Mario Kučera
ima i svoje kumice na dolcu

Kuhali smo s Markom Petrićem: 'Sve manje jedem vani i sad sam već tata-mata u kuhinji'

Zagrebačkom glumcu Marku Petriću najviše gode povrtne juhe i smoothieji, a za vrijeme detoksa ne odriče se jedino obilnog nedjeljnog ručka kod roditelja.

Iza Marka Petrića (32), glumca zagrebačkog kazališta Gavella, 35 je kazališnih premijera, Nagrada hrvatskog glumišta, Mali Marulić i Mala Judita, no TV gledatelji su ga bolje upoznali kao mirnog i povučenog Filipa, vlasnika gostionice u serijalu “Drugo ime ljubavi”.

Marko u serijalu po cijele dane pere čaše, toči piće i jako malo jede. U privatnom životu je posve drukčiji.

Obožava domaću hranu, a kad je u gradu i ogladni, rado navrati u Market Bistro & Bar u Gundulićevoj ulici gdje najradnije isprobava lagana jela.

- Vrijeme je za detoks pa mi sada gode povrtne juhe i smoothieji - govori zagrebački glumac, koji je devet godina živio u Splitu, gdje je u jednom trenutku pokvario prehrambene navike stečene u djetinjstvu.

- Mama me uvijek tjerala da jedem mnogo povrća, a kad sam se s 19 godina upisao na splitsku Umjetničku akademiju i shvatio da se mogu hraniti kako želim, prvih mjesec dana jeo sam uglavnom čokolade i hamburgere. Nisam ni doručkovao pa me jednom moja profesorica Almira Osmanović pitala kako mislim izdržati tako snažan tempo ako na njezine satove dolazim gladan. Uskoro sam počeo pripremati doručke. Otkrio sam da mi najviše gode orašidi, postao sam tata-mata za jaja, a i mamu sam često zvao da mi objasni kako se kuhaju variva. Kasnije sam se fokusirao na pripremanje ručka i večere tako da sam sad već dosta spretan u kuhinji.

Zagreb 03012020 bistro MARKET
MARKO PETRIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Često je jeo netom ulovljenu divlju ribu, a u hladnjaku je uvijek imao nekoliko zaleđenih orada za “crne dane”. I po govoru je postao fetivi Splićanin… No, prije tri godine vratio se u Zagreb. Najprije samo da bi odigrao ulogu u predstavi “Magic Evening”, koja je još na repertoaru teatra &TD. Vrlo brzo angažirao ga je Edo Galić za film “Za dobra stara vremena”. Zatim ga je pozvao Boris Svrtan, tadašnji ravnatelj kazališta Gavella, da glumi Nikolu Teslu.

- Nije mi bilo lako donijeti tu odluku jer u Splitu mi je zaista bilo lijepo, a imao sam i sigurnost u stalnom angažmanu u HNK. Ali prevagnulo je to što Zagreb ipak nudi više poslovnih mogućnosti. Kod roditelja je ostao tri mjeseca, ali nedostajala mu je sloboda pa je unajmio stan i polako počeo uvoditi nove rituale.

Jedan od njih je subotnji odlazak na Dolac, otkriva jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih glumaca.

- Imam svoje kumice kod kojih kupujem voće i povrće, uzmem malo mesa i pršuta, sir… Sve manje jedem vani i sve češće kuham sam. Među rituale spada i nedjeljni ručak kod roditelja. Moja sestra ima troje male djece pa je s njima uvijek jako veselo i živahno, a mama se stvarno potrudi i dočeka nas s juhom, lešo mesom, kuhanim povrćem, pečenjem, raznim prilozima. Te nedjelje su nam svima jako bitne, a predvečer opet svatko na svoju stranu…

Pekli smo fritule kod Danijele Dvornik: S nama je podijelila tajni recept

JUHA OD PEČENE RAJČICE

Zagreb 03012020 bistro MARKET
MARKO PETRIC
Foto Mario Kucera
Mario

SASTOJCI

1 kg rajčice

25 dag luka

12,5 dag mrkve

12,5 dag celera

2 režnja češnjaka

prstohvat svježeg ružmarina

maslinovo ulje

sol i papar

0,5 dl bijelog vina

0,5 dl vode

PRIPRAVA Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Povrće narezati na kockice, staviti u pleh i ostaviti u pećnici 90 minuta. Zatim sve prebaciti u posudu i izmiksati štapnim mikserom. Dio ostaviti neizmiksan. Servirati uz krutone i golice bundeve.

ZELENI DETOKS SMOOTHIE:

Zagreb 03012020 bistro MARKET
MARKO PETRIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sastojci:

15 dag krastavaca

6 dag baby špinata

1 šalica svježeg peršina

1 šalica svježe mente

1 limun bez koštica i kore

1 cm svježeg i sitno nasjeckanog đumbira

1 naranča

1 jabuka

10 dag leda

10 dag kokosove vode ili vode

PRIPRAVA Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Servirati u staklenu čašu s ledom i listom mente.

JUHA OD GRAŠKA

Zagreb 03012020 bistro MARKET
MARKO PETRIC
Foto Mario Kučera
Mario Kučera

Sastojci:

1 kg graška

5 dl povrtnog temeljca

2 lista mente

maslinovo ulje

sol i papar

PRIPRAVA U lonac uliti povrtni temeljac, dodati grašak i ostale sastojke. Nakon 15 minuta kuhanja ugasiti vatru i izmiksati štapnim mikserom. Grašak ne kuhati predugo da ne izgubi nutritivna svojstva.

LAGANA SALATA S LOSOSOM

Zagreb 03012020 bistro MARKET
MARKO PETRIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sastojci:

5 dag matovilca

5 dag radiča

5 dag rikule

8 - 10 mini rajčica

10 dag lososa

10 dag milerama

1 češanj češnjaka

1 žličica narezanog vlasca

maslinovo ulje

sol i papar

PRIPRAVA Napraviti umak od milerama, češnjaka, vlasca, maslinovog ulja, soli i papra. Režanj češnjaka očistiti i blanširati. Kada omekša, pomiješati ga s malo milerama da se može izmiksati štapnim mikserom. Zatim dodati ostatak sastojaka i miksati dok se ne dobije tekstura umaka. Svježi ili dimljeni losos narezati na trakice. U posudu dodati matovilac, radič, rikulu i prerezane mini rajčice. Preliti umakom, a losos poslagati po salati.

Željka Klemenčić o izazovima majčinstva i zdravim zalogajima: 'Imala sam lažni osjećaj da nemamo apsolutno nikakvih problema'

Linker
16. travanj 2024 03:38