Geoff Pugh/REX/Shutterstock
prvak iz predgrađa

Anthony Joshua: Džentlmen u ringu

Svjetski prvak u boksu u teškoj kategoriji kao tinejdžer je odustao od škole, pridružio se bandi i završio u zatvoru, no izvukao se zahvaljujući sportu i majci, najvažnijoj ženi u svom životu.

Svjetski prvak u boksu u teškoj kategoriji kao tinejdžer je odustao od škole, pridružio se bandi i završio u zatvoru, no izvukao se zahvaljujući sportu i majci, najvažnijoj ženi u svom životu.

Svjetski prvak u teškoj kategoriji, boksač Anthony Joshua (27), koji je pred 90 tisuća ljudi pobijedio Ukrajinca Vladimira Klička (41) u meču na londonskom stadionu Wembley, javnost je zaintrigirao svojim privatnim životom. Tamnoputi Britanac brižan je otac, ali i mamin sin koji na računu ima 15 milijuna funti - no i dalje živi u socijalnom stanu. Zbog skromnosti, ali i fizičkih "performansi" - visine od 198 centimetara i besprijekorno isklesanog tijela - preko noći je privukao pozornost i ženske publike u taj tradicionalno grubi, muški sport, a o njegovoj trenutačnoj popularnosti svjedoče čak tri milijuna obožavatelja na Instagramu, što je milijun više nego prije borbe s Kličkom.

Editorial use only. No merchandising. For Football images FA and Premier League restrictions apply inc. no internet/mobile usage without FAPL license - for details contact Football Dataco
Mandatory Credit: Photo by Javier Garcia/BPI/REX/Shutterstock (8771855aj)
Anthony Joshua versus Wladimir Klitschko world title fight at Wembley Stadium, London on 29th April 2017
Boxing - Joshua v Klitschko IBF,IBO and WBA Super Heavyweight Championship - Anthony Joshua v Wladimir Klitschko Wembley Stadium, Wembley, London, United Kingdom - 29 Apr 2017
Garcia/BPI/REX/Shutterstock
Sudar titana: Anthony Joshua izborio je naslov prvaka u 11. rundi borbe s iskusnim Vladimirom Kličkom

Kada je kao pobjednik, nakon 11. runde borbe pune preokreta, uz svoju podigao i ruku poraženog suparnika Klička, na prvu se moglo pomisliti da je Joshua nadmeni klinac koji se samo naslađuje. No istina je potpuno drukčija.

- Boks mi je promijenio život i beskrajno sam zahvalan na svemu što mi je donio - rekao je Anthony Joshua koji je prije desetak dana svom prvom treneru, Seanu Murphyju, poklonio posebno preuređeni BMW, automobil vrijedan 95 tisuća funta.

- Mogao sam sada biti u zatvoru, biti ulični razbijač i kriminalac, ovisnik o drogi, cigaretama i alkoholu - otkrio je Joshua, čija budućnost nije bila obećavajuća prije nego što ga je trener Murphy uzeo pod svoje. Već je, naime, sa 16 godina odustao od školovanja, a četiri godine poslije završio je u zatvoru. Ondje je proveo dva tjedna jer je bio član bande koja je haračila londonskim ulicama. Joshua je već u djetinjstvu bio snažniji, eksplozivniji i brži od svojih vršnjaka. Na nogometnoj je utakmici kao 15-godišnjak praktički nokautirao igrača suparničke momčadi, a na treninzima atletike bi u manje od 11 sekundi pretrčao 100 metara.

LONDON, ENGLAND - APRIL 09:  Anthony Joshua of England celebrates with his father Jonathan after defeating Charles Martin of the United States in action during the IBF World Heavyweight title fight at The O2 Arena on April 9, 2016 in London, England.  (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
Getty Images
Otac Jonathan redovito prati njegove nastupe

Da je svoju lavovsku snagu počeo koristiti u pogrešne svrhe uočila je njegova majka, socijalna radnica Yeta Odusanya, zbog čega ga je poslala u internat u Nigeriju. Odande su početkom devedesetih ona i Jonathan Joshua, Anthonyjev otac od kojeg se u međuvremenu razvela, emigrirali u Englesku. No Anthony je u zapadnoj Africi izdržao samo jedan semestar, a nakon povratka u rodni Watford, grad na engleskom sjeveru, iz majčina doma odselio se u hostel i počeo se družiti s problematičnim tipovima.

Profimedia, Xposurephotos
S mamom Yetom u skromnom stanu u predgrađu Londona

Boravak u zatvoru i sport "otrijeznili" su mladog buntovnika, koji je u dvadesetima postao vrhunski sportaš (osvojio je i olimpijsko zlato u boksu 2012.) te danas vodi miran obiteljski život - s mamom. Yeta i Anthony žive u sjevernom dijelu Londona u stanu za koji zbog imovinskog stanja mogu aplicirati samo posebne socijalne kategorije Britanaca. On je zadužen za čišćenje i pospremanje, dok mu mama kuha pileće juhe i priprema obroke bogate proteinima.

S druge strane, Joshua je i brižan otac jednoipolgodišnjeg sina Josepha, kojeg ima iz veze s bivšom djevojkom Nicole Osbourne.

Profimedia
S bivšom djevojkom, plesačicom i instruktoricom joge Nicole Osbourne ima jednoipolgodišnjeg sina Josepha

A iako više nisu zajedno, toj plesačici i instruktorici joge kupio je pola milijuna funta vrijedan penthouse u blizini svojeg skromnog doma. Ispred kojeg, doduše, odnedavno parkira nimalo skroman personalizirani Range Rover - dar automobilske kuće Jaguar i samo jedan u nizu luksuza koji će si sada, kao prvi "teškaš" svijeta moći priuštiti, s obzirom na to da je samo posljednjom borbom zaradio 6,5 milijuna funta.

Linker
29. travanj 2024 02:00