StockFood / Mondadori Portfolio
Kozmička kuharica

Astro dijeta: Kako jesti sve, a da se ne udebljate

Tajni sastojak kojim se postiže savršen okus - umami - žličica je zvjezdane prašine: slijedeći utjecaj planeta možete jesti sve a da se ne udebljate

Tajni sastojak kojim se postiže savršen okus - umami - žličica je zvjezdane prašine: slijedeći utjecaj planeta možete jesti sve a da se ne udebljate

Kada su legendarnom fizičaru Sir Isaacu Newtonu kolege iz Kraljevskog društva prigovorili što se kao ozbiljan znanstvenik bavi pseudoznanostima poput alkemije i astrologije, on im je odgovorio: “Gospodo, ja sam te predmete proučavao, vi niste!” Neka te njegove riječi ohrabre sve one koji su skloni ozbiljno shvatiti ove recepte iz tajne “Kozmičke kuharice”, u skladu s učenjem zapadnjačkog hermetizma, koji se temelji na sustavu kozmičkih korespondencija. Taj sustav povezuje sve stvari, ljude i pojave u svemiru, a u ovom tekstu prikazane su u djeliću koji se odnosi na kulinarstvo. Zanimljivo je da se ova drevna “kozmička dijeta” - prema kojoj se riba jede ponedjeljkom (Mjesec) i petkom (Venera) - precizno slaže s preporukom modernih nutricionista da ribu valja jesti dvaput tjedno. Pogrešno je riječ “dijeta” shvaćati samo kao način prehrane kojim se gube suvišni kilogrami... Naime, postoje i dijete za debljanje te dijete kod različitih bolesti. U ovom kontekstu odnosi se na prehranu koja je savršeno izbalansirana i u skladu s kozmičkim redom, u kojem sve teži idealnim proporcijama i omjerima, što se definitivno odnosi i na postizanje idealnih ljudskih tjelesnih proporcija.

Pitanje za milijun kuna: ako se jedne srijede u nekoj zagrebačkoj kuhinji kuha čili grah, a te iste srijede, negdje u Južnoj Americi, neka domaćica priprema grah s kiselim kupusom, što povezuje ta dva menija? Odgovor da su vjerojatno obje domaćice ljubiteljice graha nije pravi. U oba slučaja radi se o egzotičnoj kuhinji (kiseli kupus baš i nije tipičan za Meksiko), a na dobrom su tragu oni koji odgovaraju da su navedeni jelovnici izabrani da ugode bogu Merkuru. Egzotična, strana jela zadovoljavaju Merkurovu znatiželju i strast za putovanjima (kao glasnik bogova on prevaljuje goleme udaljenosti, što mu olakšavaju njegove sandale s krilcima). Smrtnicima Merkur pomaže u biznisu, trgovini, putovanjima, na ispitima, pri pisanju te općenito u komunikaciji. Merkur bi bio još sretniji da su te domaćice izabrale neko jelo koje se brže pripravlja, jer cijeni brzinu. Primjerice, ako se niste potpuno odrekli fast fooda i odlučili da ćete barem jednom tjedno pojesti pizzu, hamburger ili ćevape, neka to bude srijedom. Ako je moguće i poslovne ručkove ili večere dogovarajte srijedom, danom kojim vlada Merkur. Komunikacija će teći glatko, bez nesporazuma, sve se rješava brzo i efikasno. Nemate li vremena za dulje obroke (Merkur to razumije), nađite se s poslovnim partnerima na nekom domjenku, uz šarene kanapee i koktele, što je baš po Merkurovu ukusu.

Eto, to bi bio primjer kako se može svaki dan, među ostalim i znalačkim izborom hrane, dozvati zvjezdani “vjetar u jedra” i iskoristiti specifičnu energiju dominirajuće kozmičke inteligencije. Jer, prema okultnom vjerovanju, svaki dan u tjednu pod utjecajem je određene kozmičke sile višeg reda. U tom smislu poželjno je svoje dnevne poslove, izbor odjeće, boja i nakita te hranu uskladiti s karakterom vladajućeg božanstva. Popis jela i namirnica koje “voli” određeno božanstvo nudi mogućnost prilično raznovrsnog izbora. Predloženi recepti primjer su jelovnika idealnog za svaki dan u tjednu. Iskušajte ih, pogotovo ako vam je taj dan posebno važan.

Ponedjeljak - Mjesec

Mjesec inače pomaže ženama u svim tipičnim funkcijama, kao što su plodnost i majčinstvo, bračni život, briga o djeci i kućanstvu, ali i u njihovim nevidljivim dometima - vidovitosti, intuiciji i magiji. Mjesec voli ribe, riječne i morske, kao i sve što dolazi iz vode. Rakovi, školjke, kornjače, žabe lunarne su životinje koje sadrže i prenose specifičnu energiju Mjeseca. Njegova je boja bijela, a voli povrće, jaja i mliječnu hranu. Zato ponedjeljkom pripravljajte ribu na lešo, s povrćem i u bešamelu, francuski krumpir ili juhe od povrća.

StockFood

Utorak - Mars

Mars utječe na nagle i radikalne promjene, energične akcije, pomaže u borbi za pobjedu, uspješan otpor, jača seksualnu energiju i sportske uspjehe. Njegova je boja crvena, a okusi ljuti, žestoki, vatreni. Idealna Marsova jela su krvavi biftek, roštilj, gulaš (crveno meso, crvena ljuta paprika), crveni umak bolonjeze, jetrica jer sadrži željezo, češnjak, ljuto povrće na žaru, mesni fondue i ljuti umaci. I ne zaboravite da je sit Mars puno bolje volje i manje agresivan.

StockFood

Srijeda - Merkur

Merkur pomaže u igrama na sreću, a sklon je i podučavati magiju i čarobnjaštvo. Srijedom eksperimentirajte s egzotičnim i stranim jelima, naručite catering ili posjetite kineski, meksički i indijski restoran. Boja Merkura je narančasta, ali on voli i sve što je šareno i zanimljivo komponirano, s kozmopolitskim štihom, poput šarene tjestenine, pizze ili salate nicoise.

StockFood

Četvrtak - Jupiter

Jupiter povoljno djeluje na ugled i položaj te uspon na društvenoj ljestvici. Potiče i stvaranje bogatstva te poželjan razvoj već započetih projekata i poslova. Posvećene su mu umiljate i pitome životinje, stoga ćete ga četvrtkom najbolje počastiti izborom teletine ili janjetine. Nije slučajno zlatno tele obožavani simbol bogatstva. No iznad svega, Jupiter voli kolače! Kao i plavo posuđe i stolnjake.

StockFood

Petak - Venera

Venera (Afrodita), božica ljubavi i ljepote, donosi ljubav, utječe na razvoj umjetničkog i kreativnog potencijala, stimulira potrebu za luksuzom i uljepšavanjem. U običnim, svakodnevnim varijantama Venera je zadovoljna ribom, ali samo morskom, te plodovima mora. No želite li joj doista ugoditi, birajte profinjena i luksuzna jela blagog, delikatnog okusa, pogotovo ako imaju afrodizijačka svojstva, primjerice kamenice ili jastog Newburg pripremljen u pjenici od slatkog vrhnja, koja neodoljivo podsjeća na pjenu morskih valova u kojoj je rođena. Venera voli tirkiznozelenu boju.

StockFood

Subota - Saturn

Saturn je vladar karme i kozmičke pravde, strog je i ozbiljan, ali pravedan. Upravlja svim formalnostima i ograničenjima, pomaže u poslovima s nekretninama, oporukama i nasljedstvima, antikvitetima, otplatama dugova. Ugodit ćete mu jelima kiselog ili oporog, gorkastog okusa; on voli suho i dimljeno meso, kiseli kupus, sarmu, grah-salatu s bučinim uljem i suhom slaninom, može i radič salata s bučinim uljem, musaka od patlidžana te voće i povrće crne ili tamne boje... kupine, crno grožđe, crne smokve, kolači s makom.

StockFood

Nedjelja - Sunce

Sunce pomaže da se ono što je loše preokrene i dobije povoljan ishod. Donosi uspjeh, novac, povoljno utječe na ozdravljenje i izlječenje. Energija Sunca vrtoglava je i opojna. Čak i ako uopće ne pijete, Suncu u čast gucnite barem malo nekog finog pića. Životinja koja mu je posvećena je pijetao pa se kao izbor za svečani nedjeljni ručak nameće pijetao u vinu! Ali bit će sasvim u redu i obično pohano pile.

StockFood

Linker
26. travanj 2024 07:12