Getty Images/iStockphoto
NEPRIJATELJ BROJ JEDAN

Žene napokon mogu predahnuti! Jedan tretman i zaboravite na celulit sljedećih pet godina

Sa sunčanim danima stiže nam laganija i kraća odjeća, što znači da svoje fizičke 'nedostatke' više nećemo moći skrivati tako lako. Krajnje je vrijeme, osobito za one koji su oduvijek kampanjci, da se riješimo celulita – najomraženijeg ženskog neprijatelja.

Iako je celulit, kad je izgled u pitanju, ženski neprijatelj broj jedan, okružuju ga brojni mitovi i neistine, a jedna od najvećih je i - što celulit zapravo jest? Tu pojavu, koja u nekom obliku muči više od 90 posto žena, svi prvenstveno povezuju s masnim naslagama zbog čega mu se često potpuno krivo pristupa. Pa krenimo od početka...

ŠTO JE CELULIT?

Istina se skriva mnogo dalje od nakupina masnoće, a iako mnoge muči samo izgled popularno zvane narančine kore, celulit nije samo estetski problem. Radi se o kroničnodegenerativnoj bolesti koja se, ako se s njom na vrijeme ne uhvati u koštac, može pogoršati. Celulit je kronična upala povezana s degenerativnim promjenama vezivnog tkiva do kojih dolazi pod utjecajem hormona - estrogena, starenja, prehrane i stila života. Dolazi do zadebljanja i povećanja vezivnog tkiva koje podupire masne stanice te zbog pritiskanja kapilara dolazi do zastoja cirkulacije. Krv i limfa zbog toga prodiru u međustanični protok, a kako nema cirkulacije i limfne drenaže, dolazi do nakupljanja štetnih tvari te masne stanice počinju nekontrolirano rasti.

summer holidays, travel, body care and people concept - close up of happy young women walking and hugging on beach from back
Getty Images/iStockphoto

RAZVOJ CELULITA

Neke žene nasljedno imaju problem s celulitom, ali njegov razvoj potiče i slaba fizička aktivnost, loša prehrana, nedovoljan unos vode, uska odjeća te hrana puna pesticida i hormona.

ZAŠTO GA MUŠKARCI NEMAJU?

Istraživanja pokazuju da ga više od 90 posto žena ima u nekom obliku, dok se manje od 10 posto muškaraca susreće s tim problemom. Razlog se skriva u estrogenu i u tome što je vezivno tkivo kod žena postavljeno vertikalno pa kod rasta masnih stanica one rastu prema površini kože zbog čega nastaje narančina kora. Celulit se najčešće javlja u pubertetu, trudnoći i kod kontracepcije - zbog povišene razine estrogena.

Travel concept with two happy girls jumping at hot sunny beach
Getty Images/iStockphoto

KUĆNA BORBA PROTIV CELULITA

Naravno da postoje rješenja za smanjenje vidljivosti narančine kore i kod kuće, ali niti jedno od njih nije stopostotno. Radi se o životnim navikama kojih bi se trebali držati bez obzira je li celulit prisutan ili nije, a među njima su najvažnije redovito vježbanje i pravilna prehrana bogata antioksidansima te masiranje kako bi se potaknula cirkulacija.

MRŠAVICE GA NEMAJU

To je jedna od najvećih zabluda kada je celulit u pitanju - uz onu da se s njim muče većinom starije žene. Dapače, nisu ga pošteđene ni mršavice, ali ni sportašice - što pokazuje da ga ponekad niti redovita tjelesna aktivnost ne može spriječiti, a može se javiti i kod djevojčica u pubertetu.

Women body care, pedicure, epilation, beauty, health concept. Close up cropped shot of long female legs of three multi ethnic hot chics with perfect smooth soft skin, getting tanned at beach
Getty Images/iStockphoto

KAKO GA SE RIJEŠITI 'PREKO NOĆI'?

Teško, naravno. Ali za žene koje su oduvijek rješavale stvari kampanjski postoje tretmani koji će njegovu vidljivost smanjiti. Iako se ne može u potpunosti ukloniti, najbolji anticelulitni tretmani su oni koji se 'hvataju u koštac' s uzrokom, a ne posljedicom - odnosno, oni koji djeluju na vezivno tkivo, a ne oni koji se bave povećanim masnim stanicama.

Cilj liječenja celulita jest uklanjanje oštećenog vezivnog tkiva te njegovo obnavljanje, za što su najbolji tretmani koji će direktno djelovati na njega ispod kože. Najefikasniji za to su minimalno invazivni tretmani u kojima se degerirano vezivno tkivo uništi, a trenutačni hit u tom području je laserska lipoliza.

LIPOLIZA

Radi se o bezbolnom tretmanu kojim se tankom iglom pod kožom razbija vezivno tkivo, stvara se novi kolagen i razbijaju masne stanice. Uništenjem degeneriranog tkiva razvija se novo vezivno tkivo, jača cirkulacija, a koža se zateže te se masne stanice trajno unište. Lipoliza se koristi za uklanjanje manje količine masnog tkiva, a znanstveno je dokazano da su najdjelotvorniji tretmani laserske lipolize i onaj s uređajem Thermi - dostupni u poliklinici Poliderma doktora Dinka Kaliterne. Oba tretmana se rade posebnom iglom, kanilom, kojom se zagrijava potkožno tkivo te se istovremeno zateže koža i topi masno tkivo.

Thermi koristi radio valove za zagrijavanje i koristi se za manje površine, dok laserska lipoliza koristi optičku energiju za zagrijavanje te je pogodna za veće i manje površine.

Taj tretman se preporučuje osobama koje nemaju problema s tjelesnom težinom, ali se, ni uz redovito vježbanje i pravilnu prehranu, ne mogu riješiti masnih naslaga. Pogodan je i za korekciju viška kože, a koristi se i kod starenja i opuštanja kože lica. Nakon tretmana rezultati se vide u roku od 30 dana te postaju sve bolji, a efekt traje minimalno tri do pet godina.

Linker
15. travanj 2024 06:59