GloriaIN
U ZAGREBU I SPLITU

Nova mjesta za guštanje

Otkako su se u Zagrebu i Splitu otvorili novi bistroi i barovi, u bogatoj ponudi ‘gableca’ – poput hrskavih poširanih jaja i burgera od tune – teško se odlučiti.

Saznajte koja su to nova mjesta koja morate posjetiti i što iz njihove ponude morate obavezno kušati!

VERDE – BRUNCH & CAFFE

Ljubitelji talijanske spize guštaju – jer u ovom su zagrebačkom bistrou glavne gastro zvijezde pršut San Daniele, svježi sir burrata, aromatični parmezan, u kombinaciji s namirnicama s lokalne tržnice. Uz fine kave i čajeve, ali i gin i rum iz cijelog svijeta te koktele mogu se degustirati sendviči, bezglutenski kruh, kolači. U opuštajućem interijeru – kojim dominira reljef akademskog kipara Krešimira Katičića – odzvanjaju zvuci Franka Sinatre, Tonyja Bennetta i Michaela Bublea, a u pripremi su i večeri poezije te jazz i blues svirke.

obvezno kušati: frittelline s morskim algama i zlevku

HOP IN CRAFT BEER BAR

Foto: Darjan Grilec

Hrvatska metropola ima novu pivsku meku, koja se ponosi izborom od čak 100 vrsta zanatskih piva. Uz strane brendove u ponudi su i perjanice domaćih pivara – poput portera, pale alea i stouta Nove runde, Varionice, Zmajske pivovare. Na pivske gušte poziva i interijer, koji su osmislili arhitekti iz ureda Zelena soba: na tamnim zidovima istaknuti su sastojci, razlike između vrsta piva te narisane etikete pivovara. A može se kušati i kava iz male hrvatske pržionice Lively Roasters. Uz glazbene slušaonice nedjeljom i ponedjeljkom, u najavi su i koncerti, pub kvizovi te predavanja s temom pivske kulture.

obvezno kušati: red ale pivo Red Baron

FABRIQUE PUB

Foto: Maksim Bašić

Fabrique – smješten u povijesnoj palači Dešković u centru Splita – uređen je po uzoru na londonske fun&bbq pubove. Jela s roštilja u modernoj verziji pivoljupci mogu zaliti s čak 50 vrsta piva, među kojima se ističu ona domaćih craft proizvođacča. Zidovi u kamenu i cigli ostali su netaknuti, a toplinu prostoru, kojim dominiraju željezni šank i lampe, daju personalizirane ilustracije te drveni stolovi i stolci. Popratni sadržaji: pub kvizovi i prijenosi nogometnih utakmica!

obvezno kušati: pileća krilca

ELISCAFFE ELYSIUM

Osim aromom vrhunske kave, Eliscaffe Elysium – smješten u dvorištu zgrade u najdužoj zagrebačkoj ulici – odnedavno mami i sitnim zalogajima te dvjema tortama vrsne slastičarke Petre Jelenić. Novost je i domaći sladoled, koji je jednako primamljiv i u koktelu s kavom. U svibnju ugošćuju trodnevni jazz-festival pa će se u intimnom prostoru, koji su vlasnici uredili zajedno s prijateljima, do 22 sata moći uživati i u čašici vina te rumu i ginu.

obvezno kušati: tart od čokolade

TOTO’S BURGER BAR

Foto: Simona Svalina

Pri pokretanju Toto’s burger bara na splitskoj Matejuški dugogodišnjim prijateljicama misao vodilja bila je stvoriti ugodan kutak za izlazak s prijateljima te ponuditi zdraviju inačicu street fooda. Pa uz klasične burgere pripravljaju i one sa slanutkom i kozicama, a na jelovniku su i juhe, salate te špagete od tikvica s domaćom šalšom. Namirnice su od lokalnih proizvođača, a ponudu će uskoro proširiti doručkom te raw food desertima. U lokalu kojim dominira grafit krave, njihove maskote, ‘ugošćuju’ i ljubimce.

obvezno kušati: Toto burger

Napisala Dina Dončević

Linker
26. travanj 2024 11:33