Dizajn - interijeri

Estetika nadahnuta lijenošću

Odjeću nošenu jedan dan lakše je nekamo ovjesiti nego složiti u ormar - a dizajneri su se potrudili da vješalice, osim što su praktične, izgledaju vrlo dekorativno.

Vješalice nemaju samo funkcionalnu nego i dekorativnu ulogu pa im mnogi dizajneri danas pristupaju kao skulpturi. Najpopularnije su one minimalističke: lagane su i praktične, na njih stanu i dugi kaputi, i torbe, šeširi, kišobrani, marame i slično. Ponekad mogu funkcionirati kao mali otvoreni ormar. Ovakav tip vješalice posebno je inspirativan hrvatskim dizajnerima. Trojac Grupa (Ivana Pavić, Tihana Taraba i Filip Despot) osmislio je naoko jednostavnu konstrukciju čija je stabilnost riješena trokutnom bazom. Korak dalje otišla je čakovečka dizajnerica Željka Kavran sa svojom duhovitom vješalicom Hangman, nadahnutom igrom pogađanja riječi s kojom je ne povezuje samo izgled, već i funkcija vješanja - u ovom slučaju odjeće. Zgodan detalj je glava kroz koju se provuče šal, marama, remen ili kravata.

Posljednja u nizu je vješalica Željke Zrnić "One Day Stand" koju je nadahnulo ljudsko ponašanje, odnosno princip ‘'ijenosti ispred estetike’. Naime, često ostavljamo robu nošenu jedan dan ‘negdje između ormara i perilice’, na stolcima, foteljama, krevetima. Ovakva nam vješalica dobro dođe kada smo navečer preumorni ili suviše lijeni da je spremimo u ormar.

Odabrala Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 02:52