ODLIČNA INICIJATIVA

I one su 1 od 10: Zorica, Nika i Žaklina imaju plan za sretniji život 90 tisuća Hrvatica

U Saboru je nedavno proglašen Dan podizanja svijesti o endometriozi, a Zorica Martić, Nika Bašić Bunić i Žaklina Posavec iz udruge "Ja sam 1 od 10" otkrivaju kako namjeravaju olakšati svakodnevicu ženama s tom dijagnozom, s kojom se i same nose već godinama.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 2 011 026 žena. Procjena je da njih više od 90 tisuća boluje od endometrioze, kronične, upalne i progresivne bolesti. Karakterizira je rast tkiva nalik sluznici maternice na mjestima gdje ga ne bi trebalo biti - na organima unutar zdjelice i trbušne šupljine, na jajnicima, jajovodima, mokraćnom mjehuru, tankom i debelom crijevu... Na globalnom nivou radi se o 190 milijuna oboljelih: prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 10 posto žena pati od endometrioze. To je bolest bez obrasca, kod svake žene je drugačija, ali ih sve na isti način sprečava u svakodnevnom funkcioniranju.

image

Niki Bašić Bunić endometrioza je dijagnosticirana prije deset godina

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Znaju to vrlo dobro Zorica Martić (35), Nika Bašić Bunić (36) i Žaklina Posavec (43) iz udruge „Ja sam 1 od 10”. Sve tri boluju od endometrioze. Njihova je udruga, kaže Zorica Martić, osnovana s ciljem poticanja promjena u zdravstvenom sustavu - kako bi se bolest što ranije otkrila i pravilno liječila. Zato je nedavno i pokrenuta istoimena web stranica posvećena oboljelima, ali i članovima njihovih obitelji, kako bi im mogli pružiti podršku na pravi način. Podrška se može pružiti i novčanom donacijom.

"Sva sredstva koristit će se za rad udruge usmjeren na pomaganje oboljelima", govori magistra sestrinstva Zorica Martić.

Na web stranici Ja sam 1 od 10 okupljeni su stručnjaci, koji odgovaraju na pitanja oboljelih, a vodstvo udruge blisko surađuje s predstavnicima Referentnog centra za endometriozu Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Osim toga, na inicijativu udruge u Saboru je donesena odluka o proglašenju 1. ožujka Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj.

image

Žaklina Posavec zbog bolesti je nezaposlena već dvije godine

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Želja nam je da se educiraju primarni ginekolozi i liječnici obiteljske medicine, da znaju prepoznati endometriozu na vrijeme. To je ključni korak u skraćivanju godina koje prolaze do dijagnoze. I strahovito važno za popravljanje kvalitete života oboljelih žena", govori Nika Bašić Bunić (36), magistra politologije zaposlena u jednoj veterinarsko-farmaceutskoj tvrtki, koja je sa strašnim bolovima živjela od prve menstruacije. A da je doista riječ o endometriozi potvrđeno joj je tek 12 godina kasnije. Dug je to period u kojem je, kaže, propustila brojne rođendane, proslave diploma, druženja...

image

Zorica Martić, predsjednica udruge ‘Ja sam 1 od 10‘ zbog endometrioze je završila na operaciji 2013.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"To je bolest koja se ne vidi - priraslice se često ne mogu detektirati na ultrazvuku – pa je okolina nepovjerljiva. Ljudi smatraju da smišljate izgovore samo da ne biste morali doći na posao, na druženje... No ono što se u stvari događa jest da ne možete sjediti, ne možete hodati, ne možete otići do kupaonice, ne možete se odjenuti. To vas sve strašno mijenja psihički, postajete posve druga osoba – takva je razina bolova", govori Žaklina Posavec čija endo-priča traje već 22 godine. Zbog bolesti već dvije godine nije zaposlena – jer naprosto ne zna u kojem trenutku će završiti na bolovanju niti koliko dugo će ono trajati. Takvu radnicu, kaže Žaklina, malo koji poslodavac želi. Sa Zoricom Martić, koja sa svojom dijagnozom živi posljednjih deset godina te s Nikom Bašić Bunić zato i priprema niz aktivnosti za ožujak, kako bi se mjesec u kojem se obilježava Dan žena pretvorio u mjesec u kojem se osobito misli na one koje trpe nesnosne bolove. Prva aktivnost u rasporedu im je 4. ožujka, kad će u Zagrebu organizirati druženje s ciljem jačanja svijesti o tome da je doista svaka deseta žena pogođena endometriozom – ali da postoji način da živi mirnije i dobiva bolju zdravstvenu skrb.

Referentni centar za endometriozu, Kllinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01 4604 723 i 01 4604 791

Udruga Ja sam 1 od 10

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.jasam1od10.hr, +385 95 3605 876

Linker
19. travanj 2024 03:40