Preporuka

Novi koncerti i popularni house partyji ovog tjedna u Petom Kupeu

Koncertni niz u Petom Kupeu nastavlja se svirkama benda Truth ≠ Tribe i Lu Jakelić, a kraj tjedna donosi novu klupsku večer posvećenu afro-house glazbi te novo izdanje popularnog Dobar House partyja, ovog puta s berlinskim potpisom.

Truth ≠ Tribe @ Peti Kupe, 14. 2.

Truth ≠ Tribe je zagrebački alt-jazz rock fusion sastav kojeg čine renomirani glazbenici Nenad Kovačić (udaraljke), Nenad Sinkauz (gitara), Jurica Rukljić (električna tuba) i Mak Murtić (saksofon, flauta, efekti). Svojevrsnu alternativnu verziju Valentinova donose 14. veljače u Peti Kupe gdje će odsvirati novi materijal uz podršku vokalistice Maje Rivić i trombonista Luke Žužića.

Bend je nastao 2019. godine i od tada izdao dva albuma - "Distances"i "Live at Vinyl Factory". Dio je rastuće zagrebačke alternativne scene te specifično klupski jazz, rock i world bend koji koristi elemente tradicijskih ritmova, suvremenog rocka i teško opisivih fuzija s električnom tubom. Truth ≠ Tribe je uspoređivan i s bendovima poput Sons of Kemet i Comet is Coming.

image
Press

Lu Jakelić @ Peti Kupe, 15. 2.

Kantautorica Lu Jakelić napokon ponovno stiže na zagrebačku koncertnu pozornicu. Nedavno objavljeni drugi album “Šesto Čulo” zadržao se tri tjedna na broju jedan liste najprodavanijih domaćih albuma, a pozitivne osvrte istaknula je i domaća glazbena kritika. Album će promovirati na dosad najvećem samostalnom koncertu, 15. veljače u Petom Kupeu.

Uvijek hrabra i beskompromisno svoja te s posebnim odnosom s vlastitom publikom, Lu Jakelić je već s debitantskim albumom “Sve o čemu sam šutjela” unijela svježinu i novost na domaću glazbenu scenu. Uslijedili su uspjesi poput tada prepune zagrebačke koncertne promocije i nominacija za prestižne domaće i regionalne glazbene nagrade.

image
Press

Sisa (Afro House) pres. Leo Guardo & Urban Pfeifer, 17. 2.

Berlinu, Detroitu, Londonu i Chicagu posljednjih se godina na globalnoj karti svježeg zvuka pridružila i Južna Afrika, velesila afro-housea. Ovaj žanr je mješavina tradicionalnih afričkih ritmova i žanrova moderne elektroničke glazbe kao što su kwaito, tribal, deep i soulful house. Afrički glazbeni identitet, iz kojeg se napajaju gotovo svi moderni glazbeni žanrovi, najviše odjekuje u zvukovima udaraljki, plesnim ritmovima i karakterističnim vokalima.

Taj zvuk slavi SISA, serija partyja koja je dobila ime od riječi "sisu" ili u prijevodu „iznimno“. Začeta u kultnom ljubljanskom klubu K4, nakon dvije godine seli se u Peti Kupe. Gost prvog izdanja 17. veljače je Leo Guardo, talijanski DJ s australskom adresom, čiji jedinstveni stil povezuje deep tech i house s tribal i etno elementima, a prepoznale su ga i prestižne etikete kao što su Moblack, Sondela (Defected) i Wired. Afričke ritmove dijelit će i slovenski house majstor Urban Pfeifer, rezident i urednik SISA večeri.

Dobar House Berlin Edition, 18. 2.

Nakon gotovo dva mjeseca, 18.2. Dobar House vraća se u Peti Kupe s dva gosta iz Berlina. U Zagreb prvi put dolaze The Checkup i Luca Olivotto, dva predstavnika modernog house zvuka, a podršku im daju domaćini Elena Mikac i Tom Bug te Grooveline.

The Checkup je postao sinonim energičnog housea bilo starog ili novog, a poznat je i kao vinil entuzijast, uvijek u potrazi za raritetnim 90‘s houseom u bilo kojem kutku svijeta. Svoju glazbu objavljivao je na brojnim važnim etikatama poput Nervous Records, ili Madhouse Kerrija Chandlera, a uskoro nas očekuje i njegov remix za Dobar House.

image
Press

Riječ je o obradi trake drugog gosta ovog partyja Luce Olivotta koji je već izdao EP za Dobar House. Olivotto, također DJ i producent iz Berlina, vlasnik je etiketa Small Great Things i Endless Music, a vodi i uspješnu seriju događanja u Berlinu pod imenom Small Great Garden i Small Great House. Njegov jedinstveni smisao za melodiju, harmoniju i tehnike komponiranja glazbe osjeti se u svakom od njegovih izdanja za prestižne etikete.

Ulaznice za sva događanja u Petom Kupeu dostupne su online.

Linker
19. travanj 2024 13:04