RENE KARAMAN
Znamo tko je

WOW izbor: Izabrana su najbolja vina u pet kategorija i apsolutni pobjednik koji je ponio titulu Grand Prix

Afirmirana WOW akcija ‘Što žene žele‘ namijenjena je podršci vinima hrvatskih vinara, a popularne WOW-ice je na životu uspješno održavaju još od ljeta sada već davne 2011. godine.

Afirmirana WOW akcija ‘Što žene žele‘ namijenjena je podršci vinima hrvatskih vinara, a popularne WOW-ice je na životu uspješno održavaju još od ljeta sada već davne 2011. godine.

Već je poznato da je poznata ženska udruga WOW/Žene i vino, (popularne WOW-ice), vrlo aktivno i intenzivno angažirana na području kulture stola i da članice intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i - osobito - žensku snagu u vinu. Ovoga ljeta navršilo se prvo desetljeće njihovog postojanja i trebale su svečano proslaviti tu svoju okruglu, obljetnicu, no s obzirom na pandemiju, potrese i druge poteškoće, proslava je bila odgođena za kraj godine. Ipak, održan je njihov optimistični, veseli Pink Day, festival posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju, koji je "totalno drukčiji od drugih". Afirmirana WOW akcija "Što žene žele", pak, namijenjena je ponajprije podršci vinima hrvatskih vinara, a popularne WOW-ice je na životu uspješno održavaju još od ljeta sada već davne 2011. godine.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan "ženski" izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini.

image

Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW/Žene i vino.

RENE KARAMAN

Pobjednička se vina biraju pomno, u nekoliko faza i razina i to u 5 kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji "Što žene žele", pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska "Grupa", a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, u režiji WOW odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

S WOW-om su do sada putovali pobjednici Gianfranco Kozlović u Bordeaux; Saša Senjković u Champagnu; Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes; Luka Krajančić u Burgundiju; Frano Milina Bire u Austriju, Meneghetti u Toscanu a Fakin u mađarski Villany.

image

Sudionice desetog izbora WOW vina.

RENE KARAMAN

WOW izbor zamišljen u tri razine selekcije

U prvoj razini izbora svake godine jedan odabrani sommelier, svojevrsni vinski "kustos", selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja vlastitu autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, "desertna" (vina s ostatkom šećera) i - posljednje dvije godine - pjenušci. Do sada su u ulozi vinskih selektora bili ugledni sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić i Željko Bročilović Carlos, Filip Savić i, ovog puta, Emil Perdec . Sommelieri/stručnjaci koji stvaraju listu apsolutno su autonomni u svom radu za početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča.

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 300-tinjak, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12 - 2 roséa, 2 pjenušca, 2 slatka vina, 3 bijela i 3 crvena vina).

U trećoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Ove godine za WOW nagrade finalno je odlučivao žiri u sastavu: vinska stručnjakinja i poznavateljica Ines Zemlić iz Rotodinamica: enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet s WSET3 diplomom te voditeljica restorana Matrix, Manuela Maras, WSET1. U finale su išli, od pjenušaca: Blanc de Blancs, 2016., Jagunić i Urban White extra brut, Štampar. Od bijelih: Pinot grigio 2017, Coletti, vinarije Koalrić; Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk i Pušipel X, 2016, vinarije Crmrečnjak. Od roséa tu su Rosé Geržinić i Rosé Krauthaker a od crnih vina Vučjak 2018, Šember; Cuvée 2015, vinarije Jakob te Cuvée Supreme 2013, Korlat. Od slatkih, u finale su ušli Vin de rosa 2017 vinarije Teraboto i Prošek 2015., Stina.

image

Tina Jakob primila je nagradu ispred vinarije Jakob.

RENE KARAMAN

Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji, ali i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa.

Na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju, koje je ovoga puta biti osobito svečano s obzirom na okruglu obljetnicu, dodijeljene su nagrade pobjednicima a to su:

Pjenušci: Urban White, extra brut, vinarija Štampar

Bijela: Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk

Roséi: Rosé Krauthaker, 2020.

Crvena: Cuvée Jakob, 2015., vina Jakob, Brodski Stupnik, ZOI Slavonija

Slatka: Prošek 2015., Stina vina

image

Ivica Dobrinčić predstavio je udrugu Kvarner Wines.

RENE KARAMAN

Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW grand Prixa, a to je, jednoglasnom odlukom Cuvée Jakob, 2015., vinarije Jakob. O svakom pobjedničkom vinu ukrtako je govorila sommelierka Jelena Šimić Valentić a nagrade je vianrima uručila predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Osim pobjedničkih vina, na proslavi su se kušala i vina vinara udruženih u novu udrugu, Kvarner Wines. Bila su to vina PZ Vrbnik, Kuće vina Ivan Katunar, vinarije Plovanić, Nada i Gospoja te vina predsjednika udruge koji ju je i predstavio, vinara i rasadničara Ivice Dobrinčić iz vinarije Šipun.

Linker
19. svibanj 2024 17:30