KRSTARENJE I KUPANJE

Vukovar: Heroj riječnog turizma

Krstarenje panoramskim brodom, kupanje na pješčanom otoku i riblji specijaliteti ljetni su mamac baroknoga grada na Dunavu.

U turističkom smislu Vukovar je grad-heroj. Lani je barokni ljepotan na Dunavu (uz Vučedol i Ilok) u natječaju što ga organizira Europska komisija proglašen Europskom destinacijom izvrsnosti na temu kulturnog turizma pa je i to jedan od razloga zašto je postao primamljiv putnicima, pogotovo onima s brodova. Procjenjuje se, naime, da će uz njegove obale ove godine pristati više od 220 kruzera, koji Vukovar povezuju sa srednjoeuropskim metropolama Budimpeštom i Bečom.

Vukovar, 19.08.2018.
Vukovar
Na fotografiji: Centar grada, pjesacka zona.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media
Korzo s brojnim dućanima i barovima

PJEŠČANI OTOK

One koji su se ovih dana u njemu zatekli - bez obzira na to dolaze li s riječne ili kopnene strane - oduševila je živost zbog održavanja Vukovar film festivala. Ta festivalska smotra trajala je do 26. kolovoza, a svi zaljubljenici u sedmu umjetnost mogli su uživati u brojnim atraktivnim filmovima, među kojima su i 'Obiteljske veze', 'Dogman', 'Izgaranje' te 'Hladni rat', nagrađeni na Filmskom festivalu u Cannesu. Filmofili avanturističkog duha nisu se morali brinuti za smještaj jer im je u suradnji s gradom organiziran besplatan kamp na poznatom ljetnom kupalištu Adi, pješčanom otoku na Dunavu.

PIJANI ŠARAN

Doći u grad na dvije rijeke - Dunav i Vuku - a ne probati ribu bila bi šteta. U ponudi su smuđ, som, štuka, kečiga i šaran na nekoliko načina: pijan, na rašljama, u vrhnju te u fiš paprikašu. Domaće specijalitete i vina toga kraja nude restorani Vukovarska kuća, Stari toranj, Mornar i Pleter. Na obali Dunava su Vrške gdje se može kušati i pašteta od soma i šarana te Dunavska golubica, u kojoj se jela pripremaju od svježih sezonskih namirnica s lokalnih OPG-ova.

Vukovar, 19.08.2018.
Vukovar
Na fotografiji: Restoran Adica.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media
U restoranima uz rijeku nude se riblji specijalitet

Tradicionalna delicija je šaran na rašljama

KULTURA I POVIJEST

Grad ima i brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a najznačajnije su Gradski muzej u dvorcu Eltz (koji je 2013. osvojio nagradu Anton Štifanić za poseban doprinos u razvoju hrvatskog turizma), Muzej vučedolske kulture, rodna kuća Lavoslava Ružičke te Franjevačka crkva sv. Filipa i Jakova, treća po dužini u Hrvatskoj nakon zagrebčke i đakovačke katedrale. Vukovarski vodotoranj, koji bi trebao postati vidikovac, simbol je stradanja grada, a o ratnoj povijesti svjedoče i Memorijalni centar Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara te Mjesto sjećanja u podrumu Vukovarske bolnice.

Vukovar, 19.08.2018.
Vukovar
Na fotografiji: Vodotoranj, simbol Vukovara.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media
Vodotoranj, simbol grada, trebao bi postati vidikovac

VODENI AUTOBUS

Prelijepe vizure obnovljenoga grada vide se u šetnji korzom, svojevrsnom vukovarskom Špicom, ali i vožnjom panoramskim brodom Bajadera, koji Vukovarci nazivaju vodeni autobus. Ima 60 mjesta, a moguće ga je unajmiti i za razna događanja te privatne zabave. Omiljeno mjesto za šetnju, rekreaciju i odmor je parkšumica Adica, dva kilometra od grada, gdje se planira izgraditi adrenalinski park. Kako bi se turizam digao na još višu razinu, osnovana je i Udruga turističkih vodiča grada Vukovara, a njegovi čelnici su s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije potpisali sporazum o suradnji na području obrazovanja.

Vukovar, 19.08.2018.
Vukovar
Na fotografiji: Kruzer na Dunavu.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / Hanza Media
Uz Dunav u Vukovaru godišnje pristaje više od 200 kruzera

ARHEOLOŠKO BLAGO

Grad na istoku Hrvatske oduvijek je bio sjecište mnogih putova i različitih kultura. O prisutnosti indoeuropskog naroda iz bakrenog doba svjedoči i vučedolska golubica, keramička posuda u obliku ptice. Pronađena je 1938. na arheološkom lokalitetu Vučedol, pet kilometara nizvodno od Vukovara, a s vremenom je postala simbol grada. Vrijedan arheološki nalaz je i Orion, za koji se vjeruje da je najstariji europski kalendar.

NOGOMET U KAVEZU

I u okolici Vukovara, na obroncima Fruške gore, dobro se jede i pije. Primjerice, u vinogradarskoj kući Goldschmidt možete probati Vupikova vina te specijalitet Dunavski raj, ali i okušati se u posebnoj vrsti rekreacije. Riječ je o cageballu, sportu sličnom nogometu koji se tri na tri igra - u kavezu. Prespavati se može u hotelu Lav s četiri zvjezdice na ušću Vuke u Dunav, kao i u hostelu 101 Dalmatinac.

Linker
18. travanj 2024 13:53