Fotogenična destinacija

Trebalo je to biti tek poslovno putovanje, no pjevačicu je Malta naprosto oduševila

Uz maštovitu kuhinju po pristupačnim cijenama te zabave do jutra u karaoke barovima, država u Sredozemnom moru - s obiljem fotogeničnih lokacija - idealna je destinacija za odmor, u što se uvjerila i pjevačica Nina Donelli koja je onamo otputovala kako bi snimila novi spot.

Povod mog petodnevnog boravka na Malti bilo je snimanje videospota za novu pjesmu "Ela ela" čiji se naslov s grčkog može prevesti - hajde, hajde. Taj grčki utjecaj čuje se i u melodiji i aranžmanu, ali s obzirom na to da sam nedavno snimila spot za pjesmu "Mili" na Mikonosu, ovaj smo odlučili raditi na Malti. To je sredozemna otočna država (veličine Brača) koju, kao i Grčku, krase bogata kultura i krajolici koji oduzimaju dah. Onamo sam otputovala sa svojom osmeročlanom ekipom, i to direktnim letom iz Venecije s kojim smo za jedan sat i 50 minuta stigli u Luqu, gradić četiri kilometra udaljen od glavnog grada Vallette. Cijena povratne karte bila je 90 eura. Unajmili smo veliki apartman u gradiću Pieta, koji je također blizu Vallette, a da bismo se lakše kretali po otoku, unajmili smo kombi. Njegova cijena bila je šezdesetak eura po danu. Prije puta me prijatelj upozorio na pomalo divlje malteške vozače, ali ja sam imala samo pozitivna iskustva na cesti. Doduše, trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na vožnju - lijevom trakom. To je, naime, nasljeđe iz vremena kad je Malta bila britanska kolonija.

image

Malta je do sredine šezdesetih bila britanska kolonija na što podsjećaju stare telefonske govornice

PRIVATNI ALBUM

Budući da većina stanovnika radi u turizmu, svjesni su važnosti te gospodarske grane i čine sve kako bi se posjetitelji osjećali dobro. Tri puna dana smo snimali od jutra do mraka na ulicama četiri različita grada - u Valletti, Sliemi, Marsaxlokku i Victoriji na otoku Gozo - a u svakom su nas ljudi ljubazno promatrali, zanimalo ih je što točno snimamo... Samo snimanje je bilo dosta fizički zahtjevno, a visoke temperature, scenska šminka i neravan teren kamenih uličica nisu nam olakšali posao. Nakon tri radna, zadnja dva dana smo proveli turistički, uživajući u hrani i opuštenim šetnjama po otoku i to nam je bila nagrada za uspješno obavljen posao. Jednu večer smo se ludo proveli u karaoke baru pjevajući do jutra - što je ovdje vrlo popularan oblik zabave.

image

Fotogenična vizura Vallette

SHUTTERSTOCK

Na Malti sigurno nećete ostati gladni jer imaju mnoštvo dobrih restorana po prihvatljivim cijenama. Tradicionalna kuhinja je jedinstvena, a čini je zanimljiva mješavina talijanske, francuske, engleske i sjevernoafričke kuhinje. Maltežani jedu puno plodova mora, povrća, luka, maslina, a jedno od nacionalnih jela je stuffat tal fenek - gulaš od zečjeg mesa. Unatoč nagovaranju moje vesele družine, nisam ga probala jer su mi zečevi predrage životinjice. Ali izbor je uistinu velik: najviše mi se svidjelo jelo bragioli - govedina punjena finim povrtnim umakom i zalivena vinom, a služi se uz hrskavi kruh hobza. Oduševilo me tradicionalno bezalkoholno piće kinnie koje se proizvodi od lokalnih gorkih naranči i aromatičnog bilja. Proizvode i više vrsta piva te vino, uglavnom crno. Deserti su ovdje fenomenalni i teško je biti discipliniran kad svi lokali nude i oku i nepcu ugodne slatkiše - probala sam ukusnu tortu od badema, meda i naranče, imqaret - u dubokom ulju prženo tijesto punjeno datuljama te kanole - lisnato tijesto u obliku tunela punjeno sirom ricotta, slasticu koju sam jela i u Italiji, gdje je izvorno nastala. Ugodni miris hrane dopire sa svih strana dok istražujete otok, izbor je velik, a cijene pristupačne.

image

Otočnim slasticama teško je odoljeti

SHUTTERSTOCK

Najviše me se dojmio Marsaxlokk (u prijevodu jugoistočna luka), ribarsko središte Malte koje me osvojilo svojom razigranom energijom. Uz obalu je vezano stotine šarenih ribarskih brodova zvanih luzzu koji s prednje strane imaju nacrtane oči koje, vjeruje se, štite mornare i brod od uroka. Tik uz brodove mnoštvo je lokala koji nude svježu ribu po povoljnim cijenama, a ta živopisna lokacija idealna je za fotografiranje pa je tu velika koncentracija turista. Glavni grad Valletta fascinirao me arhitekturom, spomenicima, crkvama i utvrdama koje ga okružuju...

image

Ribarske brodice u luci Marsaxlokk

SHUTTERSTOCK

Trajektom čija povratna karta stoji oko 20 eura odvezli smo se na susjedni otok Gozo, dug samo 14, a širok sedam kilometara. Ako želite iskusiti miran odmor, onda je Gozo pravo mjesto za vas, a najveća pješčana plaža Ramla l-Hamra uistinu je impresivna, doduše ne nudi prirodni hlad, ali se može unajmiti suncobran. Kupila sam nekoliko suvenira, magnetiće u obliku "oka koje donosi sreću", ručno rađene brodiće i šešir.

image

Šareni zatvoreni balkoni i prozorski okviri prepoznatljivi su simboli glavnog grada Vallette

SHUTTERSTOCK

Često putujem, uglavnom poslovno, i tada najčešće ne stignem punim intenzitetom uživati u ljepotama destinacije, ali ovaj put sam spojila posao i užitak te u kratko vrijeme uspjela doživjeti čaroliju što je nudi ova šarmantna mediteranska država u kojoj se isprepliću ljepota krajolika i šarm njenih stanovnika. Kada se opet poželim Malte, samo jednim klikom na spot proživjet ću ponovno, barem u mislima, tih nezaboravnih pet dana. A svima poručujem - Ela, Ela na Maltu!

image

Otok Gozo

SHUTTERSTOCK

DOBRO JE ZNATI

PARKING I POVEZANOST: Otputujete li onamo izvan sezone, lako ćete pronaći besplatni parking, odmah uz najznačajnije lokacije. Najam automobila nije skup, no i javni prijevoz je odlično organiziran: autobusnim linijama povezane su sve znamenitosti, plaže i gradovi, a tjedna karta stoji oko 20 eura.

HOLIVUDSKA KULISA: Malta je vrlo fotogenična i zato je često služila kao lokacija za snimanje američkih blockbustera. Među njima su "Jurski svijet: Carstvo", "Ubojstvo u Orient Expressu" i "Gladijator".

DOMAĆINI IZ SNOVA: Maltežani su svjesni koliko im je važan turizam, stoga očekujte nevjerojatno susretljive lokalce na svakom koraku, koji će nastojati da se tijekom cijelog boravka osjećate kao kod kuće.

Linker
16. ožujak 2024 17:19