Fotografija: Canva 
Povratak u formu

Vrijeme je za detoksikaciju: Savjetnica za prehranu otkriva kako prakticirati ayurvedski post

Donosimo kako pročistiti tijelo - metoda je žestoka ali djelotvorna, što potvrđuje i nedavno objavljena znanstvena studija.

Donosimo kako pročistiti tijelo - metoda je žestoka ali djelotvorna, što potvrđuje i nedavno objavljena znanstvena studija.

Jeste li čuli za ayurvedski post? Radi se o kombinaciji detoksikacije na dnevnoj bazi, redukcije viška kilograma i ubrzavanja metabolizma na način koji se tijelu sviđa. Kako to znamo? Nalet energije od ranog jutra, osjećaj pozitive i potreba da nakon obroka djelujemo umjesto da se negdje zavalimo dok pritisak u želucu ne popusti - pouzdani su znakovi da se tijelu događa nešto pozitivno i važno.

Prije nego što se upustimo u priču o načinu prehrane koji mijenja život i produžuje ga za petnaest do dvadeset godina - što je dokazala i nedavno objavljena studija u znanstvenom časopisu Cell - treba pojasniti razliku između posta i gladovanja.

"Prema ayurvedi, gladovanje je opasno po zdravlje. Post je nešto drugo: nadahnjujuće iskustvo sa zdravstvenim, mentalnim, emotivnim i duhovnim prednostima. Postiti se može jedući jednu vrstu hrane, eliminirajući jednu ili više vrsta hrane ili jedući hranu određenu postom prema rasporedu. Može trajati od jednog dana do nekoliko tjedana. Mijenjajući način i rutinu hranjenja, postom odstranjujemo toksine iz tijela i obnavljajmo se", pojašnjava Zagrepčanka Ivana Petrušić, ayurvedska savjetnica za prehranu.

image

Ivana Petrušić, savjetnica za ayurvedsku prehranu.

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Dvije šake hrane

Prije nego što se upustimo u post na ayurvedski način, bitna su dva detalja. Prvi je pozitivna afirmacija. Dok postite, pomognite si razmišljajući o poboljšanoj verziji sebe s početka ove priče. A drugi je to da ne smijemo zavaravati glad pijenjem hladne vode nakon jela.

"U tom ćemo slučaju uništi probavnu vatru (agni), izostaviti proces žvakanja te miješanja hrane sa slinom. Probavni enzimi koji se luče tijekom jela ne obavljaju svoj posao pijemo li pritom vodu. S druge strane, pijuckanje tople vode gutljaj po gutljaj je za neke blagotvorno. Popiti čašu kipuće vode stimulira agni," pojašnjava Ivana.

image

Sa suprugom Tomislavom, ayurvedskim liječnikom.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Koliko nam je hrane tijekom posta dovoljno? Za optimalno funkcioniranje potrebne su dvije šake cjelovite hrane. To znači da ako tijekom posta jedemo rižu, trebala bi biti cjelovita. Po ajurvedi se pod cjelovitom hranom smatra ona koja svojim cijelim putem djeluje hranjivo i ne oštećuje tkivni element. Preporuka je jesti biološki uzgojene namirnice jer ne sadrže herbicide i pesticide koji jako štete u detoksikaciji.

"Zašto su dvije šake dovoljne? Želudac se ne smije prepuniti. Potrebno je ostaviti otprilike jednu trećinu želuca praznu kako ga ne bi potaknuli na distenziju odnosno rastezanje", govori savjetnica.

Ne treba žuriti

Razmak između obroka trebao bi biti najmanje šest sati, a prednost treba dati namirnicama i začinima koje detoksiciraju. Kojima? Povrću, voću, smeđoj riži, raži, klicama te začinima poput đumbira, himalajske soli, asafoetidi (egzotična mirodija za slana jela), kurkumi, ayurvedskoj mješavini začina trikatu (mljeveni đumbir, crni i dugi papar) cimetu, limeti, limunu, medu.

"Za vrijeme posta smanjujemo količinu gradivne hrane, a povećavamo količinu hrane koja detoksicira. Elementi poput masti, reduciraju se jer tijelo počinje koristiti zalihe koje se nalaze u masnim naslagama. Iako je to poželjno, važno je da se ne odvija prebrzo. Nikako ne smijemo doći u stanje kaheksije, gubitka mišićnog tkiva. Hrana mora biti svježe pripremljena, uzgojena bez kemikalija", govori Ivana Petrušić.

image

Sve što nam treba za zdravlje nalazi se u prirodi.

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Početnicima se na početku posta javlja osjećaj gladi. Budući da je taj osjećaj nepoželjan - jer ustezanje od osnovnih potreba vodi u bolest - hranu treba smanjivati postupno kako bismo tijelu dali vremena da se navikne. Sljedeća faza je jesti dvaput dnevno, dok bi se u konačnici broj obroka tijekom posta trebao reducirati na jedan.

"Privikavanjem tijela na post smanjuje se osjećaj gladi. Već bi tijekom drugog ili trećeg dana trebalo biti lakše jer tada osjećaj gladi nestaje, a razina energije se povećava", pojašnjava Ivana.

Mini post

Postoji i lakši način, na dnevnoj bazi. Radi se o uobičajenom ayurvedskom načinu prehrane koji funkcionira poput mini posta. Evo o čemu je riječ. Do deset sati prije podne ne bismo trebali jesti jer je to vrijeme kada je tijelo usredotočeno na izbacivanje toksina, a probavna je vatra slaba. Ako tada opteretimo tijelo hranom, zaustavljamo ovaj proces jer se energija preusmjerava na jedenje i probavu.

"O čemu se radi? Probavni trakt ima dvojaku ulogu, probavljanje hrane te izbacivanje toksina. Prema ayurvedi, ta dva procesa podijeljena su u cikličkim ritmovima po četiri sata. Vrijeme od šest do deset je vrijeme kaphe, odnosno izbacivanja toksina iz tijela. U to bi se vrijeme trebala obaviti defekacija. Slijedi period pitte, od deset do četrnaest sati, kada bismo trebali pojesti glavni obrok jer nam je tada najjača probavna vatra. U periodu vate, od četrnaest do osamnaest sati ne bi trebalo ništa jesti jer je to vrijeme probavljanja, metaboličkih procesa asimilacije hranjivih tvari i odvajanje toksina", pojašnjava ayurvedska savjetnica za prehranu.

I na kraju, zašto je post toliko važan za zdravlje? Studija u časopisu Cell navodi da zbog svakodnevnog unosa viška kalorija svake godine u svijetu umire oko 11 milijuna ljudi jer nerijetko vodi do pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa pa i malignih bolesti. Trebali bismo se organičiti na onoliko kalorija koliko je potrebno tijelu da bi funkcioniralo, hrana treba biti uglavnom biljnog podrijetla i korisno je postiti, na dnevnoj bazi i periodičnoj bazi. Ayurvedski način prehrane te preporuke odavno prakticira.

Linker
26. travanj 2024 04:15