denis matvinko 20042016 zagreb foto posavec
 Foto: Ivan Posavec
SPOJ BALETA I ROCKA

Šest pitanja za... ukrajinskog baletana

Ukrajinski baletan svjetskog glasa Denis Matvienko (37) oduševio je Zagrepčane predstavom “Radio & Juliet”, baletnoj verziji Shakespearovog djela ‘Romeo i Julija’ na glazbu rock grupe Radiohead. Gostovao je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog samo jedan dan, ali i to je bio dovoljno da donedavni prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, dokaže kako su rock i balet savršen spoj.

Kako to da ste prvi put u 19-godišnjoj karijeri plesali na rock?

– To mogu zahvaliti koreografu Edwardu Clugu, ravnatelju Baleta Slovenskog narodnog gledališča Maribor, velikom obožavatelju kultne britanske rock grupe koji je postavio predstavu i pozvao me. Prihvatio sam izazov i svidjelo mi se. Sad kad sam probio sam led, mogao bih plesati i na glazbu Marilyna Mansona.

Što vam je draže, moderan ili bijeli balet?

– Moderna glazbe ide s modernom koreografijom, a klasična ide s klasičnom koreografijom. U oba slučaja radi se o plesu, koji obožavam. Zatreba li, na sceni mogu plesati i hopak, ukrajinski narodni ples.

Kako usklađujete turneje s privatnim životom?

– Iskreno rečeno, nikako. Naime, moja supruga Anastasia, balerina u Marijinskom teatru i ja imamo kompliciran raspored. Ili je ona na putu ili mene nema, a našu jedinicu Elizabetu (3) čuvaju baka i djed. Kćer nisam vidio mjesec dana, a suprugu dva tjedna.

Što želi postati kad odraste?

– Elizabeta se uvrgla na mamu i mene. Već sad može napraviti špagu.

Kako se najradije opuštate?

– Najdraža mi je dokolica kod kuće, kad isključim mobitel i igram se sa kćerkom. Nisam ljubitelji slobodnih aktivnosti poput trčanja, dovoljno se naradim na sceni.

Kako ste postali baletan?

– Zbog obiteljskog naslijeđa. Tata i mama te baka i djed bili su profesionalni ukrajinski folklorni plesači, a moja starija sestra izabrala je koreografiju. Zajedno smo postavili baletni spektakl Veliki Gatsby, s kojim nastupamo po cijelom svijetu. Započeo sam karijeru u folkloru, nakon kojeg je uslijedio balet.

Napisala Tanja Vučičević

Linker
27. travanj 2024 17:38