OUTER BANKS

Nova generacija ‘Prijatelja‘: Zgodni glumci, lijepi pejsaži, malo napetosti i mnogo melodrame

Zgodni glumci, lijepi pejzaži, malo napetosti i puno melodrame - to je formula uspjeha serije "Outer Banks", čije glavne zvijezde postaju idoli mladih diljem svijeta.

Najatraktivniji glumački ansambl još od "Glee" i "Tračerice", kako kažu za "Outer Banks", trenutačno jedna od najpopularnijih Netflixovih serija u Hrvatskoj i u svijetu, dosad je skupio nevjerojatnih 154 milijuna sati gledanja. Neki idu još dalje u prošlost pa je uspoređuju s "Prijateljima" i "Beverly Hillsom 90210", a drugi jezgrovito obrazlažu njenu formulu za uspjeh - zgodni glumci, lijepi pejsaži, malo napetosti i mnogo melodrame.

image

Jonathan Daviss, Chase Stokes, Madison Bailey i Rudy Pankow

NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Počela se prikazivati u travnju 2020., odmah stekla gomilu obožavatelja, pa je nedavno na Netflixu osvanula i treća sezona, a iako su je njeni tvorci prvobitno planirali ukinuti nakon četvrte, sada kažu da će je snimati dok god je ljudi budu htjeli gledati. Ako treba, kažu Josh Pate, Jonas Pate i Shannon Burke - zadnje će epizode snimati i u koloniji na Marsu.

U Kaliforniji je nedavno održan i glazbeni festival nadahnut serijom, na kojem se, naravno, izvode pjesme koje prate radnju, a njenu popularnost i utjecaj na gledatelje, mahom mlađe dobi, prepoznao je i modni brend American Eagle Outfitters iz Pittsburgha, koji je u suradnji s Netflixom lansirao liniju majica, traperica i druge odjeće nadahnute "Outer Banksom".

image
NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Ukratko, radnja serije zbiva se na više od 300 kilometara dugom nizu otoka Outer Banks, koji obalu Sjeverne Caroline odvaja od otvorenog Atlantika. Na elitnom dijelu otoka Figure Eight žive bogataši, zvani Kooks, a drugi, manje privlačan dio dom je siromašnijem sloju, zvanom Pogues.

Glavni su junaci petero mladih koji tragaju za potopljenim blagom, s kojim je nekako povezan i nestali otac jednoga od njih. Glume ih Madelyn Cline, Chase Stokes, Madison Bailey, Jonathan Daviss i Rudy Pankow, koje je serija lansirala u tinejdžerske idole i širom im otvorila vrata Hollywooda.

image

Rudy Pankow kao JJ i Madelyn Cline kao Sarah Cameron
u prvoj sezoni serije

NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

MADELYN CLINE

image

Madelyn Cline

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Saru Cameron, jedinu pripadnicu petero mladih u potrazi za blagom iz bogate obitelji, tumači model i glumica Madelyn Cline, koju smo prošle godine mogli gledati s Danielom Craigom i Kate Hudson u filmu "Nož u leđa: Glass Onion" u kojem je glumila sporedni lik Whiskey. Rođena je i odrasla u Južnoj Carolini, u blizini Charlestona, gdje se serija uglavnom snima, pa su joj ambijent i način života u ‘Outer Banksu‘ jako dobro poznati. Osim slave, serija joj je donijela i ljubav - na setu se zaljubila u kolegu Chasea Stokesa, s kojim je u međuvremenu prekinula. Par je na dodjeli MTV-jevih filmskih i televizijskih priznanja 2021. dobio nagradu za najbolji poljubac koji nisu morali glumiti - jer su tada još bili par. Madelyn je nakon prekida sa Stokesom počela hodati s Jacksonom Guthyjem, pjevačem indie benda North of Nine, s kojim je i danas u vezi.

CHASE STOKES

image

Chase Stokes

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Ljepuškasti glumac koji u seriji tumači Johna B. Routledgea, vođu skupine tinejdžera koji tragaju za blagom, dobro se snašao u ulozi buntovnog mladog otočanina jer je, kako i sam kaže, dijete oceana. Rođen je u gradu Annapolisu u Marylandu, u kojem se nalazi poznata vojna pomorska akademija, ali je odrastao još južnije, na Floridi, gdje je zavolio jahati na valovima i stekao licencu za upravljanje brodicom koja mu je dobro došla na snimanju "Outer Banksa". U srednjoj školi je trenirao hokej na ledu, neko vrijeme maštao i o profesionalnoj karijeri, ali je zbog ozljede morao odustati. Zbog toga se posvetio glumi, a prije nego što je dobio ulogu Johna B. mogli smo ga vidjeti u malim rolama u serijama "Stranger Things" i "One Of Us Is Lying".

image

Chase Stokes

NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

U slobodno vrijeme piše poeziju koju planira objaviti u knjizi, a uz to svira gitaru i bavi se skladanjem. Ljepuškasti filmski zavodnik nije dugo ostao sam nakon što je prekinuo s Madelyn Cline, no ni u jednoj vezi se nije dugo zadržao, sve dok lani nije upoznao country pop pjevačicu Kelsea Ballerini, čija menadžerica živi u Sjevernoj Carolini, nedaleko od seta na kojem se snima "Outer Banks".

MADISON BAILEY

image

Madison Bailey

REYNAUD JULIEN/APS-MEDIAS/ABACA/SHUTTERSTOCK

Iako pati o graničnog poremećaja ličnosti, Madison Bailey, koja u seriji glumi Kiaru Carrera, kćer bogatog vlasnika restorana, to nije omelo u karijeri. Prvobitno, doduše, nije željela postati glumica, nego pjevačica, no shvatila je da osim dobrog glasa, talenta i muzikalnosti treba svladati i strah od nastupa pred publikom, a to ona nije uspjela. Stoga se s 15 godina počela boriti protiv straha - snimajući reklame. Ubrzo je stala pred kamere prvog TV serijala, "Mr. Mercedes", i glumačka karijera krenula je uzlaznom putanjom.

Rođena je nedaleko od Outer Banksa, u gradiću Kernersville u Sjevernoj Carolini, gdje je odrasla u obitelji koja je posvojila nju i njenih šestero braće i sestara jer ih majka nije mogla uzdržavati. Adoptivni roditelji pružili su joj dom, sigurnost i puno ljubavi, no nisu je mogli zaštititi od rasizma, pa je više puta istupala u javnosti iznoseći svoja iskustva o tome kako je to odrastati u predominantno bjelačkom okruženju kao crnkinja. Madison se od okoline ne razlikuje samo po rasi, nego i po tome što je panseksualka - prije nekoliko godina otkrila je da je u vezi s košarkašicom Mariom Linney sa Sveučilišta Sjeverne Caroline.

JONATHAN DAVISS

image

Jonathan Daviss

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Popea Heywarda, najpametnijeg pripadnika tinejdžerske skupine koja traži izgubljeno blago, glumi Jonathan Davis: iako je rođen u Nashvilleu u Tennesseeju, za sebe kaže da je Teksašanin jer je tamo odrastao. Nakon što ih je otac napustio, s majkom se preselio u teksaški gradić Conroe.

U srednjoj školi igrao je američki nogomet i volio košarku, ali, prema vlastitom priznanju, nikada nije maštao o sportskoj karijeri, nego samo o glumi. Nakon mature je majka zbog njegove ambicije prodala kuću u Teksasu i s njim i s mlađom kćeri se preselila u Kaliforniju. Potez im se očito isplatio jer je ulogu u "Outer Banksu" dobio sa samo 18 godina.

Sport i dalje voli, ali kao gledatelj. Kad nije na snimanju "Outer Banksa", ne propušta nijednu košarkašku utakmicu na televiziji, a na pitanje tko mu je draži, Michael Jordan ili LeBron James, odgovara: "Jordan za tenisice, LeBron za igru.

RUDY PANKOW

image

Rudy Pankow

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Kad nije na setu i ne druži se s kolegama, s kojima se u protekle tri godine jako zbližio, Rudy Pankow voli čitati knjige američkih dramskih pisaca kao što su Neil Simon, Eugene O‘Neill i Tennessee Williams. No, najdraža mu je knjiga ipak "Zen in the Art of Archery" Eugena Herrigela, za koju kaže da je "savršeni putokaz za stjecanje samodiscipline". Voli i glazbu, a na njegovoj polici s vinilima počasno mjesto zauzima album Sama Cookea "Portrait Of A Legend".

Od svih glumaca u ‘Outer Banksu‘, Rudy Pankow, koji u seriji tumači lik J. J. Maybanka, najboljeg Routledgeovog prijatelja, jedini nije odrastao na jugu, nego na posve drugom kraju Sjedinjenih Američkih Država - u mjestašcu Ketchikan na Aljasci. Otamo je poslije srednje škole otišao u Los Angeles gdje se zainteresirao za glumu i povremeno dobivao neke manje role u serijama, filmovima i videospotovima, dok se nije probio ulogom u "Outer Banksu". I on je, kao i Chase Stokes, na setu pronašao ljubav, ali ne s kolegicom, nego s pomoćnicom producenta Jonasa Pate - fotografkinjom Elaine Siemek, tri godine starijom od njega.

Linker
25. travanj 2024 10:19