ČUDESNO MJESTO

Uzmite pauzu i zavirite u očaravajući ljetnikovac Natali u Dubrovniku

Dubrovački Ljetnikovac Natali je, u svibnju ove godine, zasjao u novom ruhu nakon deset godina temeljite obnove.

Nakon deset godina pomne obnove, dubrovački Ljetnikovac Natali je u svibnju ove godine zasjao u novom ruhu, a njegova je vizija biti "prostorom slobode" u nemilosrdnom žrvnju svakodnevice ispunjene obavezama i zadacima koji se nerijetko nižu bez predaha, a on je potreban. Često zaboravimo koliko je važno barem nakratko zastati, odmaknuti se i pronaći prostor slobode za jednostavno uživanje u životu, poput ovog ljetnikovca koji oduševljava na prvi pogled. Spajajući na jedinstven način bogatstvo kulturne baštine, povijesno nasljeđe i moderno luksuzno uređenje uz pažljivo dizajniranu vrhunsku uslugu, ljetnikovac nudi svojim gostima priliku za opuštanje i ponovni pronalazak životne ravnoteže.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Po povijesnim zapisima ovaj ljetnikovac datira još s kraja 16. stoljeća, a nalazi se u neposrednoj blizini stare dubrovačke jezgre, s pogledom na Srđ, krovove grada i morski horizont. Unatoč blizini gradkse vreve, ljetnikovac se, okružen zanosnim renesansnim vrtovima s bajkovitim travnjakom i hladom maslina, utaborio kao mjesto potpunog mira i stvaralačkog zanosa koji se budi iz dokolice.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Na ovom čudesnom mjestu svaki je djelić interijera i eksterijera podređen upravo cilju da se sjedini slobodno vrijeme i povratak samima sebi, ali i očuva jedan vrijedan dio povijesti slavne Dubrovačke Republike koji je, zahvaljujući snovima i upornosti obitelji Čutura, otet iz nemilosrdnog zaborava. Obnovljeni ljetnikovac postao je tako jedinstvenim mjestom koje gostima nudi autentično iskustvo boravka u Dubrovniku jer se ovdje na poseban način spaja šarm i bogatstvo nekih prošlih vremena, ne ispuštajući iz vida sadašnjost i budućnost.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Imenovan po poznatoj dubrovačkoj plemićkoj obitelji Natali, ljetnikovac je obnovljen prema najstrožim konzervatorskim kriterijima, a posebna pažnja utkana je u svaki detalj, od rekonstrukcije renesansnih vrtova koji čine važan dio cjelokupnog ambijenta do izuzetno zahtjevnih arhitektonskih zahvata koji su povjereni arhitektonskom uredu Alfaplan, projektantima Stjepu Butijeru i Ani Pančić. Marina Buklijaš Čaleta, dizajnerica iz studija Sapun i Marina Brletić, arhitektica iz studija Brikoler pobrinule su se za jedinstveni izgled interijera kako bi ljetnikovac ostao svojevrsnim spomenikom povijesti, istaknuo ljepotu starine, ali i privlačnost modernosti te zadržao svu funkcionalnost kakvu je imao nekoć, nadahnjujući goste da u njemu pronađu inspiraciju za sadržajan odmor.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Ljetnikovac raspolaže s ukupno 20 soba i suiteova s vlastitim restoranom za vrhunski gastronomski doživljaj koji gosti ocjenjuju dostojnim Michelin zvjezdice. Dizajnerice su, nadahnute baštinom, ali i potrebama modernog življenja, posebnu pažnju posvetile uređenju "zona života", od vježbaonice i bazena preko kabineta kurioziteta do dnevnih boravaka i recepcije. U fokusu dizajna interijera su nježne pastelne boje, zaobljene forme te prirodni materijali, drvo i detalji ručno izrađeni od kamena, a starinama u suprotnosti stoji moderan namještaj koji priča priču o bezvremenosti ljetnikovca.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

"Starine kao spomenici povijesti jedan su od vodećih motiva turizma. Drugi je, posebno u Hrvatskoj, more i sunce. Mi smo u našem Ljetnikovcu htjeli spojiti oba faktora i dodati još jedan, koji nam ovo užurbano vrijeme u kojem živimo i radimo, svakodnevno nameće. A to je posvećivanje sebi samome", objasnili su vlasnici čudesnog Ljetnikovca Natali te dodali: "Svaki kutak našeg imanja otvoren je za korištenje, ništa nije zabranjeno niti nemoguće. Od ležanja na travi, večere pod maslinom, sviranja izloženih instrumenata, masaže na bilo kojem kutku imanja ili poslovnih sastanaka u prekrasnom prostoru bivše cisterne."

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ

Vlasnici dodaju da "Kapacitet od samo 20 soba osigurava svakom gostu pažnju koju zaslužuje, a za to se brinu naši kreativni i posvećeni djelatnici koji su svi u ulozi domaćina. Pružanje vrhunske usluge u ovakvom autentičnom objektu naš je ultimativni cilj i obaveza. I upravo to je nešto što gosti, koji su boravili kod nas u posljednja dva mjeseca, ističu i hvale." Jedno je sigurno, u ovom čarobnom ambijentu dubrovačkog ljetnikovca, uživanje u ljepoti slavi se poput umjetnosti, a ona je neophodna za ispunjen život.

image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
image
MARKO MIHALJEVIĆ
Linker
28. studeni 2023 13:52