Pexels
Nije sve tako crno

Ugodite si: Pet jednostavnih rituala kojima ćete si popraviti raspoloženje na najdepresivniji dan u godini

Treći ponedjeljak u siječnju obilježava se kao najdepresivniji dan u godini zbog mnogo različitih faktora, no, ako bolje razmislite, naše raspoloženje ovisi o našim mislima i postupcima. Ako je i vas ulovio "zimski blues", ovih nekoliko jednostavnih koraka brzo će vam staviti osmijeh na lice.

Treći ponedjeljak u siječnju obilježava se kao najdepresivniji dan u godini zbog mnogo različitih faktora, no, ako bolje razmislite, naše raspoloženje ovisi o našim mislima i postupcima. Ako je i vas ulovio "zimski blues", ovih nekoliko jednostavnih koraka brzo će vam staviti osmijeh na lice.

Danas je službeno najdepresivniji dan u godini ili globalno poznat kao "Blue Monday". Čak i ako vam je danas sve ide od ruke, psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu kaže kako se trećeg ponedjeljka u siječnju počnu osjećati prve posljedice zime te je matematički izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji.

Kao faktori njegovog istraživanja navedeni su niska razina motivacije, vrlo udaljeni datum kada stiže sljedeća plaća, hladnoća, snijeg i ostale vremenske (ne)prilike, dugove na računu i slično. Iako su mnogi negativno reagirali na Arnallovo istraživanje, govoreći da su rezultati iskorišteni za plaćeni PR, "Blue Monday" postao je dio naše kulture i moguće je jedan od razloga zašto se mnogi ljudi danas osjećaju lošije nego inače.

Kraj euforije oko božićnih i novogodišnjih blagdana te pritisak oko ispunjenja novih želja i ciljeva doprinose letargiji, lošem raspoloženju i osjećaju izgubljenosti. Ako se i vama ovaj ponedjeljak uvukao u kosti i "pere" vas zimska mrzovolja, znamo kako si na brzinu popraviti raspoloženje. Ovih nekoliko rituala ili savjeta (kako god ih želite zvati) možete primijeniti svaki put kada se osjećate loše i nisu ograničeni samo na zimsko razdoblje.

Nova jutarnja rutina

Unsplash

Svako jutro se sve teže ustajete i odgađate alarm do posljednjeg trenutka? Da, znamo da je onih dodatnih pet minuta sna nešto najslađe, ali time si samo radite štetu i pojačavate stres. Kako biste u svaki dan ušli s osmijehom, jedan od najvažnijih koraka je imati jutarnju rutinu koja vas opušta i puni energijom za ostatak dana.

To doslovno mogu biti sitnice - od dubokog disanja nekoliko minuta dok još ležite u krevetu, preko kratkog istezanja, jutarnje kave i novosti do čitanja par stranica najdraže knjige. Što god odaberete, važno je da u tome maksimalno uživate i tu aktivnost shvaćate kao zadovoljstvo, a ne obvezu. Naravno, aktivnosti možete i rotirati, prakticirajući svaki dan neku drugu ili ih kombinirati. Što god vam više odgovara.

Prakticirajte zahvalnost

Mnogi od nas uopće ne shvaćaju koliku moć ima zahvalnost na onome što već imamo. Previše i prečesto se koncentriramo na ono što nemamo i što bismo htjeli da ne vidimo koliko toga je već u našem životu. Uzmite par minuta u danu, najbolje ili ujutro ili navečer prije spavanja i zahvalite se na malim i velikim postignućima, voljenim osobama, dobrom zdravlju. To možete napraviti usmeno ili voditi dnevnik zahvalnosti.

Počastite se

Unsplash

Instantno ćete se osjećati bolje ako si ugodite nekom sitnicom - ukusnim ručkom, opuštajućom kupkom ili omiljenim filmom. Koliko god nam je hektičan dnevni raspored, od iznimne je važnosti uzeti barem sat vremena dnevno za aktivnosti u kojima uživamo i stvari koje volimo. Isto tako, jednom mjesečno počastite sebe ili najdražu osobu kratkim izletom, večerom, koncertom, kazalištem ili nečim čime ćete izaći iz rutine koja, bili mi toga svjesni ili ne, loše utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Pomognite nekome

Koliko god je važno ugoditi sebi, toliko je važno i da se drugi oko vas osjećaju dobro. Nesebičan čin dobrote, bilo prema čovjeku ili životinji pozitivno utječe na naše raspoloženje, a osjećaj zadovoljstva traje dulje nego kada si, primjerice, kupimo nove cipele. Pod ovime ne mislimo nužno na novčane donacije, već i na lijepu riječ, iskren osmijeh, kompliment ili pomoć kod nekog zadatka. Neka vam pomaganje drugima postane navika, višestruko će vam se isplatiti.

Ostanite prisutni

Unsplash

Nije dovoljno imati samo jutarnje i večernje rituale, već brinuti o svom mentalnom zdravlju i tijekom dana, gdje god jeste. Kada ste pod stresom, živcira vas šef ili ste nervozni prije liječničkog pregleda, pokušajte ovu vježbu: zatvorite oči, tri puta duboko udahnite i izdahnite te osvijestite trenutak. Koliko god banalno zvučalo, ova vježba riješit će vas negative, ohrabriti vas i smiriti barem na neko vrijeme. Ponavljajte je koliko god puta je potrebno. Sretno!

Linker
06. svibanj 2024 00:18