Freddie Mercury

 ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Život na prodaju

Raj za fanove i kolekcionare: Na golemoj izložbi i dražbi 30.000 predmeta Freddieja Mercuryja

Kuću u luksuznoj londonskoj četvrti Kensington i sve u njoj slavni je glazbenik ostavio Mary Austin, najodanijoj prijateljici i zaručnici iz mladih dana. Ona je sada, 32 godine nakon Freddiejeve smrti, odlučila sve prodati.

Kuću u luksuznoj londonskoj četvrti Kensington i sve u njoj slavni je glazbenik ostavio Mary Austin, najodanijoj prijateljici i zaručnici iz mladih dana. Ona je sada, 32 godine nakon Freddiejeve smrti, odlučila sve prodati.

„Is this the real life, is this just fantasy?”, pitao se Freddie Mercury u svom remek-djelu i najvećem hitu grupe Queen, pjesmi „Bohemian Rhapsody”, a jednako bi se – je li to stvaran život ili samo fantazija - mogli zapitati i posjetitelji goleme izložbe predmeta iz njegovog privatnog života na kojoj je predstavljeno gotovo 30.000 umjetničkih djela, odjevnih predmeta, raskošnih kostima, posuđa i drugih predmeta za kućanstvo, zlatnih ploča, fotografija, rukopisa... Središnji predmet izložbe crni je Yamahin klavir na kojem je pokojni glazbenik skladao neke od najvećih hitova, uključujući i „Boemsku rapsodiju”. Izložba daje izvanrednu priliku za pogled u život umjetnika, prije nego što dio predmeta na dražbi dobije nove vlasnike, piše The Guardian. Organizator je izložbe, kao i dražbe, Sotheby’s, koji ju je podijelio tematski i postavio u 15 izložbenih prostorija. Otvorena je u petak i trajat će do 5. rujna, Mercuryjevog rođendana, bit će otvorena sedam dana u tjednu, a ulaz je slobodan.

image

U staklenom kabinetu izloženi su rukopisi stihova

STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Freddiejeva Yamaha na kojoj je skladao brojne hitove

GUY BELL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Potpisani nacrt teksta za Bohemian Rhapsody mogao bi dosegnuti cijenu od 1,2 milijuna funti

STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Prodaja nakon 32 godine

Po riječima direktora Sotheby’sa, Thomasa Williamsa, Mercury je bio „hrčak”, ništa nije bacao, pa sada sve te stvari koje je prikupio odlično spajaju njegov privatni i poslovni život i pružaju „izvanredan pogled na čovjeka, od njegova djetinjstva do smrti”. Mercury je preminuo 1991. godine u dobi od 45 godina, samo 24 sata nakon što je u izjavi za javnost potvrdio da boluje od AIDS-a i pozvao obožavatelje da se pridruže „borbi protiv te strašne bolesti”. Kuću Garden Lodge u luksuznoj londonskoj četvrti Kensington i sve u njoj ostavio je Mary Austin, najodanijoj prijateljici i zaručnici iz mladih dana. Austin je sada, 32 godine nakon Freddiejeve smrti, odlučila sve prodati.

image

Freddie Mercury i Mary Austin na proslavi njegovog 38. rođendana

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Predmeti koje svi nepogrešivo povezuju s Mercuryjem

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Kruna i plašt s posljednjeg koncerta Freddieja Mercuryja

GUY BELL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Više od instrumenta

Osim legendarnih Mercuryjevih kostima, uključujući crvenu krunu i plašt s njegovog posljednjeg koncerta u Knebworthu 1986. i drugih prepoznatljivih stvari, bit će na izložbi i aukciji i više od 1400 njegovih osobnih predmeta koji u javnosti nikad prije nisu bili viđeni. Kako se procjenjuje, najjeftiniji predmeti na dražbi bit će mali porculanski ukrasi koji će postizati cijenu od dvadesetak funti, a spomenuti Freddiejev klavir procijenjen je na dva do tri milijuna funti. Mercury je kupio klavir 1975. i po Marynim riječima „odnosio se prema njemu s apsolutnim poštovanjem, jer klavir je za njega bio više od instrumenta, bio je produžetak njega samog, njegovo sredstvo kreativnosti”, objavio je Secret London. Sotheby‘s će u rujnu upriličiti šest aukcija, a očekuje se da će dražbe „na kojima će masa ljudi moći licitirati za komadić Freddieja”, kako se izrazio Williams, donijeti između 7,6 i 11 milijuna funti.

image

Wurlitzer jukebox iz 1941. procijenjen je na 15.000 do 25.00 funti

STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Neki od Freddiejevih kostima

STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Tko se ne sjeća Freddiejevih potkošulja?

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Legendarne koncertne adidasice

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Cool kao što izgleda

Jedna izložbena cjelina posvećena je japanskoj umjetnosti i predmetima. Mercury je volio japansku kulturu i u toj je zemlji boravio sedam puta, a u svojoj je kući imao salon uređen u japanskom stilu, njegovo privatno utočište s lakiranim kutijama, setovima za čaj i drugim predmetima. Prikupio je i 50-ak svilenih kimona, u nekima od njih je nastupao. Na izložbi su postavili i blagovaonicu iz Garden Lodgea u kojoj je Mercury redovno organizirao partyje, a imena gostiju, jelovnike i pravila odijevanja bilježio je u posebnoj knjizi s kožnim uvezom i pozlatom. Posjetitelji mogu vidjeti i njegovu kolekciju umjetnina, ukrasa i drugih predmeta inspiriranih mačkama, što je bila posveta njegovim mačkama. Imao ih je šest i sve su prije nego što su stigle kod Freddieja bile lutalice.

Nedvojbeno će puno pažnje privući Wurlitzerov jukebox iz 1941. na kojem je Mercury volio slušati svoje omiljene ploče, uključujući „Hallelujah I Love Her So” Raya Charlesa i „Rip It Up” Little Richarda. „Zvuči jednako cool kao što izgleda”, rekao je Williams. Dio prihoda od prodaje Mary Austin donirat će Zakladi Mercury Phoenix i neprofitnoj organizaciji Elton John AIDS Foundation.

Linker
27. travanj 2024 18:17