Ljetna nostalgija

Okus dobrog raspoloženja: Znate li da je ova slastica pravi mood booster?

Kojeg okusa je vaše djetinjstvo? Sigurni smo da su neki od ovih koje ćemo spomenuti u tekstu upisani uz najljepše ljetne uspomene, a za to postoji i dobar razlog.

Dok se ovoga ljeta najviše rasprava vodi oko toga koliko bi trebala koštati jedna kuglica sladoleda, radije ćemo zanemariti takve diskusije i prisjetiti se okusa koji su nam obilježili djetinjstvo. Tada smo najčešće "žicali" od mame, tate, bake ili djeda nešto sitnog - kako bismo otrčali u prvu trgovinu po omiljeni sladoled na štapiću ili kornetu. Taj sladoled po koji se išlo, najčešće nakon ručka ili kupanja na plaži, bio je najbolji dio dana.

Zaista, uz sladoled ne vežemo nikakve negativne emocije niti loša sjećanja već je uvijek povezan uz sretne i pozitivne vibracije i dobre uspomene kojih se rado sjećamo. Koliko nas je veselio u djetinjstvu, toliko nam sladoled pruža dozu sreće i pozitive i danas, a da je ova ledena slastica ultimativni mood booster dokazala je i znanost.

image
SHUTTERSTOCK

Institut za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost u Londonu objavio je istraživanje koje pokazuje da konzumiranje sladoleda stimulira iste centre za zadovoljstvo u našem mozgu poput onih koji se aktiviraju dok primjerice slušamo omiljenu glazbu. Jedenje sladoleda potiče proizvodnju serotonina - hormona za dobro raspoloženje, a potiče i oslobađanje endorfina koji pruža osjećaj zadovoljstva i sreće. Niska temperatura sladoleda dodatno će pojačati taj učinak, zbog čega se sladoled nalazi pri vrhu hrane za utjehu koja nam služi kao bijeg od dnevnog stresa. Dakle, ne radi se samo o omiljenom okusu zbog kojeg se vraćamo jedenju sladoleda, već o cijeloj kemijskoj reakciji koja rezultira osjećajem sreće i zadovoljstva, a samim tim i nostalgije za djetinjstvom kada smo češće uživali u omiljenim okusima sladoleda. Vežemo ga uz ljeto, druženja i zabave, nerijetko se uz omiljeni sladoled povezujemo s drugima i stvaramo nove uspomene - pa svaki novi liz donosi okus dobrih asocijacija na prošle dane.

image
UNSPLASH

Svatko od nas ima svoju priču sa sladoledom iz djetinjstva i lijepim uspomenama, a ono što je svima zajedničko su okusi koji su obilježili dane odrastanja, mnoga ljeta, a i danas nas poput osvježavajućeg vremeplova vraćaju desetljeće ili dva u prošlost. Sjećam se kako su, u vrućim ljetnim danima i u lijenim poslijepodnevnim satima, baka i mama gotovo religiozno uvijek u isto vrijeme kuhale kavu, a mene slale po sladoled u obližnju trgovinu. Bez puno dogovora znalo se tko će koji okus jer smo svi imali svoje favorite - Snjeguljica za baku i tatu, Silk Milk za mamu, a Njofra za brata i mene. I danas vrući ljetni dani u kombinaciji s mirisom kave asociraju na Ledo sladolede, a kušanje tih dobro poznatih okusa instantno privlači uspomene na sretne trenutke i prošla vremena kada se sve činilo jednostavnijim i opuštenijim. Hormoni sreće instantno se aktiviraju!

image
PROMO

Unatoč svim novitetima i raznim kombinacijama okusa, ipak se i dalje se volimo vratiti dobrim starim klasicima kojima niti s prolaskom vremena nisu potrebne promjene. Uvjerili smo se u to nakon što je Ledo ponovno vratio omiljene okuse djetinjstva u ponudu pa sada u škrinjama ponovno pronalazimo Njofru - s hrskavim cornflakesom i kremastom vanilijom, Silk Milk sa slatkim punjenjem od jagode kao i Ledolinu koja spaja okus burbon vanilije, višnje i čokolade. Ledo je uz ove klasike vratio i prepoznatljivog Bubija, a osim samostalno, svi okusi su dostupni kao Multipack pakiranja koji sadrže šest štapića s omiljenim okusom, što je potpuno praktično rješenje, osobito za ljetna druženja - s obitelji ili prijateljima, u stanu, na vikendici ili na moru.

Jer ljeto zamišljamo upravo tako - u dobrom društvu, kupajući se u moru i provodeći vrijeme u hladu, s omiljenim sladoledom u rukama i u razgovoru o starim uspomenama - dok stvaramo one nove koje će se pamtiti. Osim same nostalgije koja nas često ponese, omiljeni okusi i mirisi često su temelj novih uspomena pa nije neobično da se vraćamo provjerenim favoritima koji prate generacije još od osamdesetih godina do danas - ono što vrijedi, zaista se ne isplati mijenjati!

image
PRESS

*Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji: Gloria x Ledo

Linker
22. travanj 2024 09:27