Kamo na izlet

Vodič za potpuno uživanje: Dolinu Neretve ne zovu bez razloga ‘hrvatskom Kalifornijom‘

Ovaj prelijepi kraj nudi obilje avantura: uživanje u kupanju na mjestu gdje se rijeka ulijeva u more, kiteboarding, vožnju tradicionalnim lađama po jezeru, degustaciju vina i lokalnih specijaliteta te istraživanje povijesne ostavštine.

Tražite li destinaciju za savršen izlet u kojem ćete objediniti uživanje u predivnoj netaknutoj prirodi, jedinstvenu i vrhunsku gastronomiju te bogatu kulturnu ostavštinu? Pred nama su ljetne vrućine i sveprisutna potreba da se osvježimo, pa iako nam je u tom slučaju more prvo na pameti, uživati u ljetu može se i na rijekama, jezerima, u potocima i na brdima... Brojne destinacije nude nešto od navedenog, no rijetke su one koje nude baš sve. Jedna od njih je dolina rijeke Neretve, najveća hrvatska riječna delta u kojoj su stoljeća jedinstvenog života ostavila brojne tragove u kojima je danas moguće uživati kao zadovoljan i ispunjen gost. Upravo smo se tako mi osjećali!

image

Mjesto na kojem Neretva ulazi u Jadransko more, u Kominu, raj je za kitesurfere

MATEJ ČEPL

Ako tražite odličan, moderan smještaj s ljubaznim i pristupačnim domaćinima, nećete pogriješiti s hotelom Narenta čiji je restoran također za svaku preporuku. Tradicionalne neretvanske specijalitete priredit će vam na inovativan način. Primjerice, žabe ćete jesti umotane u slaninu. Nikako ne propustite kušati neretvanski lonac, u kojem će se naći sve najbolje što dolina nudi.

image

Arheološki muzej Narona

MATEJ ČEPL

Spoj vrhunske gastronomije i bogate kulture neretvanskog kraja naći ćete u naselju Vid, nekoliko kilometara od Metkovića.

Tamo se smjestilo jedno od najvažnijih hrvatskih nalazišta iz rimskog doba - Arheološki muzej Narona, jedini in situ muzej u Hrvatskoj, u kojem ćete naći 17 mramornih skulptura s prikazima rimskih careva i članova njihovih obitelji. U muzeju ćete se također upoznati s brojnim običajima i načinom života stanovnika koji su dolinu Neretve naseljavali u rimsko doba. Nakon obilaska muzeja, možete prošetati živopisnim mjestašcem koje se smjestilo na ruševinama rimskog grada. Naići ćete pritom na zapanjujuće prizore, primjerice dijelove rimskih građevina od kojih su izrađene kuće današnjih stanovnika Vida. Nakon što se prošećete mjestom, uz rukavac rijeke smjestio se restoran Đuđa i Mate u kojem morate probati neretvanski brudet od jegulja i žaba. Ako želite, domaćini će vas rukavcima rijeke provesti na neretvanskoj lađi, uz domaću rakijicu ili čašu vina kako bi dojam lijepe prirode bio još ljepši.

image

Neretva

SHUTTERSTOCK

Iako se u Vidu ne preporučuje kupanje, suprotno vrijedi za Baćinska jezera, koja se sastoje od šest spojenih i jednog odvojenog jezera. Jezera su slatka, a na njima je moguće uživati u vožnji tradicionalnom neretvanskom lađom, ili pak možete kontaktirati Paddle-Surf-Bacina i provozati se SUP daskom ili kajakom do bilo kojeg komadića obale na kojem ćete moći organizirati opušteni piknik uz bogatu floru i faunu.

image

Na Baćinskim jezerima možete se provozati SUP-om ili kajakom

MATEJ ČEPL

Još jedno posebno mjesto neretvanskog kraja je Agro etno park Žabac, jedinstveni ambijent na jezeru Kuti, do kojeg dolazite vozeći se kroz rukavce tradicionalnom neretvanskom lađom. Ondje će vas čekati ptice, ribe, vodozemci i gmazovi u svom prirodnom ambijentu. Nakon dolaska u Žabac okrijepit ćete se domaćom rakijom te se smjestiti u konobi gdje će vas domaćini vještim pričama voditi kroz degustacije najpoznatijih neretvanskih specijaliteta. Ako želite, možete se družiti i s velikom obitelji pataka i pačića koji slobodno hodaju dvorištem restorana.

image

Naselje Vid

MATEJ ČEPL

A najbolji način da detaljno upoznate biljni i životinjski svijet neretvanskog kraja je da posjetite Prirodoslovni muzej Metković. Stalni postav muzeja prezentiran je tehnikama informativnih panela, trodimenzionalnih prikaza staništa, prepariranih životinja u ladicama i vitrinama te multimedijskih audiovizualnih prikaza. Sadržaj će biti zanimljiv i odraslima i djeci, a stručno i zabavno osoblje učinit će vam boravak u muzeju još ugodnijim. A kada je ugoda u pitanju, ne smije se zaboraviti ni na vino. Iako je nešto udaljenija od delte Neretve, vinarija Terra Madre nalazi se na spektakularnoj lokaciji - na poluotoku s kojeg se pruža prekrasan pogled na Pelješac i novoizgrađeni most. Do vinarije se dolazi kroz zelene vinograde koji su, u kontrastu s plavim morem, pravi praznik za oko. Uređena je moderna unutarnja kušaonica, a uskoro će biti završena i vanjska koja će zasigurno biti hit kod svih ljubitelja pošipa i plavca malog, ali i zapanjujućih panorama za savršene fotografije. Osim vina, dolina Neretve ima svog aduta i na pivskoj sceni. Pivovara Brewville proizvodi craft piva na temu prošlosti i sadašnjosti neretvanskog kraja. Savršeno za tople ljetne mjesece!

image

Baćinska jezera

DOSFOTOS/DESIGNPICS/PROFIMEDIA

Za kraj našeg vodiča kroz dolinu Neretve ostavili smo mjesto gdje se očituje sama bit toga kraja - ušće rijeke u more na kojem se možete kupati, ali i kiteboardati. Mjesto je to gdje se spajaju slano i slatko, morsko i riječno, zeleno i plavo... a gdje je zalazak sunca u koktel baru spektakl koji ćete zauvijek pamtiti!

image

Pogled na Pelješki most

MATEJ ČEPL
Linker
29. srpanj 2022 10:27