City of Film

Zagreb bi mogao biti najpoželjniji grad za snimanje

Žiri prestižne nagrade Global Production Awards prepoznao je Zagreb i stavio ga u konkurenciju s Bristolom, Limerickom, Sofijom i Tulsom, a koji je grad najpoželjniji znat će se 20. svibnja.

Prestižna dodjela nagrada Global Production Awards 2024., u organizaciji časopisa Screen International, prepoznala je Zagreb kao jedan od najpoželjnijih gradova za snimanja. Grad Zagreb je tako, unatoč mnogobrojnim prijavama, izabran u uži izbor u kategoriji City of Film, a konkurenti su mu Bristol (Velika Britanija), Limerick (Irska), Sofia (Bugarska) i Tulsa (SAD). Ovaj časopis jedan je od tri najvažnije filmske publikacije s najvećom distribucijom na svijetu.

image

Snimanje filma u Zagrebu, MP Produkcija

PRESS

"Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš grad Zagreb, uz svega četiri druge lokacije iz cijelog svijeta! Već ovo je odličan uspjeh i velika dodatna promocija grada, a s nestrpljenjem očekujemo proglašenje pobjednika. Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta", rekla je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

image

Hotel Portofino, snimanje u Zagrebu

PRESS

U prošloj godini je, prema broju dana snimanja, ukupno snimljeno 455 dana, što je na razini godina prije pandemije. Nastavljeno je bilo snimanje hollywoodskog filma "Canary Black" koji će biti neizmjerno važan za promociju grada, jer Zagreb prvi put "glumi sebe" tijekom cijelog filma. Od ostalih većih međunarodnih projekata snimala se treća sezona britanske serije "Hotel Portofino", njemačka serija "Der Kroatien Krimi", finska serija "Ride Out", rock mjuzikl "O‘Dessa" te brojne reklame za poznate brendove kao što su Porsche, McDonald‘s i drugi.

image

Snimanje filma "Canary Black" u Zagrebu, MP produkcija

PRESS

Zagreb i Zagrebačka županija su se, prema podacima Hrvatskog audiovizualnog centra, unazad nekoliko godina znatno podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te su s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-dalmatinske županije.

image

Snimanje filma u Zagrebu, MP Produkcija

PRESS

Pobjednici svih kategorija saznat će se na dodjeli nagrada 20. svibnja, za vrijeme jednog od najvećih filmskih festivala na svijetu, Cannes Film Festivala.

Linker
16. travanj 2024 13:07