Luksuz u susjedstvu

Vodimo vas na putovanje u najmlađi i najatraktivniji grad bokokotorskog zaljeva

Bokokotorski grad Tivat spoj je duhovnog i materijalnog: okružen planinama s jedne te morem s druge strane, u centru krije glamuroznu četvrt Porto Montenegro prepunu dizajnerskih trgovina i restorana.

Kako biste uživali u luksuznom odmoru - ili barem dobili kratki uvid u to kako se odmaraju bogati - ne trebate putovati u Nicu, Monte Carlo ili neko drugo mondeno ljetovalište na razvikanoj francuskoj i talijanskoj obali. Isti doživljaj pruža Tivat, najmlađi i najatraktivniji grad bokokotorskog zaljeva. Okružuju ga padine Vrmca, planine čiji se strmi vrhovi uzdižu nebu pod oblake čineći veličanstvenu pozadinu, dok se ispred njega stere tivatski zaljev, najveći od četiri u Boki kotorskoj.

image
ANELA MARTINOVIć
image
ANELA MARTINOVIć

I premda se iz Tivta može otisnuti na razne izlete u okolici, od posjeta selu Gornja Lastva s tradicionalnim kućama, pješačenja do vrha Sveti Vid i obilaska svetišta Gospe od Škrpjela, pa do posjeta Perastu, Risanu, Kotoru, ali i Dubrovniku (u tivatskim turističkim agencijama ističu njegovu blizinu), tko se odluči boraviti isključivo u samom gradu, neće se nipošto razočarati. U njemu vlada mir i spokoj, ima mnogo parkova i zelenih površina, ljudi su opušteni i srdačni, duž obale se nižu restorani s različitom ponudom i pristupačnim cijenama, a plaže se pružaju unedogled.

image

Grad je prepun parkova i zelenih površina

ANELA MARTINOVIć
image
ANELA MARTINOVIć
image
ANELA MARTINOVIć

Ono što posebice ostavlja dojam na posjetitelje je vrhunska čistoća i uređenost: svaki kutak ispunjen je cvijećem i biljem, a nemoguće je pronaći odbačeni papirić ili opušak, a kamoli da na turiste "vrebaju" prepune kante i kontejneri sa smećem. Vrhunac doživljaja je šetnja marinom Porto Montenegro na čijim se vezovima mogu vidjeti luksuzna plovila nezamislive veličine i raskoši, pod zastavama mnogih svjetskih zemalja. Okružuju je glamurozne stambene jedinice s ozelenjenim terasama s kojih puca pogled na marinu i zaljev, a središnji dio zauzima hotel Regent koji se diči s 5 zvjezdica.

image
ANELA MARTINOVIć
image

Skulptura ‘Grupa’ Rajka Sušića ispred JU Muzeja i Galerije Tivat

ANELA MARTINOVIć
image
ANELA MARTINOVIć
image
ANELA MARTINOVIć

Cijela je četvrt ispunjena dizajnerskim dućanima s namještajem, opremom za dom, kozmetikom i parfemima, luksuznim satovima i nakitom te odjećom i dodacima, među kojima je najslavniji dućan francuske modne kuće Dior. Glamurozni dojam upotpunjuju podružnice lanaca poznatih svjetskih restorana i barova kao što su Buddha Bar i Gallardo. No, jednako su posjećeni i restorani koji nude jela od svježe ulovljene ribe i fina domaća vina, kao što je Adriatica Restaurant & Beach Club smješten nasuprot Tivta blizu tjesnaca Verige koji je, s tristo metara širine, najuži dio zaljeva.

image
ANELA MARTINOVIć
image
ANELA MARTINOVIć
image

Diorov butik na šetnici Porta Montenegra

ANELA MARTINOVIć
Linker
15. studeni 2023 22:05