Jimmychoo.com
GLORIA GLAM

Jimmy Choo: Na visokom nivou

Nakon prve pogreške koja ga je obilježila za cijeli život - kad mu je u knjigu rođenih upisano pogrešno prezime - malezijski dizajner nije puno ‘kiksao’: premda više nije vlasnik istoimene marke, glamurozne cipele s njegovim imenom i nakon 20 godina obožavaju šminkerice diljem svijeta.

Modna kuća Jimmy Choo, specijalizirana za proizvodnju ekskluzivne obuće i modnih dodataka, ove godine slavi 20. obljetnicu. Ovaj kultni britanski brend - danas sinonim za dobru cipelu - obožavaju žene diljem svijeta, a vrijednost mu se procjenjuje na oko 500 milijuna funta. Samo u prošloj godini Jimmy Choo cipele prešle su 75 kilometara po najglamuroznijim crvenim tepisima na nogama najvećih svjetskih zvijezda, od Cate Blanchett i Taylor Swift do Jennifer Lawrence i Charlize Theron. A u povodu jubileja Sandra Choi, glavna kreatorica, izdala je limitiranu Momento Capsule kolekciju s 20 modela nadahnutih najboljim kreacijama iz povijesti kuće. Uz to je osmislila i ekskluzivni ormar koji po potrebi može biti i kovčeg s 20 ladica, gdje će žene koje će si ga moći priuštiti poput blaga čuvati omiljene komade obuće. Za dva desetljeća ove modne kuće doista se može reći da su bila - burna.

Getty Images
Američka glumica Kate Hudson bila je zvijezda zimske kampanje 2015.

Osnovana je 1996., kada su Jimmy Choo i bivša urednica zadužena za modne dodatke u britanskom Vogueu Tamara Mellon zajedno pokrenuli kompaniju Jimmy Choo Ltd. Malezijski dizajner rođen je 15. studenog 1948. kao Jimmy Chow Yeang Keat u gradu Penangu. Zbog pogreške koju je napravila službenica upisujući njegove ime u knjigu rođenih obiteljsko prezime Chow postalo je Choo, što on kasnije nije želio ispravljati. Njegova je obitelj generacijama proizvodila cipele, a mali je Jimmy svoj prvi par izradio kad mu je bilo 11, uz superviziju oca. Uvidjevši dječakov talent, roditelji ga šalju na školovanje u Englesku gdje je 1983. diplomirao na Cordwainers Technical Collegeu u Hack neyju (danas sastavni dio London College of Fashion). Ondje 1986. otvara i malu trgovinu, a njegovo majstorstvo brzo privlači pažnju zahtjevnih klijentica i modnih urednica. Vogue mu 1988. posvećuje osam stranica, a pojavljivanje u najutjecajnijem modnom magazinu na svijetu osigurava mu odličan publicitet. Definitivan proboj doživljava 1990. kada njegove cipele redovito počinje nositi pokojna princeza Diana.

Getty Images
Dizajner cipela Jimmy Choo

Chooova poslovna partnerica Tamara Mellon javnosti je možda i poznatija od samog dizajnera. Uz njezin glamurozan život vežu se, naime, brojni skandali... Rođena je u Londonu kao Tamara Yeardye 7. srpnja 1967. Otac joj je jedan od osnivača i vlasnika lanca proslavljenih frizerskih salona Vidal Sassoon, a majka je u mladosti bila model Coco Chanel. Kao djevojčica seli se s roditeljima na Beverly Hills i pohađa najprestižnije škole za djevojke iz bogatih obitelji. Školovanje je završila u Švicarskoj na Institutu Alpin Videmanette. Tamara se 1990. vraća u svoj rodni grad i sa samo 23 godine postaje urednica modnih dodataka u britanskom Vogueu te tako dolazi u kontakt s Jimmyjem Chooom. Njezin razuzdani životni stil ubrzo joj donosi probleme u poslu. Danas otvoreno govori o tom periodu svog života koji je bio ispunjen drogom, alkoholom i dekadentnim partijanjem. Zbog redovitog kašnjenja ili čak nepojavljivanja na poslu te neizvršavanja radnih zadataka Mellon dobiva otkaz u Vogueu i tek tada shvaća da se mora pribrati. Prijavljuje se na rehabilitaciju gdje na jednom od sastanaka anonimnih alkoholičara upoznaje američkog biznismena Mathewa Mellona za kojega se udaje (i kasnije dobiva kćer Aramitu zvanu Minty). Nakon terapija - i s novim prezimenom - Tamara preporođena kreće u svoju uspješnu poslovnu avanturu. Prepoznavši Chooov potencijal nagovara ga da otvore modnu kuću i komercijaliziraju proizvodnju njegovih cipela jer je Choo dotad izrađivao tek 20-ak pari tjedno. Mellon je bila zadužena za financije, a Jimmy za dizajn i izradu obuće te tako 1996. nastaje modna kuća s imenom danas najslavnijeg Malezijca.

Getty Images
Tamara Mellon, suosnivačica marke Jimmy Choo

Proizvodnju i sjedište tvrtke sele u Italiju. Priključuje im se i Jimmyjeva nećakinja Sandra Choi, za koju će se tek kasnije ispostaviti da je kreativna snaga koja stoji iza slavne etikete. Svoju najveću slavu atraktivne kreacije doživljavaju 1999. kroz seriju “Seks i grad”, gdje je glavni lik Carrie Bradshaw - koju igra Sarah Jessica Parker - opsjednuta cipelama, a fetiš joj je - Jimmy Choo.

Legendarna je epizoda u kojoj ova šminkerica trči kako bi uhvatila trajekt sa Staten Islanda i, nakon što po putu izgubi cipelu, sva u očaju kaže: “I lost my Choo!”.

Nakon te scene modeli s potpisom dizajnera postaju svjetski poznati, a njegovo su ime zapamtili i oni koji ne prate modu. No nakon pet godina zajedničkog poslovanja iskrsnuli su problemi na relaciji Choo-Mellon: 2001. Jimmy Choo za deset milijuna funta prodaje svoj udio tvrtki Equinox Luxury Holding te se koncentrira na ono što je i ranije radio - ekskluzivne primjerke ručno izrađene obuće Jimmy Choo Couture. Ready to wear cipele prepušta Tamari Mellon, koja tvrtku otada vodi samostalno. Nakon njihovog razlaza ona je javno izjavljivala kako Jimmy Choo zapravo nikada nije dizajnirao ili nacrtao niti jedan komad obuće, već se isključivo bavio izradom cipela, u čemu je majstor zanata.

Getty Images

Tvrdila je kako je sama bila zadužena i za kreativni dio posla. Nakon Chooovog odlaska Mellon uz cipele počinje na tržište izbacivati i torbe s potpisom Jimmy Choo, kao i modne dodatke. No, nije dugo izdržala samostalno vodeći biznis te tvrtka u više navrata mijenja vlasnike: 2004. većinu dionica otkupljuje Lion Capital, a 2007. je Jimmy Choo Ltd. prodan za 225 milijuna funta TowerBook Capital Partnersima. Nakon što ju je 2011. kupila kompanija Labelux za 525 milijuna funta, novi se vlasnici zahvaljuju na suradnji Tamari Mellon te Sandra Choi ostaje jedina osoba iz početnog postava - i dalje radeći kao kreativna direktorica i glavna dizajnerica. Premda je cijelo vrijeme djelovala kao osoba iz sjene, čini se da je upravo ona najzaslužnija za visoku kvalitetu i estetsku privlačnost obuće koja nosi ime njezinog ujaka.

Getty Images
aktualna kreativna direktorica kuće Sandra Choi

Svoje obožavateljice među slavnim ženama modna kuća Jimmy Choo teško da može pobrojiti - jednostavnije bi, vjerojatno, bilo navesti one koje ih dosad nisu nosile. Vjerna mušterija je i prva dama Amerike Michelle Obama, koja na svim važnim događanjima pred oči javnosti izlazi u njihovim cipelama. Holivudska diva besprijekornog stila Nicole Kidman svoju ljubav prema Jimmy Choo obući dokazala je i kao zaštitno lice njihovih reklamnih kampanja za 2014.

Getty Images

Nakon odlaska iz tvrtke koju je osnovala i kojom se proslavila, Tamara Mellon odlučuje nastaviti s poslom te osniva modnu kuću pod svojim imenom. Cipele, torbe i modni dodaci s njezinim potpisom lansirani su krajem 2013., no brend je izdržao na tržištu jedva dvije godine - krajem 2015. Mellon je proglasila bankrot. Jimmy Choo danas živi u Londonu sa suprugom Rebeccom Choi. Par ima dvoje djece, kćer Emily i sina Dannyja, poznatog videoblogera koji živi u Japanu. Jimmy i dalje izrađuje skupe i unikatne cipele, i planira otvoriti Institut za izradu obuće u Maleziji. Tamara Mellon trenutačno je, pak, medijima najzanimljivija zbog veze s američkim multimilijarderom Michaelom Ovitzom, bivšim direktorom kompanije Walt Disney, s kojim se zaručila krajem 2015., dok je on još bio u braku sa suprugom Judy.

Linker
20. travanj 2024 00:55