Profimedia
feljton

Diane Keaton: Za sreću je dovoljno troje

Američka glumica, ovogodišnja dobitnica nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, imala je tri velike ljubavi: Ala Pacina, Warrena Beattyja i Woodyja Allena, ali se nikada nije udavala i nije joj žao zbog toga - jer u 72. godini ima svoj mir i dvoje posvojene djece

Američka glumica, ovogodišnja dobitnica nagrade za životno djelo Američkog filmskog instituta, imala je tri velike ljubavi: Ala Pacina, Warrena Beattyja i Woodyja Allena, ali se nikada nije udavala i nije joj žao zbog toga - jer u 72. godini ima svoj mir i dvoje posvojene djece

Osjećaj slobode nešto je što na svu sreću dolazi s godinama i sa životnim iskustvom. A ja se mogu pohvaliti da se osjećam i slobodno i zadovoljno, rekla je nedavno američka glumica Diane Keaton (71), koja će za svoj doprinos filmskoj umjetnosti 8. lipnja u Los Angelesu primiti nagradu za životno djelo. Dodjeljuje je Američki filmski institut, a to je priznanje tijekom 45 godina, otkako je ustanovljeno, dobilo samo devet žena, među kojima su Barbra Streisand, Jane Fonda i Meryl Streep. Diane Keaton snimila je pedesetak filmova, među kojima su i trilogija "Kum" te "Annie Hall", film koji je Woody Allen snimio po njoj - i za nju.

Marlon Brando's turn as gangster boss Vito Corleone in Francis Ford Coppola's classic The Godfather has been named the greatest movie character of all time.  Brando, who won an Oscar for his performance as the mafia boss in the 1972 picture, topped a new poll by film fans published in movie  magazine Premiere.  It topped a list naming the top 100 film characters ever.  OPS: 6th  on the list Annie Hall, played by Diane Keaton in the comedy of the same name, here with writer and co-star Woody Allen in a scene from the film, Image: 17047372, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari
Profimedia, Ferrari
Sedamdesetih je bila u vezi s Woodyjem Allenom, s kojim je snimila film ‘Annie Hall’ za koji je dobila Oscara

Rođena je, naime, kao Diane Hall 5. siječnja 1946. u Los Angelesu, kao najstarije dijete domaćice i talentirane amaterske fotografkinje Dorothy Deanne Keaton i inženjera i trgovca nekretninama Johna Newtona Jacka Halla, a brat Randy i sestre Robin i Dorrie od milja su je zvali Annie. Iako je patila od kompleksa da nije lijepa, Diane je odmalena htjela postati poznata. Uživala je kad je imala publiku, pa je u školi pjevala u zboru, bila je članica debatnog kluba, urednica školskih novina, navijačica nogometnog tima...

Mandatory Credit: Photo by Nick Machalaba/Penske Media/REX/Shutterstock (6905897e)
American actress Diane Keaton wearing a beret
Diane Keaton
Penske Media/REX/Shutterstock
Buduća holivudska zvijezda 1969., kad se probijala na njujorškim kazališnim daskama

- Moj je brat pisao pjesme, Robin je lijepo pjevala, Dorrie je bila vrlo bistra, a ja sam samo bila smiješna. Najčešće su za mene govorili da sam "slatka djevojčica", što me jako uzrujavalo. Nisam htjela biti slatka, nego predivna i glamurozna kao Audrey Hepburn na naslovnici Voguea. No, imala sam prerijetku kosu, bila sam visoka i štrkljava, kvrgu na nosu pokušavala sam ispraviti spavajući s povezom preko lica, vježbala sam osmijeh pred ogledalom i držala oči širom otvorene nadajući se da će tako postati veće - otkrila je glumica koja je prvi zvjezdani trenutak doživjela u srednjoj školi, kada je otpjevala pjesmu "Mata Hari" u mjuziklu "Little Mary Sunshine". Tada je, priznaje, prvi put vidjela oca da se sa suzama u očima nadima od ponosa i govori "to je moja kći".

Father, Diane Keaton and Mother during
WireImage
S ocem Johnom i majkom Dorothy u New Yorku 1980

Puno je bliža bila s majkom, koja je kasnije oboljela od Alzheimerove bolesti. Uvijek ju je isticala kao najvažniju osobu u svom životu i njoj u spomen prije šest godina objavila je memoare "Then Again", svojevrstan paralelni dnevnik majčinih pisama, fotografija i kolaža sa svojim bilješkama i intimnim sjećanjima. U prvom dijelu knjige govori o svojim glumačkim počecima, selidbi s 19 godina u New York i studiju glume na Neighborhood Playhouse, kada je uzela mamino prezime iz praktičnog razloga: već je postojala glumica Diane Hall. "New York je moja sudbina", napisala je tada majci. Prvu veću ulogu, onu u mjuziklu "Kosa", dobila je s 21 godinom.

- Ljudi su stajali u redovima za ulaznice, a u publici su bili prelijepa Julie Christie i očaravajuća Liza Minnelli te Warren Beatty koji me opčinio u filmu "Sjaj u travi" kad sam bila tinejdžerica. Čak nas je i slavni fotograf Richard Avedon snimio za Vogue... Moji su se snovi počeli ostvarivati - prisjetila se početaka na Broadwayu. Ali, dok se cijela trupa zabavljala, Diane se "ubijala" u hrani. Kad je dobila novu ulogu, u pauzama je u sebe trpala gomile hrane, a onda je - da se ne bi udebljala - triput dnevno povraćala. I njezinu dečku Woodyju Allenu, kojeg je upoznala 1968. na probama za njegovu predstavu "Sviraj to ponovno, Sam", bilo je čudno što se toliko dugo zadržava u toaletu.

LOS ANGELES, CA - OCTOBER 18: Diane Keaton and daughter arrive at ELLE Honors Hollywood's Most Esteemed Women in the 17th Annual Women in Hollywood Tribute held at The Four Seasons Beverly Hills on October 18, 2010 in Los Angeles, California.  (Photo by Gregg DeGuire/FilmMagic)
FilmMagic
Glumici nije uvijek lako izići na kraj s tinejdžerskim mušicama kćeri Dexter

Nakon pola godine skrivanja po zahodima, osjetila sam posljedice: postala sam hipoglikemična, patila sam od žgaravice, zatvora, niskog tlaka, a menstruacije su mi postale neredovite... Oštetila mi se i zubna caklina - otkrila je u memoarima. Na Allenov nagovor posjetila je psihoterapeuta i za šest mjeseci stanje joj se popravilo.

- Woody nije znao za moje demone, ali je vidio da sam nesigurna i da stalno trebam njegovu potporu. On je divna osoba, jedna od najboljih koje sam upoznala, a i najdiscipliniranija. Jednostavno ne prestaje stvarati: vježba klarinet i nastupa sa svojim bendom, godišnje snimi jedan film nad kojim ima kompletnu autorsku slobodu, a u slobodno vrijeme čita ruske klasike - rekla je Diane Keaton, otkrivajući da je mnogo scena iz filma "Annie Hall" podsjetnik na njihovu romansu - od posjeta galerijama do šetnji njujorškim ulicama kasnih noćnih razgovora. Zahvaljujući toj ulozi postala je i modna ikona: nosila je klasične muške košulje i kravate, najčešće u crno-bijelim kombinacijama, šešire i rukavice.

- Mogli smo se odjenuti kako smo htjeli, pa sam to i radila. Htjela sam biti lijepa i posebna. Sviđao mi se nesputan stil Njujorčanki, od kojih sam pokupila kombinaciju hlača kaki boje uz vestu, kravatu i šešir - objasnila je. Allen ju je, pak, nadahnjivao da proširi svoje vidike, pa je dok su bili u vezi završila tečaj slikanja na svili te naučila razvijati fotografije u tamnoj komori.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by REX/Shutterstock (5853721a)
Diane Keaton, Richard Dreyfuss
Oscars / Academy Awards - 1978
Candid
REX/Shutterstock
Na dodjeli Oscara 1978. s Richardom Dreyfussom: ona je nagrađena za ‘Annie Hall’, a on za ‘Djevojku za zbogom’

Ona je njemu bila muza i glumila je u osam njegovih filmova, među kojima su "Ljubav i smrt", "Manhattan", "Dani radija" i, naravno, "Annie Hall", pa ga smatra najzaslužnijim za to što je postala filmska zvijezda. Kad su ih snimali, više nisu bili u vezi, ali su ostali dobri prijatelji. Nju je, naime, tih godina opčinio jedan drugi glumac.

- Za mene su sva tri dijela "Kuma" važna samo zbog Ala. Dvije stvari nikada neću zaboraviti: periku tešku pet kilograma koju sam morala nositi kao Kay i prvi susret s Alom u baru O’Neals kraj Lincoln Centra. Prvo što sam na njemu uočila bio je njegov nos, velik kao krastavac, a drugo su bili njegovi energični pokreti. U to su vrijeme znjega govorili da je buduća velika zvijezda na Broadwayu. Za mene je bio i ostao jedan od najzabavnijih muškaraca koje sam ikada upoznala. I jedan od najljepših. Warren Beatty je bio prekrasan, ali Al ima lice za koje vrijedi ubiti - prisjetila se svoje opčinjenosti Pacinom koji u trilogiji "Kum" glumi njenog muža. Snimanje je obilovalo smiješnim zgodama. Jednom je prilikom na parkiralištu hotela pokraj jezera Tahoe Ala, koji tada još nije vozio, učila voziti automobil pa su umalo završili pod vodom jer on nije na vrijeme stisnuo kočnicu.

THE GODFATHER, Diane Keaton, Al Pacino, 1972
Courtesy Everett Collection
Nekoliko godina bila je u vezi s Alom Pacinom s kojim je glumila u trilogiji ‘Kum’

S Pacinom je ljubovala godinama, s prekidima, pauzama i strastvenim mirenjima, sve dok se nisu definitivno rastali nakon što je od njega tražila da se vjenčaju. No, nakon prekida nije dugo ostala sama. Warren Beatty, najpoznatiji holivudski zavodnik, počeo ju je nazivati 1978., a prohodali su nedugo nakon toga. On ju je poticao da se okuša i u drugim područjima - uređivanju interijera i prodaji nekretnina, pa je počela kupovati stare kuće koje bi obnovila i preprodavala - i tako je zaradila milijune dolara.

WARREN BEATTY with Diane Keaton., Image: 140499455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archive
Od 1979. do 1981. hodala je s holivudskim zavodnikom Warrenom Beattyjem

- Warren mi je govorio da mogu raditi što god zaželim. Zbilja je bio divan prema meni i nosio se sa svim mojim strahovima, pogotovo onim od letenja. Jednom me pratio kad sam morala letjeti u New York. Cijelo vrijeme držao me za ruku, a kad smo nakon šest sati sletjeli, poljubio me i odmah se vratio u Los Angeles - prisjetila se poslije. Za ulogu u Beattyjevu filmu "Crveni" bila je nominirana za Oscara, no izgubila ga je od još jednog idola iz svoje mladosti - Katharine Hepburn. U to je doba počela sve više fotografirati poput svoje majke izrađivati kolaže od svojih fotografija i novinskih isječaka. Snimala je ljude na ulici poput fotografkinje Diane Arbus, a objavila je i knjigu "Reservations" sa slikama hotelskih predvorja iz cijele Amerike. A na Beattyjev nagovor okušala se i u režiji te produkciji, ali je njezin prvi dokumentarac "Heaven" iz 1987. kritika sasjekla. No, iste je godine doživjela novo lijepo iskustvo: u njezin se život vratio Al Pacino. Ovaj je put njihova veza bila znatno mirnija, ali nije dugo trajala.

- Veze s poznatima, barem u mom slučaju, bile su kratkog vijeka. Nisam se znala nositi sa slavom. Na neki sam način bila svjesna da to neće trajati i da s njima nikada neću do kraja ostvariti svoje snove. Možda se zato nisam ni udavala. Možda sam htjela nešto više, a možda ni ja, poput Ala, nisam bila spremna za brak - otkrila je glumica, koja se nikada nije bojala godina ni starenja. Štoviše, velika je protivnica plastične kirurgije jer "želi da žena izgleda autentično i da joj se osjećaji vide na licu", pa čak ni nakon operacije zbog raka kože nije htjela ukloniti ožiljak na obrazu.

Dijelom i zbog toga što se nikada nije udavala, odlučila je da neće ni roditi, nego će posvojiti dijete. Učinila je to s 50 godina, kad je u njezin život ušla djevojčica Dexter, rođena 1996., a 2001. posvojila je dječaka Dukea. No, za razliku od svojih poznatih veza, o djeci u javnosti rijetko govori, pa se o njima, kao i o razlozima zbog kojih se odlučila na posvojenje, malo toga zna.

EAST HAMPTON, NY - JULY 06:  Diane Keaton and her son Duke Keaton attend the
Getty Images
Sinu Dukeu nije drago kad mu mama popravlja frizuru

- Majčinstvo me učinilo kompletnom osobom, snažnom i sposobnom da odbacim svoje strahove od usamljenosti, gubitka i smrti. Sretna sam i zadovoljna životom. Imam mir i svoju djecu i to mi je dovoljno. Kao stariji roditelj uspijevam nekako sve izbalansirati i uhvatiti se ukoštac i s Dukeovim tinejdžerskim šalama i Dexterinim ženskim razmišljanjima. Ljudi obično kažu da su moja djeca sretna što me imaju. No, prava je istina da sam ja sretnica: moja su me djeca spasila od mene same - priznala je nedavno.

Najdraži susjed

Od filmova koje je snimila najdraži joj je "Ljubav nema pravila" s Jackom Nicholsonom. Iako se nagađalo da su tijekom snimanja njih dvoje bili više od kolega, to nije istina. Keaton i Nicholson odlični su prijatelji i susjedi, pa glumac često dolazi k njoj na ručak.

Film Still from
Profimedia, Hollywood Archive

Vino s ledom

- Sedamdesetih su godina ljeta u New Yorku bila jako vruća, a ja nisam imala klimu pa sam se hladila crnim vinom s ledom. Sjetila sam se toga kad sam uz nekoliko vinara lansirala vlastito vino koje sam nazvala The Keaton - priča glumica čije se vino po pristupačnoj cijeni prodaje u nekoliko velikih američkih lanaca dućana - i s naputkom na etiketi: piti s ledom. Sva zarada od prodaje toga vina namijenjena je zakladi za borbu protiv bolesti mozga.

Pedeset nijansi promjena

Diane Keaton uskoro će glumiti u još jednoj komediji - upravo je objavljeno da će s Jane Fondom i Candice Bergen snimiti "Book Club" o četiri prijateljice u šezdesetima koje su pročitale knjigu "Pedeset nijansi sive", što im je potpuno promijenilo život.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Clay Enos/Asig Productions/REX/Shutterstock (5884609af)
Diane Keaton
And So It Goes - 2014
Director: Rob Reiner
Asig Productions/Castle Rock Entertainment/Envision Entertainment/Foresight Unlimited
USA
Scene Still
Comedy/Drama
Productions/REX/Shutterstock
U filmu ‘Tako to ide’ iz 2014., u kojem je i pjevala

Linker
26. travanj 2024 21:15