Getty
FENDI

90. godina besprijekornog talijanskog stila

Tri generacije žena obitelji Fendi i jedan muškarac – njemački dizajner Karl Lagerfeld, dali su jednoj od najpoznatijih talijanskih modnih kuća sjaj koji ne blijedi ni nakon devet desetljeća.

Spektakularnom revijom visoke mode za sezonu jesen/zima 2016., prikazanom na pozornici postavljenoj posebno za tu prigodu na rimskoj Fontani di Trevi, talijanska kuća Fendi proslavila je devedeseti rođendan. Jedna od najstarijih modnih kuća ujedno je i jedna od rijetkih koje su još – premda ne u cijelosti – u vlasništvu obitelji osnivača, a često je ističu i kao žensku tvrtku: bračni par Adele i Edoarda Fendija u poslu je, naime, naslijedilo pet kćeri, a njihova je unuka Silvia Venturini Fendi od 1994. direktorica muške linije te linije modnih dodataka. Karl Lagerfeld kreativni je direktor linije krzna od 1965., a preuzeo je i kolekcije ženske odjeće.

Getty
Getty

Njemački dizajner često ističe da obitelj Fendi ne smatra šefovima već prijateljima čije bogato iskustvo rado utkiva u nove kreacije. Tako je ovosezonska kolekcija inspirirana odjećom kakvu su nosile sestre Fendi kao djevojčice: midi suknje s naborima i bluze visokih ovratnika luksuzna su varijanta školskih uniformi; u hlačicama s puf-nogavicama i majicama s naramenicama provodile su ljetne praznike, a romantične haljine ukrašene volanima i vrpcama odijevale su za obiteljski nedjeljni ručak. A torbe, po kojima je kuća Fendi poznata, ove su sezone izrađene od kože s uzorkom pitona.

Linker
20. travanj 2024 09:58