Čitajte u novom broju!

Glorijina ekipa na licu mjesta: Dirnuti do suza, novinarski zadatak odradili uskačući u pomoć potrebitima

Ovaj broj magazina Gloria posvećujemo žrtvama i junacima potresom pogođenih područja, ljudima koji su već danima u humanitarnoj misiji.

"Bože, ne opet - prošlo mi je kroz glavu prošlog utorka nakon što se tlo u Zagrebu zaljuljalo tako snažno i neugodno, činilo mi se čak i gore nego u proljeće 2020. kada nas je pogodio prvi potres. I dok smo u redakciji, paralizirani od straha, čekali da trešnja prođe, a glavom su nam prolazile tisuće najgorih misli, nismo mogli ni naslutiti kakva se tragedija događa samo pedesetak kilometara dalje, u epicentru, na Banovini. U moru tužnih priča i sudbina koje mediji prate proteklih deset dana, poželjeli smo vam u ovom broju Glorije ponuditi nadu i optimizam. Otkriti vam ljude koji su dali sve od sebe da pomognu žrtvama, čak iako su i sami žrtve nezapamćenog potresa. Moram zahvaliti našim novinarima i fotografima jer su ostavili svoje privatne živote po strani te unatoč blagdanima i godišnjim odmorima odjurili na Banovinu u potragu za stradalnicima i herojima. Svi su ispričali da mi u Zagrebu ne možemo niti zamisliti kako je teška situacija u Glini, Petrinji, Sisku... Stoga ovaj broj posvećujemo tamošnjim žrtvama i junacima, ljudima koji su već danima u humanitarnoj misiji. Hrvatska je ponovno pokazala da ima veliko srce, nadam se samo da se dobra djela hrabrih volontera, kao ni stradalnici i njihovi gubici, nikada neće zaboraviti." poručuje u ime cijele redakcije Glorije naša glavna urednica Alenka Ostrihon.

image
Svjetlana Blažević, Kristinka Šćavina i Ana Radić, nakon razornog potresa u Petrinji.
IVANA NOBILO/CROPIX

Kristinka Šćavina posjetila je hrabre žene Sisačko-moslavačke županije

Da mi je netko još nedavno rekao da ću prvi dan 2021. provesti u Petrinji s volonterkama Crvenog križa Anom Radić i Svjetlanom Blažević, a zatim i razgovarati s glinskom dogradonačelnicom Brankom Bakšić Mitić, ne bih mu vjerovala. Razorni potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju pokazao je svima koliko je veliko srce Hrvatske, a ove žene njegove su žile kucavice. Njihovo gorivo su ljubav i dobrota, koje ih vode preko vlastitih granica. A to ljudi - uvjerila sam se osobno, razgovarajući s njima na blatnim ulicama banijskih gradova i sela - prepoznaju i cijene.

image
Naši fotografi Ivan Posavec, Mario Kučera i majstor Danijel popravljaju krov kuće u mjestu Dužice.
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Mario Kučera potrčao je u pomoć prijatelju razrušenim područjima

Kad sam čuo vijest o srušenoj crkvi u selu Žažina, u kojoj je muškarac poginuo dok je čistio orgulje, znao sam da ni obiteljsko imanje mog prijatelja i kolege Ivana Posavca u susjednoj Dužici sigurno nije prošlo netaknuto u potresu. Zato sam sutradan ujutro sjeo u auto i Posavca zatekao kako sa susjedima dogovara sanaciju urušenog dimnjaka i krovišta. Preko noći je padala kiša pa je kuća bila puna vode, koju smo izbacili i bacili se na posao. Da dobro napredujemo, uvjerio se i Ivanov prijatelj Roman Šušković, ravnatelj zagrebačkog kazališta Kerempuh, koji je zastao u Dužici dok je vozio prema Brestu, selu u okolici Petrinje, kamo je išao provjeriti u kakvom je stanju njegova vikendica.

image
Glorijin novinar Kruno Petrinović pomaže iskrcati kombi sa zaštitni ceradama za pokrivanje razrušenih krovova kuća.
DARKO TOMAš/CROPIX

Kruno Petrinović novinarski je zadatak brzo zamijenio za pomoć potrebitima

Nevjerojatna je količina dobre energije i pomoći koja se oslobodila na potresom pogođenom području. Premda prizori razrušenog kraja djeluju apokaliptično, na svakom koraku se radi, popravlja, raščišćava i pomaže. Kombijima, kamionima i osobnim automobilima registarskih oznaka iz cijele Hrvatske stižu tone građevnog materijala, hrane, higijenskih potrepština... Jedan od punktova za distribuciju je i parkiralište Lidla na izlazu iz Petrinje, gdje se ekipa zagrebačkih alpinista i speleologa predvođenih Ivonom Baniček najviše obradovala pošiljci elastičnih folija za omotavanje popucalih dimnjaka i cerada za zaštitu razrušenih krovišta od prokišnjavanja. I mene je ponijela atmosfera pa sam zasukao rukave i pridružio se akciji.

Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka, 7. siječnja i online.

image
GLORIA PRODUKUCIJA

U novoj Gloriji čitajte i ove teme:

SPECIJAL: JUNACI S BANOVINE

ROBERT KNJAZ Zabavni serijal o životinjama

CHARLENE I ALBERT II. Nevolje u kneževini

RENATO I MAJA SULIĆ Sigurna zona u mirisu ariša

KUHINJA: MARIO PETREKOVIĆ Uživanje u krivolovu

PUTOVANJE: HRVOJE PETRIĆ Lisabonska vrhunska gastronomija

FELJTON: GAL GADOT Čudesna Izraelka u Hollywoodu

Linker
25. travanj 2024 04:45