Dragocjeni savjeti

Milanska škola make-upa: Vizažistica iz Umaga otkriva kako je uspjela u svjetskoj prijestolnici mode

Make-up artistica čiji rad obožavaju dizajneri i čelnici vodećih modnih kuća, otkriva kako se izborila za svoje mjesto u talijanskoj modnoj prijestolnici te što je osnova dobre šminke.

Slobodno na trepavice nanesite fiksator za obrve, maskara se tada neće razmazati! Nikad korektor ne stavljajte na cijelu površinu ispod oka, samo na tamni dio, a potom ga utapkajte. I ne pretjerujte s puderom dok preko lica nosite masku, jer će začepiti pore i izazvati prištiće, savjetuje Tanja Friščić, make-up artistica iz Umaga koja već 22 godine živi u Milanu. Tanja je, slobodno možemo reći, majstorica svog zanata kojoj vjeruju i angažiraju je stilisti vodećih modnih kuća kao što su Ferragamo i Roberto Cavalli, Iceberg i Trussardi; njenim rukama (doslovce rukama, jer više koristi prste nego kistove) prepuštaju se talijanske zvijezde poput TV voditeljica Michelle Hunziker i Belen Rodriguez, glumice Isabella Ferrari i Margherita Buy... Zahvaljujući poslu proputovala je svijet, snimala je u Indiji, Kini, Meksiku i u svim svjetskim metropolama, a naviknuta na putovanja sada se u Milanu - gdje živi s desetogodišnjom kćeri Vittorijom - osjeća zarobljeno.

image
Tanjin profesionalni život se u pandemiji promijenio, ali nije stao, ovo je njen rad u kampanji za Bvlgari.
PRESS

- Najviše mi nedostaje Pariz i Tjedan mode na kojem sudjelujem kao dio tima Lucije Pice, globalne kreativne direktorice Chanel make-upa. Zadnju reviju sam odradila uoči prvog lockdowna, a kako je u pandemiji teško putovati, propustila sam već tri sezone. No, situacija je sada ionako drukčija: nema više onog uzbuđenja u backstageu, jer revije se snimaju i prikazuju digitalno. I ima ih jako malo, jer je mnogo modnih brendova odustalo od takvog načina prezentacije - govori Tanja Friščić, čiji se profesionalni život u pandemiji promijenio, ali nije stao. Za razliku od Hrvatske, koja se već godinu dana bori samo s koronom i posljedicama potresa, u talijanskoj modnoj metropoli nije se odustalo od stvari koje život čine ljepšim. Tako se Tanjin rad upravo može vidjeti na naslovnicama i u editorijalima aktualnih brojeva magazina Vogue Italia, Elle i Marie Claire te na reklamama za proljetne kolekcije Emporio Armani i Cavalli te nakit Bvlgari. Kao vrhunska vizažistica ona ima svog agenta, odnosno agenciju Atomo Management, i preko njih dolazi do poslova i u ovim teškim vremenima.

image
Tanja živi u Milanu s desetogodišnjom kćeri Vittorijom.
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Kreativni direktor Diora tvrdi da kvalitetan puder ženi može promijeniti život: Donosimo novitete koji zlata vrijede!

- Nije lako, ali pamtim i teže dane. Prve tri godine nakon što sam završila školovanje na Beauty centre of Milan jedva sam preživljavala. Šminkala sam modele za testne fotografije, samo da skupim dovoljno materijala za vlastiti book, a fotografi bi me znali zeznuti pa mi ne bi dali ni fotke ni novac... Bila sam na rubu da se vratim kući u Umag, a onda sam upoznala stilista Lucu Stefanellija kojem se svidio moj stil rada i počeo me angažirati kao make-up artisticu na poslovima na kojima je sam mogao birati suradnike. Uz njega sam upoznala fotografe, agente, klijente... No, tek kad sam pozvana da šminkam na tjednu mode, i to na Trussardijevoj reviji, osjetila sam da sve to imalo smisla - nastavlja Tanja, čiji je put prema svijetu mode počeo u maloj umaškoj parfumeriji Diva, gdje se zaposlila kao prodavačica nakon završene srednje škole. Uživala je, kaže, među bočicama parfema i kozmetikom, a sama je bila najbolja reklama za te proizvode: svaki dan bi se našminkala drukčije, a make-up koji bi pritom koristila - isti bi dan rasprodala. Kad je u jednom talijanskom modnom magazinu pročitala tekst o milanskoj make-up akademiji, otvorile su joj se oči - to želim izučiti i time se želim baviti!

image
Pripreme za modnu reviju kuće Iceberg, koja je održana - online.
PRIVATNI ALBUM

Kako je sve počelo

- Dala sam otkaz u parfumeriji i prodala auto da bih si platila školarinu na BCM-u. Prošla sam cijeli njihov program, od šminkanja za fotografiju i kazališnog make-upa do specijalnih efekata i frizura. Tih godinu dana mi je proletjelo, živjela sam u stanu koji je moja prijateljica Vanja Rupena dijelila sa svojim kolegicama. Ona je tada bila na vrhuncu manekenske karijere i uglavnom je boravila u Parizu pa sam ja uskočila na njeno mjesto i družila se s Antonijom Stupar, Natalijom Bedeković, Iris Cekuš, Majom Šilhard i mnogim drugim curama koje su se početkom 2000-ih u Milanu bavile manekenstvom - otkriva Tanja, koja se dobro sjeća i svog prvog posla nakon završene akademije. Bila je, naime, među četiri najbolje studentice koje su za taj uspjeh nagrađene angažmanom na izboru ljepote za Miss Italije. Mjesec dana je putovala s misicama i šminkala ih, svidio joj se taj glamurozni svijet i - odlučila je ostati u Italiji.

Čitajte i: Tajna blistave kože alla Katie! Mladolika glumica otkrila čemu duguje lice kojem ne treba ni šminka

Nakon što je iskusila početničke muke i probila led, dobila je priliku raditi s najvećim make-up artistima današnjice, onima koji kreiraju trendove i lansiraju inovacije - Charlotte Tilbury, Peterom Philipsom, Wendy Rowe, Aaronom de Meyem... Od svakog je naučila ponešto, no kreirala je vlastiti stil koji je, kaže, u neprestanoj evoluciji.

image
Kampanja za Emporio Armani.

PRESS

- Teško je opisati vlastiti rad, jedino što mogu reći da sam kao vizažistica - svestrana. Bilo bi mi dosadno da radim samo glamurozni make-up, ili samo prirodni, ili geometrijski... Zbog toga mi je važno surađivati s različitim fotografima i stilistima jer svaki od njih ima svoju viziju žene, koju ja onda realiziram. Ali u načelu uvijek težim prirodnom izgledu i najdulje radim na podlozi, što znači da kožu dobro pripremim i obilato je hidratiziram. Dobra podloga za make-up je 90 posto obavljenog posla - ističe Tanja Friščić, koja je ostala vezana uz rodni kraj i dolazi tu kad god može. Da se pita njenu kćer, koja jednako dobro govori talijanski i hrvatski, njih dvije bi živjele u Umagu.

image
Naslovnica Marie Clairea na kojoj je Tanja surađivala.
PRESS

Tanjin izbor

Privatno i profesionalno koristim korejske proizvode za njegu lica: Missha, Iunik, Cosrx, Shangpree, Skin 79... Hidratacija je izuzetno važna, i u mladosti i u zreloj životnoj dobi, a ja svoju kožu doslovce natapam preparatima na bazi hijaluronske kiseline: svako jutro stavim flastere natopljene gelom na predio oko očiju, a potom na lice nanesem kremu s puževom sluzi.

Šminkom nastojim postići svježinu i prirodnost. Najvažniji proizvod mi je je korektor za podočnjake Laure Mercier, nijansu svjetliji od mog tena, transparentni puder u prahu Kiko i uvijač za trepavice. Samo za večernju šminku koristim maskaru (Chanel) i olovku za oči.

Moj savjet ženama koje se ne žele odreći boje na usnama ni dok nose zaštitne maske: umjesto ruža, koristite olovke za usne! Nanesite boju na nadlanicu i potom je okruglim kistom ‘premjestite’ na usne prethodno namazane balzamom.

Linker
20. travanj 2024 03:48