IDA MARIE ODGAARD AFP
Drama uoči finala

Europapa! Evo tko je Joost Klein, kontroverzni Nizozemac diskvalificiran s ovogodišnjeg Eurosonga

Pjesma s kojom je trebao nastupiti u finalu posveta je njegovom pokojnom ocu.

Pjesma s kojom je trebao nastupiti u finalu posveta je njegovom pokojnom ocu.

Uoči velikog finala Eurovizije koja se ove godine održava u Malmöu u Švedskoj, loše vijesti dočekale su Nizozemsku. Njihov predstavnik Joost Klein diskvalificiran je s natjecanja, i to zbog nedoličnog ponašanja te navodnog napada na jednu od članica producentske ekipe.

"Švedska policija istražila je pritužbu koju je podnijela ženska članica produkcijske ekipe nakon incidenta koji je uslijedio nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen nijedan drugi izvođač ili član izaslanstva."

image
SHUTTERSTOCK

"Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve osoblje na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja", stoji u službenom priopćenju.

Već su se dan ranije pojavile glasine kako je došlo do fizičkog obračuna Nizozemca i jednog od članova izraelske delegacije, a sve se dodatno zahuktalo kada Klein nije nastupio na sinoćnjoj generalnoj probi. No izgleda kako to nije bilo točno. "Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima", istaknuo je EBU.

Tko je zapravo Joost Klein?

Dvadesetšestogodišnji reper i bivši youtuber ove se godine plasirao u finale s pjesmom "Europapa" koju je posvetio prerano preminulom ocu. On je, kako je jednom prilikom objasnio na društvenim mrežama, želio da Joost napiše knjigu. Napisao ju je zajedno s nizozemskim reperom Donniejem, a pjesma zapravo govori o siročetu koje putuje Europom kako bi pronašlo mjesto gdje pripada. Isprva ga okolina odbacuje, ali ono svejedno nastavlja svojim putem, unatoč brojnim preprekama.

"Pjesma je posveta mom ocu. Podižući me, prenio mi je širok pogled na svijet", rekao je glazbenik čija je karijera počela 2008., kad je pokrenuo vlastiti YouTube kanal pod nazivom EenhoornJoost (UnicornJoost).

Rođen je u gradu Leeuwardenu, a odrastao u obližnjem selu Britsumu. Otac mu je preminuo 2011., a samo godinu kasnije i majka od srčanog udara, nakon čega su se o njemu brinuli stariji brat i sestra. Dosad je objavio osam studijskih albuma, dva su dospjela među deset najboljih na nizozemskoj ljestvici Top 100, a najpoznatije pjesme su mu "Scandinavian Boy", "Wachtmuziek" te "Friesenjung".

Glazbenim spotom "Bitches" na YouTubeu je dosegao milijunske preglede, a njime je 2017. zainteresirao nizozemske diskografske kuće i potpisao ugovor s jednom od njih. No raskinuo ga je poslije godinu dana i osnovao vlastitu diskografsku kuću Albino Records. Joost je pod istim nazivom 2019. objavio i album.

Linker
09. srpanj 2024 14:04