Pizza je jedno od omiljenih jela
 Getty Images
Hrskavi krug sreće

Tako to rade picajoli: Jedini recept za pizzu koji će vam ikad trebati, a ključna su dva sastojka!

Postanite majstor u pripravi jela na koje su 'slabe' sve generacije, slijedeći naše recepte za dobru bazu - tijesto i umak od rajčice.

Za pripravu delicije koja potječe s juga Italije najvažniji su fino, hrskavo tijesto, umak od rajčice i mnogo sira, a ostale namirnice ovise o vašoj mašti. Pizza podnosi sve zamislive nadjeve - šunku, špek, pršut, povrće, morske, pa i šumske plodove. Osim što kao rezultat donosi ukusan obrok, proces izrade pizze poprilično je zabavna kućna aktivnost: krenite stoga u gastro akciju sa svojim partnerom, klincima ili naprosto ugodite sebi. Osnova svake dobre pizze jesu tijesto i umak od rajčice.

Friends eating pizza at the table
Getty Images/iStockphoto
Izrađivanje pizze može biti zabava za cijelu obitelj.

Tijesto

Sastojci:

  • 500 g brašna tipa 00
  • 5 g suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 230 ml vode
  • 30 ml maslinovog ulja
  • oštro brašno

Priprava:

U zdjelu usipati brašno, potom umiješati sol, šećer i kvasac.

Zatim redom uliti mlijeko, vodu i maslinovo ulje. Sve dobro promiješati.

Dobiveno tijesto prebaciti na glatku površinu posipanu oštrim brašnom i mijesiti rukama desetak minuta.

Ako je ljepljivo, dodavati isključivo oštro brašno.

Oblikovati kuglu, tijesto vratiti u posudu, prekriti vlažnom krpom i ostaviti na toplome otprilike dva sata. Potom ga na pobrašnjenoj površini razvaljati na željenu debljinu i oblik. Ova je količina dostatna za dvije pizze srednje veličine.


Pizza napolitana

Za bazični recept pizze napolitane tijesto premazati umakom od rajčice, pokapati maslinovim uljem, posložiti kriške mozzarelle i naribani parmezan, a listove bosiljka tek kada je pizza pečena. Pizzu staviti na lim posipan krušnim mrvicama i peći u zagrijanoj pećnici na 250 stupnjeva, između sedam i deset minuta.

Unbaked Boule Dough on Paddle
Getty Images/iStockphoto
Tijesto za pizzu ne možete napraviti bez odgovarajućeg brašna, kvasca i tekućih sastojaka - mlijeka i vode.

Umak od rajčice

Sastojci:

  • 1 konzerva pelata
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko listića svježeg bosiljka
  • sol i papar
  • maslinovo ulje

Priprava:

Češnjak sitno narezati i propirjati na maslinovom ulju. Dodati pelate, bosiljak, začiniti i kuhati oko pet minuta.

Pelate zgnječiti vilicom, umak procijediti kroz sitno sito, vratiti ga na vatru i prokuhati još nekoliko minuta da se reducira.

Chef cooking pizza, spreading tomato sauce on daugh with ingredients around, top view
Getty Images/iStockphoto
Umak za pizzu najbolje je raditi u kućnoj radinosti, nikakve gotove varijante iz dućana neće ga zamijeniti.

Ukoliko su vam dosadile klasične kombinacije nadjeva na vašoj pizzi, donosimo vam nekoliko prijedloga kako je osvježiti.

Rustica sa špekom i lukom

Maslinovim uljem pokapati tijesto pizze, po želji premazati umakom od rajčice, posložiti kriške mozzarelle ili nekog drugog mekanog sira te posipati kockicama špeka i tanko narezanim lukom.

Vegepizza

Pestom genovese premazati tijesto te na pizzu poslagati tanko narezane tikvice, šampinjone i šparoge. Posipati pinjolima.

Italian pizza macro
Getty Images/iStockphoto
Vegetarijanska pizza raj je za sve one koji izbjegavaju meso u prehrani. Iako bez šunke ili špeka, i ona može biti raj za nepce.

Mini pizze

Tijesto premazati maslinovim uljem i umakom od rajčice, na svaku pizzu staviti dvije, tri kriške mozzarelle, a kad su pečene, dodati svježu rikulu.

Pizza s avokadom

Ispeći tijesto u željenom obliku te ga premazati krem sirom po želji. Posložiti tanko narezani avokado, svježu rikolu, naribati parmezan te začiniti solju i svježe mljevenim paprom.

Vegetable Pizza
Getty Images/iStockphoto
Iako ne biste to na prvu pomislili, avokado sjajno funkcionira i kao glavna zvijezda domaće pizze.

Čitajte i:

I pizza može biti zdrav zalogaj

Drew Barrymore - pizza party nakon Zlatnog globusa

Nova destinacija za zaljubljenike u pizzu i tjesteninu

Pet novih gastro lokacija u Zagrebu koje morate posjetiti

Nova gastro destinacija u Zagrebu posebno će oduševiti interijerom

Linker
05. ožujak 2024 20:44