SJAJNA KOŽA U TREN OKA

Za preporod suhe i iritirane kože: Donosimo recepte za izradu pilinga kod kuće

Urasle dlačice, suha koža i iritacije čest su problem, a ulja, kreme i losioni za tijelo ponekad nisu od pomoći. Suha koža osim što je neugodna oku, brže stari, pecka i svrbi. Osim ako su u pitanju pozadinski zdravstveni problemi, piling je odlično i dugotrajno rješenje.

Piling na prirodan način uklanja mrtve stanice kože, čineći ju mekanom i svilenom. Osim toga, pilinzi pomažu u poboljšanju cirkulacije zbog čega koža postaje zdravija, vitalnija, a na kraju i ljepša. Također, nakon pilinga aktivira se stvaranje kolagena, sprječava se nastanak bora i starenje kože se usporava.

Prije nego se odlučite na izradu domaćeg ili kupnju pilinga, morate znati da su oni sa sitnijim granulama namijenjeni za kožu dekoltea, vrata, grudiju i ramena. Srednje grubi pilinzi namijenjeni su nešto "grubijoj koži" - za ruke, stražnjicu i noge. Grubi pilinzi koriste se na području laktova, koljena i peta.

image
Piling uklanja mrtve stanice kože.
PEXELS

Piling za tijelo biste trebali koristiti tek jednom tjedno, kako ne biste oštetili kožu i izazvali iritacije. Ako je vaša koža suha i osjetljiva, piling ne biste trebali koristiti više od jednom svakih 15-ak dana, dok će za starije od 30 godina bolji učinak imati losioni i prirodna ulja.

image
Nakon pilinga koža je mekana.
PEXELS

Donosimo recept za prirodne pilinge kojima ćete postići ono što samo s kremama i losionima ne možete, a većinu sastojaka već imate u kuhinji.

Čitajte i: Znate li što je sugaring? Prirodan i učinkovit put do mekane kože krije se u šećernoj pasti

Domaći piling

Za izradu jednostavnog domaćeg pilinga potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • šalica gorke soli
  • pola šalice ulja (bademovog, ulja čajevca..)
  • 5-15 kapi eteričnog ulja (kadulje, lavande, ružmarina)

Priprema

image
Koži staroj iznad 30 godina preporučaju se losioni i kreme.
PEXELS

Pomiješajte sve sastojke, a kapi eteričnog ulja dodajte na kraju.

Piling od lavande

S obzirom na to da će vam piling od lavande opustiti kožu, ali i cijelo tijelo, idealno je koristiti ga navečer prije spavanja kako biste se potpuno opustili.

Sastojci potrebni za pripremu:

  • pola šalice morske soli
  • 1/3 šalice slatkog bademovog ulja
  • 2 kapsule vitamina E
  • 1 žlica sušenih cvjetova lavande
  • 8 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema

Pomiješajte bademovo ulje i sol pa dodajte kapsule vitamina E, cvjetove lavande i ulje. Posudu sa smjesom prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Piling potom nanesite na vlažnu kožu kružnim pokretima. Nakon toga isperite hladnom vodom i osušite dodirima ručnika kako bi koža i dalje ostala vlažna.

image
Piling sprječava urastanje dlačica.
PEXELS

Čitajte i: Svježi i zaštićeni tijekom cijelog dana! Prirodni dezodoransi zdravija su alternativa običnima, a čuvaju i okoliš

Piling od kave

Piling od kave idealan je za detoksikaciju, ali i za borbu protiv celulita i bora.

Sastojci

  • talog crne kave
  • malo meda
  • malo vode

Priprema

Pomiješajte sve sastojke, a ako želite da piling bude suh, dodajte malo više meda. Utrljajte piling u vlažnu i toplu kožu, a nakon što se piling osuši, isperite ga hladnom vodom.

Linker
14. travanj 2024 14:33