Nina Badrić

 VEDRAN PETEH/CROPIX
ususret Dori

Pjesme s Dore koje nisu pobijedile, ali su i danas hitovi: Od Petra Graše i Divasica pa do Nine

Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, već godinama je mjesto na kojem su nastali brojni glazbeni hitovi. Neki singlovi iako nisu predstavljali Hrvatsku na slavnom natjecanju i danas se rado slušaju.

Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, već godinama je mjesto na kojem su nastali brojni glazbeni hitovi. Neki singlovi iako nisu predstavljali Hrvatsku na slavnom natjecanju i danas se rado slušaju.

Uskoro nam se približava hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, odnosno Dora. Na prestižnom glazbenom natjecanju, Hrvatska se prvi put kao samostalna zemlja počela natjecati 1993. godine. No, tada se pjesma koja će nas predstavljati nije zvala Dora već Hrvatski televizijski festival, a održan je u predivnoj Opatiji. Moglo bi se reći da je 1995. godina bila velika prekretnica u povijesti hrvatskog nacionalnog izbora. Naime, glavna urednica tadašnjeg projekta Ksenija Urličić smatrala je da je potrebno novo atraktivno ime, stoga se natjecanje nazvati po poznatoj hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević. Promjena imena pokazala se kao pun pogodak što pokazuje i činjenica da se i danas održava pod istim nazivom.

image
SRĐAN VRANČIĆ/CROPIX

Iako su brojni obožavatelji s nestrpljenjem iz godine u godinu, čekali novo izdanje nažalost mnogih Dora se nije održavala u kontinuitetu. 2011. godine pjesma koja će nas predstavljati birala se na nešto drugačiji način. Tada nas je predstavljala Darija Kinzer s pjesmom "Lahore", a potom je uslijedila duža pauza što se Dore tiče. Tada je Hrvatska radiotelevizija odlučila interno birati kandidate za Euroviziju.

Nakon što se nekoliko godina nismo uspjeli kvalificirati u finale Eurovizije, 2014. je odlučeno kako se Hrvatska neće ni natjecati na europskoj pozornici. Pauza je trajala dvije godine, a nakon toga se kandidat opet birao interno. Baš kada se mislilo da će se i 2019. na isti način birati novi predstavnik, na zadovoljstvo svih obožavatelja Dora se vratila na velika vrata te se otad do danas održava.

Kroz dugi niz godina Dora je okupljala brojna poznata imena hrvatske glazbene scene, a bila je i idealna prilika da upoznamo neka manje poznata lica. Potaknuti mnogim pobjedničkim pjesmama u kojima godinama uživamo poput "Marije Magdalene", "Neka mi ne svane", "Više nisam tvoja", izdvojili smo i hitove koji nisu pobijedili na Dori, ali se i danas rado slušaju. A tko će biti predstavnik Hrvatske na ovogodišnjoj prestižnoj pozornici u švedskom gradu Malmöu saznat ćemo kroz tri večeri, dva polufinala 22., 23. veljače i uz veliko finale 25. veljače koje nam donosi ovogodišnje natjecanje.

Tony Cetinski "Nek‘ te zagrli netko sretniji"- 1993.

Pjevač Tony Cetinski 1993. nastupao je na tadašnjem prvom Hrvatskom televizijskom festivalu s pjesmom "Nek‘ te zagrli netko sretniji" te je završio na šestom mjestu. A iako nije osvojio prvo mjesto, pjesma mu je donijela veliku popularnost. Pobjedu je tada odnijela grupa Put s pjesmom "Don‘t ever Cry" koja je u finalu osvojila 15. mjesto na natjecanju u irskom gradu Dublinu. Ipak, sreća se za Tonyja okrenula te je predstavljao Hrvatsku samo godinu kasnije s pjesmom "Nek ti bude ljubav sva".

Minea - "Good boy" i Oliver Dragojević "Boginja"- 1995.

Renata Končić, poznatija kao Minea na hrvatskom izboru pjesme za Euroviziju 1995. nastupala je s pjesmom "Good boy" koji se i skoro trideset godina kasnije i dalje nerijetko vrti u hrvatskim klubovima, a i brojni fanovi glazbe iz devedesetih vole zaplesati uz ovaj hit. Iste godine, legenda hrvatske glazbe Oliver Dragojević natjecao se s baladom "Boginja".

A skoro mu je to i uspjelo. Naime, Oliver je završio na visokom drugom mjestu, no pobjedu su odnijeli grupa Magazin & Lidija s pjesmom "Nostalgija", dok je mlada Minea završila na osmom mjestu. Te godine Eurovizija se održala u Dublinu, a "Nostalgija" je u finalu završila šesta.

Divas - Sexy Cool - 1996.

Grupa Divas je devedesetih žarila i palila hrvatskom glazbenom scenom, a sreću na Dori su okušale 1996. godine s hitom "Sexy cool". Na natjecanju su završile na šestom mjestu, a pobjedu je odnijela Maja Blagdan s pjesmom "Sveta ljubavi".

Magazin "Opijum"- 1997.

Tadašnja pjevačica splitske grupe Magazin bila je Jelena Rozga. Na Dori 1997. natjecala se s baladom "Opijum" koja je i danas jedna od omiljenih pjesma brojnih obožavatelja ove grupe. Hrvatsku su te godine predstavljale djevojke iz riječkog pop sastava E.N.I. s pjesmom "Probudi me", a "Opijum" je završio na sedmom mjestu.

Petar Grašo "Idi" i "Ljubav jedne žene"- 1997. i 1999.

Grašo je dva puta bio na Dori, a oba puta mu je pobjeda izmakla za dlaku. Naime, prvi put je nastupao s pjesmom "Idi" 1997. plasiravši se na drugo mjesto, ali je grupa E.N.I. pobijedila.

Sreće nije imao ni drugi put 1999. godine s baladom "Ljubav jedne žene" kada je također osvojio drugo mjesto. Naime, tada mu je pobjedu odnijela legendarna Doris Dragović s "Marijom Magdalenom". I iako nije otišao na europsku pozornicu, Grašine pjesme i danas su rado slušane, a znaju ih mnoge generacije.

Colonia "U ritmu ljubavi"- 1998.

Dance grupa Colonia se na hrvatskom izboru pjesme za Euroviziju natjecala 1998. s pjesmom "U ritmu ljubavi". Tada su završili na četvrtom mjestu, a Hrvatsku u Birminghamu, Velikoj Britaniji je predstavljala Danijela Martinović s pjesmom "Neka mi ne svane". Danijela nas je tada dovela do visokog petog mjesta. S druge strane, iako nisu pobijedili " U ritmu ljubavi" postala je hit.

Giuliano "Srna i vuk" i Vanna "Kao rijeka"- 2000.

Poznati splitski pjevač Giuliano dva puta je pokušao predstavljati Hrvatsku. Prvi put se natjecao s pjesmom "Sjaj u očima otkriva te" 1996., a na Dori je završio na petom mjestu. Drugi put se natjecao s hitom "Srna i vuk", a ovaj put pobijedio je Goran Karan s baladom "Ostani". Osim Giuliana, iste godine za titulu predstavnika borila se i Vanna s pjesmom "Kao rijeka". Ona je završila na drugom mjestu, dok je Giuliano bio točno iza nje na trećem.

Vesna Pisarović "Za tebe stvorena" - 2001.

Te godine pobjedu je odnijela legendarna Vanna s izvedbom "Strune ljubavi", ali se i Vesna Pisarović natjecala za prestižnu statuu. Naime, ona je otpjevala hit "Za tebe stvorena" te je završila na četvrtom mjestu. Ipak, sreća joj se osmiješila godinu kasnije kada nas je predstavljala s pjesmom "Sasvim sigurna" u Estoniji.

Nina Badrić "Čarobno jutro" i Maja Šuput & Enjoy "Čista petica"- 2003.

Nina Badrić 2003. se natjecala s baladom "Čarobno jutro", a završila je na drugom mjestu.

Iste godine natjecala se i Maja Šuput koja je tada pjevala s glazbenom skupinom Enjoy. Predstavili su popularnu pjesmu "Čista petica" i završili na šestom mjestu. Pobjedu je tada ipak odnijela pop pjevačica Claudia Beni s plesnim hitom "Više nisam tvoja".

Meritas & Massimo "Odjednom ti"- 2004.

Pjesmu koju i danas brojni mladenci biraju za prvi ples, Massimo i grupa Meritas izveli su na Dori 2004. godine. Balada "Odjednom ti" je završila na sedmom mjestu, a pobjedu je tada odnio Ivan Mikulić s pjesmom "Daješ mi krila". "Odjednom ti" s druge strane i danas je vrlo rado slušana pjesma.

Luka Nižetić "Proljeće"- 2005.

Razigranu pjesmu "Proljeće" Luka Nižetić je 2005. otpjevao s Klapom Nostalgija. Ipak, gledateljima i žiriju na kraju se ipak više svidjela balada Borisa Novkovića "Vukovi umiru sami" koji nas je te godine predstavljao u Kijevu. Ipak, Lukina pjesma u međuvremenu je postala hit koji mnoge generacije i danas znaju.

Linker
26. travanj 2024 19:40