Odlična inovacija

Osim što divno nanosi šminku, čuva i okoliš: Popularni beauty brend osmislio potpuno biorazgradivu spužvicu

Napravljena je samo od pet sastojaka, a razgrađuje se kućnim kompostiranjem u roku od 180 dana.

Kako u svijetu mode, tako je i u svijetu kozmetike održivost sve više na važnosti. Osim što se naglasak stavlja na "čisti sastav" kozmetičkih proizvoda, počelo se paziti da i beauty alati budu ekološki prihvatljivi.

Popularni proizvođač kistova i spužvica za nanošenje šminke, EcoTools, osmislila je BioBlender - prvu 100 posto razgradivu make-up spužvicu koja je napravljena u suradnji s dr. Johnom Nanosom, doktorom znanosti iz područja organske kemije polimera.

Spužvica privlačne ljubičaste boje u obliku jajeta potpuno je veganska, izrađena je od samo pet sastojaka, a razgrađuje se u roku od 180 dana kućnim kompostiranjem. Osim toga, njezina cijena od četrdesetak kuna je i više nego povoljna.

image
EcoTools BioBlender spužvica.
ECOTOOLS

"BioBlender se razgrađuje zahvaljujući planetarno prihvatljivim sastojcima i načinu na koji svi zajedno rade. Da bi se nešto razgradilo u okolišu, mora biti izrađeno od materijala na biološkoj osnovi koji omogućuju mikroorganizmima iz tla da ga razgrađuju aerobnim disanjem, što je u osnovi kisik. Taj predmet zauzvrat stvara tlo bogato vlaknima prepuno hranjivih sastojaka", objasnila je Niki Rybacek, voditeljica inovacija proizvoda u EcoToolsu.

Perite je jednom tjedno

Čak ni proizvodi za šminkanje koji sadrže silikon, poput pudera, ne ugrožavaju biorazgradivost spužvice. Ipak, da bi ona što duže trajala, Rybacek savjetuje da spužvicu čistite barem jednom tjedno i ispirete dok voda nije u potpunosti čista. Isti postupak važno je napraviti prije kompostiranja.

image
EcoTools BioBlender napravljen je od samo pet sastojaka.
ECOTOOLS

No, što ako je slučajno bacite u smeće? Rybacek kaže da će se razgraditi kao i bilo koja druga namirnica koju biste inače mogli kompostirati, poput kore banane.

"Jednostavno ne možemo sa sigurnošću reći koliko će se razgrađivati zbog razlika u čimbenicima okoliša između odlagališta, ali definitivno kraće od prosječne spužve za šminkanje koja na odlagalištu može stajati cijeli život", zaključila je Rybacek.

Linker
18. travanj 2024 13:02