nema redoslijeda

Svi pričaju o Netflixovoj seriji koju možete gledati na više od 40 tisuća različitih načina

Uzbudljiva serija o pljački specifična je po tome što nema određeni redosljed kojim bi se trebala gledati, a svaka epizoda otkriva djelić razrađene slagalice korupcije, pohlepe, osvetoljubivosti, spletkarenja, odanosti i izdaje.

Za sve obožavatelje uzbudljivih priča o pljačkama poput Money Heista ili Lupina Netflix je ovog siječnja pripremio pravu poslasticu. U pitanju je Kaleidoscope, serija čije je glavno obilježje tzv. "nelinearni pristup pripovijedanju", što znači da ne postoji određeni redoslijed kojim trebate gledati epizode, nego ga birate sami.

Iz Netflixa su objasnili kako je njihov cilj bio na nov način izgraditi intrigu i neizvjesnost, pri čemu svaki korisnik streaming platforme ima drugačije iskustvo gledanja ove serije.

image

Priča je djelomično inspirana stvarnim događajem

NETFLIX

Priča je površno inspirirana stvarnim događajem, nestankom 70 milijardi dolara u obveznicama tijekom uragana Sandy u središtu Manhattana. Kaleidoskop prati ekipu majstorskih lopova i njihov pokušaj da provale u naizgled neprobojni trezor i tako počine najveću pljačku u povijesti. Sastoji se od osam epizoda koje se protežu od 24 godine prije pljačke do šest mjeseci nakon, a svaka epizoda otkriva djelić razrađene slagalice korupcije, pohlepe, osvetoljubivosti, spletkarenja, odanosti i izdaje.

image

Radnja se proteže kroz 25 godina

NETFLIX

Serija zapravo nudi ukupno 40 320 jedinstvenih kombinacija redoslijeda gledanja. Neki će započeti s epizodom pod naslovom Green, koja je u formi flashbacka. Zatim bi mogli skočiti na Violet (još jedan flashback), Red (epizodu koja se odvija neposredno nakon pljačke) ili Blue (gdje se planira pljačka), ili bilo koju drugu epizodu. Preporučuje se da završite na epizodi White, tj. samoj epizodi pljačke, no ništa vas ne sprečava da je odaberete drugačiji kraj.

image

Finalna epizoda je ključ svih zagonetki

NETFLIX

"Postoji pet epizoda koje se odvijaju prije pljačke, dvije epizode koje se odvijaju nakon pljačke, a tu je i bijela epizoda, finale. Ideja je da kada gledate bijelu epizodu, saznajete prave odgovore na stvari koje su bile nagoviještene prije i kasnije. Zaista saznate svačiju pravu motivaciju. Gotovo je poput ključa”, rekao je kreator i izvršni producent serije Eric Garcia.

Linker
24. studeni 2023 12:37