vrijeme je za promjenu

Održiva kozmetika budućnost je beauty industrije: Ovih sedam brendova zaslužuje mjesto na vašoj kozmetičkoj polici

Ako želite napraviti nešto dobro za sebe i okoliš, zamijenite svoju dosadašnju kozmetiku ‘čistim‘ i ekološki prihvatljivim beauty proizvodima.

Održivost se u posljednjih nekoliko godina popela vrlo visoko na ljestvici važnosti kada je riječ ne samo o modi, već i ljepoti. Shvaćamo koliko su ove industrije veliki zagađivači okoliša, a to znaju i oni pa se svijet sve više okreće tzv. čistoj ljepoti.

Mnogi brendovi uveli su održive prakse u formulaciji svojih proizvoda - od probranih sastojaka koji se mogu naći u prirodi, preko prenamjene onih već iskorištenih te korištenjem biorazgradivih materijala kod pakiranja proizvoda.

Ovu filozofiju nužno je implementirati u naše živote kako bismo očuvali biljni i životinjski svijet, a tako i sebe.

Na domaćem i svjetskom beauty tržištu sve više niču održivi brendovi koji se mogu pohvaliti kvalitetnim sastojcima i učinkovitošću, tako da možemo imati najbolje iz oba svijeta. Donosimo popis onih koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj i koji zaslužuju mjesto na našoj kozmetičkoj polici.

UpCircle Beauty

Ovaj britanski brend osnovali su sestra i brat, a temelji se na ostacima prirodnih sastojaka poput taloga kave i kuhanih začina čaja. Pilinzi za lice i tijelo, serumi i kreme čine većinu njihove ponude, a nude još i mnoštvo eko proizvoda kao što su štapići za uši od bambusa, eko britvice te višekratne blazinice za lice od konoplje i pamuka. I ono ne manje važno, ambalaža njihovih proizvoda je 99 posto bez plastike!

Ben&Anna

U svijetu održivih dezodoransa Ben&Anna su veliko ime i to ne bez razloga. Ovaj brend je u potpunosti cruelty-free, ambalaža je od starog recikliranog papira, a dezodoransi ne sadrže aluminij ni životinjske sastojke te su potpuno veganski. Glavni sastojak je shea maslac koji njeguje osjetljivo područje ispod pazuha, a soda bikarbona neutralizira neugodne mirise. Mogu se kupiti u našim drogerijama i na ecco-verde.hr.

Neal's Yard

Neal’s Yard Remedies je globalni lider u holističkom pristupu ljepoti te su prva beauty tvrtka u svijetu koja je dobila certifikat za 100 posto etično i održivo poslovanje. Njihovi proizvodi, kojih ima mnogo, sadrže minimalno 70 posto organskih sastojaka te 0 posto sintetičkih boja, mirisa, silikona i parabena. Podržavaju i nekoliko kompanija za očuvanje održivosti kao što su Microbeads Ban, Bee Lovely i Organic is Best, a ambalaža nekih njihovih proizvoda je napravljena od 100 posto reciklirane plastike. Mogu se nabaviti u Farmacia ljekarnama i Douglasu.

Čitajte i: Na pragu ste tridesete? Evo kojih biste osam proizvoda trebali što prije uvesti u beauty rutinu

Rose Inc.

Među 'čistim' beauty brendovima našao se i Rose Inc. kojeg se osnovala poznata manekenka Rosie Huntington-Whiteley. Vrlo je transparentna što se tiče sastojaka i njihovog podrijetla, kao i od čega je napravljena ambalaža. Brend je fokusiran na make-up, ali i proizvode na njegu kože pa će u njihovoj ponudi svatko naći nešto za sebe. Koliko je Rosie investirana u održivu filozofiju dokazuje i činjenica da je zabranila korištenje čak 2000 nesigurnih sastojaka u svojim proizvodima.

Vapour Beauty

Vapor Beauty jedna je od najbolje čuvanih "tajni" čiste ljepote, zahvaljujući organskim sastojcima, hidratantnim formulacijama prepunim antioksidansa i prekrasnim paletama boja. Make-up kolekcija sastoji se od primera, tekućih i praškastih pudera, rumenila, highlightera, maskara, ruževa, sjajila, ali i clean dezodoransa te kistova za nanošenje šminke. Može se nabaviti na Nordstromu.

Apoem

Španjolski brend Apoem temelji se na aromaterapiji i fitoterapiji mediteranskim biljem, potpuno je veganski, cruelty-free te bez štetnih sastojaka. Njihova kozmetika spada u u grupu Pregnant Friendly Products pa ih bez bojazni mogu koristiti i trudnice. Osim ekstrakata ljekovitog bilja, u njihovim preparativnim proizvodima nalazi se i bio-plazma - bio-aktivna "juha" obogaćena sekundarnim metabolitima dobivenim iz kultura biljnih stanica koja revitalizira kožu.

Uchka

Istarski brend Uchka bazira svoju kozmetiku na ekstraktima samoniklog bilja koje bere u divljini Istre posebnom metodom "wildpickinga". Takvi proizvodi na kožu djeluju izrazito dobro jer su zasićeni ljekovitim sastojcima i djeluju regenerativno. Sva ambalaža u koje su pohranjeni proizvodi izrađena je od stakla i kartona pa ih se može reciklirati. Za sada u liniji imaju pet proizvoda, a za svakih pet vraćenih pakiranja nude i 25 posto popusta na sljedeću kupnju.

Linker
19. travanj 2024 08:29