašcu Lauterbrunnen, odakle smo se upustili u alpsku biciklističku avanturu te na povratku proveli jedan dan u Baselu.

image

Lauterbrunnen u Švicarskoj nazivaju jednim od najljepših sela na svijetu.

DENIS TRESKANICA

Premda je najprivlačnija skijašima zimi, regija Jungfrau je zbog svojih prirodnih ljepota atraktivna i u ostalim godišnjim dobima, posebice planinarima i biciklistima. Obuhvaća tri svjetski poznata vrha - Eiger (3970 m), Moench (4099 m) i Jungfrau (4158 m) koji je ujedno najviša željeznička stanica u Europi. A na 2970 metara nadmorske visine nalazi se restoran Piz Gloria, u kojem su snimane scene jednog od filmova iz serijala o Jamesu Bondu.

Mjestašce Lauterbrunnen u regiji Jungfrau usječeno je u dolini podno gigantskih stijena pa je pogled s uzvisine nezaboravan - bio je inspirativan i za Franza Schuberta, koji je u ovom djeliću svijeta stvorio neke od svojih najljepših skladbi. I bajkoviti Rivendell iz "Gospodara prstenova" J. R. R. Tolkiena inspiriran je tim pejzažem. Taj je kraj okružen sa 72 vodopada, a neki su visoki gotovo 300 metara i među najvišima su u Europi. Staubbach je najpoznatiji i ujedno glavni motiv na razglednicama iz Lauterbrunnena - uz mjesnu crkvicu to je posebna fotolokacija, za koju turisti čekaju u redu.

image

Kroz Lauterbrunnen ćete moći proći autom, dok su mnoga sela u okolici car-free.

DENIS TRESKANICA

Koliko god bilo čarobno, za doživljaj Lauterbrunnena dovoljan je jedan dan i zbog toga treba odmah planirati izlete vlakom, pješice ili biciklom do obližnjih sela. No, za istraživanje slikovitih alpskih područja važno je neprestano provjeravati vremensku prognozu - nama je, doduše, najavljivalo kišu, ali jutarnje sunce nas je ohrabrilo da unajmimo bicikle i krenemo. Do sela Wengen na 1241 m dolazimo planinskim vlakom vrlo strmim usponom, a potom sjedamo na bicikle i planinarskom stazom nastavljamo prema Kleine Scheideggu (2061 m). Tu i tamo naletimo na planinare ili bicikliste, a jedna Australka je u prolazu komentirala "najsretnije krave na svijetu" - koje su nam zapravo bile najvjernija pratnja na ovom putu. Kao ovce na Islandu, krave ovdje gospodare stazom i livadom. Dvanaest kilometara vožnje s mnogo stajanja i fotografiranja prevalili smo za dva sata i ušli u oblak koji se spustio na uličice mjestašca Kleine Scheidegg. Otamo je krenuo najčarobniji spust ikad prema Grindelwaldu (1034 m), poznatom po jezerima i glečeru, a dolaskom u Lauterbrunnen zaokružili smo rutu od pedesetak kilometara.

image

Na ‘putu prema gore‘ pratit će vas krave i zvuk njihovih zvona.

DENIS TRESKANICA

No, za boravak u regiji Jungfrau nije nužno biciklirati ili planinariti. Sva su mjesta povezana željezničkim linijama s vrlo gustim voznim redom i udobnim vlakovima. U regiji Jungfrau postoji 213 kilometara staza, čak 100 kilometara su zimske pješačke, a 50 kilometara je sanjkališta - tako da se može složiti odlična kombinacija vožnje i šetnje u bilo koje godišnje doba.

Dodatna prednost putovanja javnim prijevozom je i Swiss Saver Day Pass - dnevna karta kojom možete proći vlakom cijelu Švicarsku, uključujući i prijevoze autobusom, brodom i svim drugim javnim prijevozima u gradovima. Ako kartu kupite mjesec-dva ranije, platit ćete je samo 40 švicarskih franaka - što je velika ušteda u odnosu na vožnju automobilom, za koji samo vinjeta stoji 40 franaka.

Osim uživanja u krajoliku i planinskom zraku, zanimljivost na koju ćete sigurno naići u naseljenim mjestima su "siromati" - hladnjaci s bogatim izborom sireva koje možete platiti karticom ili kovanicama. Isti takvi hladnjaci su postavljeni na vrhovima, samo što su otvoreni za potpunu samoposlugu i novac ostavljate u posudicu sa strane. Poznati švicarski sirevi u ponudi su svih restorana, gdje možete kušati njihov poznati fondue (jelo od najmanje dvije vrste sira koji se na laganoj temperaturi tope u vinu) ili raclette s krumpirima i slaninom.

image

Pogled s klupice na 2000 m/nm ili kreativni odmor uslijed napornog uspona.

DENIS TRESKANICA

Basel - grad kulture i biciklista

Basel je važno sveučilišno središte i svjetski važan grad u farmaceutskoj industriji. Nazivaju ga i gradom muzeja jer ih je čak četrdeset, u kojima se čuva i predstavlja povijest, kultura i umjetnost ovog grada na Rajni - od Muzeja igračaka i Muzeja papira do Muzeja umjetnosti (Kunstmuseum Basel) s najstarijom javnom zbirkom umjetničkih djela na svijetu. Bogata kultura snažno se osjeti u uličicama starog dijela grada, a fascinantna je i kultura prometa, ponašanja i provođenja slobodnog vremena. Subotu poslijepodne, primjerice, Švicarci provode vani, u druženju s prijateljima ili obitelji. Trgovine su zatvorene, dvaput je više biciklista nego automobila na cestama. Šetaju, bicikliraju ili se kupaju u Rajni. Jedna od atrakcija u Baselu je uskočiti u Rajnu kod mosta Wettsteinbrücke s osobnim stvarima u vodonepropusnoj torbi i prepustiti se riječnoj struji sve do mosta Johanniterbrücke. Grad je geografski poseban jer se nalazi na tromeđi (The Dreiländereck). Ova je točka u Baselu inače omiljeno mjesto za fotografiranje, jer oznaka na toj fotografiji istovremeno stoji u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

image

Basler Münster sa svoje dvije tanke kule omiljeni je motiv fotografijama uz Rajnu.

DENIS TRESKANICA

COLMAR

Samo šezdesetak kilometara od Basela nalazi se živopisni francuski grad Colmar, do kojeg smo došli vlakom od zračne luke. Pastelne fasade gusto nanizanih kuća u starom centru grada, ispresijecane drvenim gredama u Fachwerk stilu i ukrašene cvijećem, stvaraju dojam mjesta gdje se sastaju bogata prošlost i sadašnjost.

image
DENIS TRESKANICA

Colmar se nalazi na elzaškoj vinskoj cesti i smatra se glavnim gradom regije Alsace na sjeveroistoku Francuske. U toj vinskoj regiji na granici s Njemačkom i Švicarskom uzgajaju se sorte od kojih se rade mnoga poznata i vrhunska vina, koja se temelje na tradicionalnoj proizvodnji. Vinska cesta proteže se na 170 kilometara i prolazi kroz prekrasne krajolike, srednjovjekovna sela s drvenim kućama ukrašenim cvijećem, dvorcima i crkvama.

U kulturi, arhitekturi i gastronomiji Colmara osjeća se njemački i francuski utjecaj, s obzirom na turbulentnu povijest tijekom koje je grad nekoliko puta mijenjao pripadnost državi.

Kroz stari dio grada, koji zovu Mala Venecija, vijugaju kanali obližnje rijeke Lauch. Inače, Colmar je grad s najmanje padalina i najviše sunca u Francuskoj - te s najviše roda! Zbog toga su rode simbol pokrajine i, naravno, vrlo česti motiv na suvenirima. Stanovnici su iznimno gostoljubivi i susretljivi, a konobari u restoranima i kafićima, osim što govore engleski jezik, svojom ljubaznošću pridonose dojmu da ste dobrodošli u ovaj doista poseban grad.

Linker
01. svibanj 2024 14:17