UNSPLASH
‘Must see‘ lokacije

Ovo su nerazvikana mjesta u Europi koja će vas osvojiti na prvu!

Dok se mnoga mjesta diljem kontinenta tijekom ljeta bore s pretjeranim priljevom turista, postoje brojna europska odredišta koja će vam pružiti odmor i bijeg od gužvi.

Dok se mnoga mjesta diljem kontinenta tijekom ljeta bore s pretjeranim priljevom turista, postoje brojna europska odredišta koja će vam pružiti odmor i bijeg od gužvi.

Europa je prepuna nevjerojatno lijepih lokacija, a toga su itekako svjesni brojni turisti koji na ta mjesta odlaze u ogromnim brojevima, posebice tijekom ljetnih mjeseci. Budući da su određena mjesta stekla ogromnu popularnost, mnogi gradovi, kulturna središta i mjesta poznata po prirodnim ljepotama postaju prenapučena i nevjerojatno skupa. Nije ni čudo da neka glavna turistička odredišta čak žele smanjiti priljev turista.

Ako želite ovog ljeta negdje otputovati, ali ne želite se tijekom ljetnih vrućina stresirati zbog gužvi, postoje mjesta diljem Europe koja jedva čekaju da ih istražite.

Tartu, Estonija

Jedna od triju europskih prijestolnica kulture 2024., Tartu je kreativno, intelektualno središte Baltika. Osim prestižnog sveučilišta iz 17. stoljeća koji je nezaobilazna lokacija ovog grada, možete provesti sate istražujući gradske ulice, uživati u predivnoj arhitekturi i predah potražiti u živahnim kafićima. Ljeti festivali na otvorenom preuzimaju grad tako da će i oni željni noćnog života pronaći nešto za sebe.

Pamukkale, Turska

Pamukkale, koji se nalazi nedaleko od drevnog rimskog lječilišta Hierapolisa, grad je poznat po termalnim vodama bogatim mineralima koje teku niz bijele sedrene terase. Svjetska baština UNESCO-a napravljena je od luminescentnog, snježno bijelog vapnenca, prirodno formiranog tijekom tisuća godina. Prevedeno s turskog njegovo ime znači "dvorac od pamuka". Zaronite u sedrene bazene, prošetajte i uživajte u prirodnim ljepotama ili ako ste dovoljno hrabri priuštite si nevjerojatan pogled iz balona na topli zrak. Možete svratiti i do nekih od rimskih ruševina Pamukkalea, uključujući dobro očuvani amfiteatar i antički rimski bazen.

Jezero Annecy, Francuska

Planinske obale jezera Annecy primamljiva su alternativa uzburkanoj obali Francuske rivijere. Osvježenje možete potražiti u čistoj, bistroj i osvježavajućoj vodi ovog predivnog alpskog jezera. Pogledi su također spektakularni, posebno s obale u Talloiresu i Menthon-Saint-Bernardu. Ako dođe do nagle promjene vremena i ne možete provesti dan na kupanju, ne brinite. Grad Annecy nudi pregršt sadržaja, od vrtova uz jezero do raznih lokala koji nude degustaciju lokalnih poslastica.

Matera, Italija

Grad Matera jedno je od najstarijih naseljenih mjesta u Italiji, a nedavno je priznato kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a. Uklesana u stjenovitim planinama u južnoj talijanskoj regiji Basilicata, Matera se nekoć smatrala sramotom zemlje zbog siromašnih uvjeta njezinih stanovnika koji žive u špiljama. Sada je ovaj predivan grad podijeljen na dva okruga ispunjena jedinstvenim izložbenim prostorima u špiljama, crkvama u stijenama, butik hotelima i restoranima. Vratite se u prošlost u starom gradu poznatom i po mnogobrojnim mačaka i uvjerite se zašto su se brojni svjetski filmaši zaljubili upravo u Materu.

Geopark Biokovo-Imotska jezera, Hrvatska

Jeste li znali da u bliskom okruženju grada Imotskog ima čak jedanaest prirodnih jezera?! Samo dva od njih ponekad, za vrijeme velikih suša, presuše, a devet jezera uvijek imaju vodu. Mnogi će se složiti da su Modro jezero i Crveno jezero najpoznatija od svih 11. Nastalo tektonskim urušavanjem u krškom kamenu, Modro jezero je i najstarije od svih jezera. Njegov najveći vodostaj, prema do sada poznatim podacima, zaustavio se na 103 metra. Njegova voda vrhunske je kvalitete i jedna je od rijetkih voda stajaćica gdje se ljudi mogu kupati i ujedno piti vodu. Samo kilometar od Modroga svjetski je krški fenomen Crveno jezero, jedna od najdubljih krških jama i jezera u Europi i svijetu.

Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Kada posjetite Banja Luku, primijetit ćete da manji broj turista vam omogućuje nesmetano razgledavanje ovog nevjerojatno šarmantnog grada. U slobodne vrijeme možete se diviti pravoslavnoj katedrali Krista Spasitelja i džamiji Ferhadiji, a tu je i rimska utvrda Kastel i predivna habsburška pročelja koja ćete prepoznati po cijelom gradu. Odmor potražite u brojnim kafićima, a ljubitelji mesnih specijaliteta bit će posebno zadovoljni izborom po restoranima.

Ekstremadura, Španjolska

U zemlji poznatoj po svojim plažama teško je istaknuti destinaciju u unutrašnjosti – osobito onu bez većih gradova. Ekstremadura nalazi se na granici s Portugalom, a iako je kilometrima udaljena od mora, može se pohvaliti najdužom slatkovodnom obalom u svim španjolskim regijama. Sretnici koji se upute ovdje oduševe se prizorima iberijskih svinja koje lutaju prostarnim šumama, čarima tri prirodna rezervata biosfere i geoparka koji je priznat od UNESCO-a. Posjetitelji mogu razgledavati drevni rimski Mérida i očaravajuću povijesnu četvrt Cáceres, a gurmani će posebno uživati u uzbudljivoj gastro ponudi.

Linker
27. travanj 2024 03:16