POGLEDAJTE VIDEO

Napravite ovo i vaše će orhideje cvjetati cijelu godinu

Svaka vlasnica ili vlasnik ove divne biljke, ne može dočekati trenutak da njezina ili njegova ‘mezimica‘ procvate, a još manje može sakriti tugu jednom kad ocvate.

Većina ljubitelja ove biljke iz tropskih šuma zna osnovne stvari oko njezina održavanja. Znamo, tako, da orhideju treba staviti na svijetlo mjesto gdje nema direktnog sunca i propuha, na temperaturu oko 20 Celzijevih stupnjeva. Ako je zrak u prostoriji suh, biljku treba staviti na podložak ispunjen vlažnim glinoporom, jer orhideja nikako ne smije stajati u vodi. Zalijeva se odstajalom vodom, i to tek kada se supstrat dobro osuši. Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje. Listove prilikom svakog zalijevanja treba orositi s obje strane vodom, što će pomoći da se s njih skine prašina. Ako ste odlučili stapku odrezati nakon cvatnje, treba je skratiti do trećeg izboja, jer tu će potjerati nova grančica i valja se nadati da će biti puna pupova. I upravo je to svima najveća želja, da nam orhideja cvate, ako je moguće cijele godine, no rijetkima to i uspjeva.

image

Zamislite divotu, najveća orhideja, odrasla u prirodi, kada procvate, nosi i do 10.000 cvjetova...

UNSPLASH

Stoga je jedan YouTube korisnik svojih 1,4 mijuna pretplatnika ponudio praktičan trik za koji tvrdi da djeluje. Uz zdravu orhideju, sve što vam treba je:

  • glavica češnjaka,
  • staklenka zapremnine 1 litre,
  • 1 litra vode.

Češnjak narežite i stavite u staklenku, a potom u nju ulijte i vodu, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom mjestu.

Sutradan procijedite i zalijevajte orhideju dobivenom tekućinom kao i inače.

image

Imate li sreće, vaša orhideja može cvjetati i po nekoliko puta godišnje...

UNSPLASH

Otkrio je ovaj vloger i trik kojim se bori protiv nametnika, ali i koliko često orhidejama mijenjati supstrat - pogledajte.

image
UNSPLASH

MOŽDA NISTE ZNALI

6 ZANIMLJIVOSTI O ORHIDEJI

1. U prirodi orhideje rastu na stablima ili uz korijenje drveća pa njihovo korijenje uglavnom ne dolazi u dodir sa zemljom. U prirodi se brzo isušuje, posebno ako ga obasjava sunce, što je važno znati radi uspješnog uzgoja.

2. Bijela orhideja je cvijet za elegantnu damu! Ako bijelu orhideju poklanjate dami koja je starija od vas, to znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti. Ako želite imati dobar odnos sa svekrvom, svakako joj poklonite bijelu orhideju.

image

U Hrvatskoj raste 130 vrsta orhideja i sve su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.

UNSPLASH

3. Orhideja je znak prijateljstva, ljubavi i strasti. Izvor je harmonije, upija negativnu energiju i odlično djeluje na raspoloženje.

4. Ako ste depresivni ili nezadovoljni, vaša orhideja koju ćete svakodnevno njegovati zasigurno će vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje.

image

Na svijetu postoji 30 tisuća vrsta orhideja.

UNSPLASH

5. Orhideja u cvjetnom aranžmanu simbolizira svjetlo i plemenitost. Ona je amajlija ljubavi i čuvar obiteljske sreće. U vjenčanom buketu trebala bi jamčiti uspješan i sretan brak.

6. Simbolika i značenje cvijeta orhideje: šarm, elegancija i sofisticiranost. Posebnost orhideje su njezini cvjetovi koji mogu biti različitih oblika i boja.

Linker
09. studeni 2023 11:33