ekologija

Evo što se točno odvaja u biootpad

Važno je znati da se biootpad stavlja samo u posebne, razgradive vrećice. Ni u kom slučaju ne smije ići u obične plastične vrećice.

Ovih dana u Zagrebu se puno priča o razvrstavanju otpada, s obzirom na to da od 1. rujna starta novi sustav naplate odvoza otpada po kojem će, uz fiksnu cijenu na mjesečnim računima od 45 kuna za fizičke osobe i 90 kuna za pravne, građani koji odvajaju otpad plaćati manje račune. Razvrstavate li otpad ili tek planirate početi, bilo bi dobro da znate što ide u koji spremnik.

Kad su se pojavili smeđi spremnici za biootpad, bilo je dosta konfuzije oko toga što se točno u njih baca. Važno je znati da se biootpad stavlja samo u posebne, razgradive vrećice. Ni u kom slučaju ne smije ići u obične plastične vrećice.

U smeđe spremnike treba odlagati:

1. Kuhinjski otpad - ostatke i kore voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, ostatke kruha, listove salate, blitve, kelja i slično.

2. Vrtni ili zeleni otpad - uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlju iz lončanica, ostatke voća i povrća.

3. Male količine ostalog biootpada - koru drveta, kosu i dlake, piljevinu, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci.

U smeđe spremnike ne smiju se odlagati:

1. Ostaci termički obrađene hrane, između ostalog, pečeni krumpir, povrtna variva ili povrće iz juhe.

2. Meso, riba, kosti, koža.

Linker
21. travanj 2024 16:04