Preporuka

Jim Carrey slavi rođendan! Prisjetili smo se njegovih 7 uloga koje ne smijete propustiti

Na televizijskom ekranu probio se sa serijom "In Living Color", a prestižnu nagradu Zlatni globus osvojio je za filmove "The Truman Show" i "Man on the Moon" u kategoriji najboljeg glumca.

Kanadsko-američki glumac Jim Carrey 17. siječnja napunio je 62. rođendan, a kroz dugu karijeru koja je započela 1977. godine postao je prepoznatljiv po svojim urnebesnim grimasama koje su dio gotovo svake njegove uloge. Legendarni komičar svoj je talent otkrio još kao osmogodišnjak, a samopouzdanja mu od malih nogu nije nedostajalo pa je sasvim logičan slijed bio da se okuša u glumačkoj karijeri.

Na televizijskom ekranu probio se sa serijom "In Living Color", a prestižnu nagradu Zlatni globus osvojio je za filmove "The Truman Show" i "Man on the Moon" u kategoriji najboljeg glumca. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na nešto više od 165 milijuna eura, a najviše uživa u kompjuterskim igrama sa 16-godišnjim unukom Jacksonom, meditaciji i slikanju. Glumačkoj legendi, odličnog smisla za humor, želimo sretan rođendan, a u nastavku donosimo njegove najbolje filmove.

1. Liar liar

Carrey u ovom filmu glumi uspješnog odvjetnika Fletchera Reeda kojem je laž omiljeno sredstvo uspjeha s pomoću koje je izgradio uspješnu odvjetničku karijeru. Kako je težio uspješnoj karijeri, u potpunosti je zapostavio suprugu Audrey i sina Maxa, a nakon razvoda, Maxu nedostaje očeva pažnja. Za rođendan maleni dječak zaželi da mu otac prestane lagati, a uskoro je Fletcher nađe u problemu jer mu o tome ovisi karijera.

2. How the Grinch Stole Christmas

Božićni klasik s Jimom u glavnoj ulozi gdje glumi svadljivog Grincha koji želi upropastiti Božić svojim sretnim susjedima u gradu Who. Jednoga dana stvari se promijene nakon što Grinch upozna Cindy Lou, naivnu i dobrodušnu djevojčicu kojoj on slučajno spasi život. Ona ga odluči pozvati na Badnju večer u grad, iako zna da on ne pripada njezinim ljudima. Film je nastao po klasičnoj dječjoj priči Dr. Seussa.

3. Bruce Almighty

Majstor komedije ovog puta pronašao se u ulozi Boga. Naime, Bruce Nolan je televizijski reporter i nesretan je na poslu i životu jer smatra da mu ništa ne ide od ruke, iako ima prekrasnu djevojku Grace (Jennifer Aniston) koja ga neizmjerno voli. Bog, kojeg je utjelovio Morgan Freeman, daje mu božanske moći, a on sabotira svog televizijskog kolegu te ubrzo postane voditelj.

4. The Truman Show

Truman Burbank je bezbrižni prodavač osiguranja koji živi idiličan život s prelijepom ženom Meryl (Laura Linney) koja je medicinska sestra. Ubrzo Trumana dočekaju neobični događaji te on otkriva da je cijeli njegov život reality show i da su svi ljudi je upoznao u svom životu zapravo glumci. Upravo je za ovaj film 62-godišnji glumac osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg filmskog glumca.

5. Dumb and Dumber

Sigurni smo da ne postoji osoba koja nije pogledala ovu urnebesnu komediju iz devedesetih. U njoj Jim tumači ulogu Lloyda Christmasa koji je zaposlen kao vozač, a njegov najbolji prijatelj Harry Dune (Jeff Daniels) vodi putujući pseći frizerski salon. Ni jednom posao ne ide najbolje, a Lloyd jednom prilikom upozna lijepu, ali tužnu mladu ženu Marry u koju se zaljubi na prvi pogled. Ubrzo shvaća da je Marry zaboravila kovčeg, ne znajući da je unutra novac za otkupninu njezinog supruga.

Harry i Lloyd odluče vratiti novac vlasnici, ali su im kriminalci za petama. Kroz film se protežu urnebesne scene, stoga i ne iznenađuje što je postao veliki hit u svjetskim kinima. Toliko je film bio uspješan da je 2003. godine izašao prequel "Dumb and Dumber: When Harry Met Lloyd", a nastavak prvog dijela filma "Dumb and Dumber To" 2014.

6. Mask

U ovoj ulozi Carrey glumi povučenog bankarskog službenika Stanleyja kojem je pas Milo najbolji i jedini prijatelj. Razmišljajući o svom samotnom životu, Stanley dolazi do ruba samoubojstva, no slučajan pronalazak neobične drevne maske u rijeci drastično mijenja njegov život. S maskom je Stanley nepobjediv, a život mu bude još bolji kada upozna atraktivnu Tinu Carlyle (Cameron Diaz) u noćnom klubu.

7. Man on the Moon

Za ulogu Andyja Kaufman, Jim je dobio i Zlatni globus. Biografski film o komičaru Andyju Kaufmanu režirao je češki redatelj Miloš Forman, a pokazuje priču o kontroverznom komičaru, njegovo djetinjstvo te karijerni put od stand-up komedije to gostovanja u poznatim televizijskim emisijama. Od glumačke podstave u filmu smo mogli gledati Dannyja DeVita, Courtney Love i Paula Giamattija.

Linker
23. travanj 2024 16:00