Saša Burić/Ines Stipetić /
U SEDMOM DESETLJEĆU

Top forma u zlatnim godinama: Tajna vitalnosti Nade Abrus, Ljerke Eljuge, Nade Šurjak i Almire Osmanović

Iako su zašle u sedmo desetljeće, domaće glumice, balerine, liječnice i novinarke još su atraktivne, gotovo jednako kao i na početku karijere, a svoju vitalnost zahvaljuju dobrim genima, zdravom životu, poslu i sreći - u ljubavi.

Nada Abrus: Nikad nisam bila na dijeti

Televizijsku i kazališnu glumicu Nadu Abrus često se uzima kao primjer gospođe kojoj bi na izgledu mogle pozavidjeti i mnogo mlađe dame. Iako će u prosincu proslaviti 67. rođendan, ta rođena Splićanka koja je sedamdesetih godina prošlog stoljeća – na početku karijere - bila seks-simbol, i dalje privlači atraktivnim izgledom. Kad je ljetos na društvenim mrežama objavila fotke s ljetovanja u bikiniju, mnoge su žene tražile da im otkrije formulu vitalnosti.

Nada Abrus snimljena u Nemirima kod Omisa
snimio:Sasa Buric 030918
Saša Burić

- Tajna je u brojnim aktivnostima kojima se bavim – kaže umirovljena zvijezda zagrebačkog kazališta Komedija. - Nikada nisam bila tip koji voli sjediti pred televizorom, a 24 sata na dan premalo su mi za sve što me zanima. Osim što godišnje glumim u dvadesetak kazališnih predstava, fotografiram, putujem po svijetu, zanima me i gastronomija... Naravno, već godinama i aktivno vježbam, što je najvažnije za dobru figuru. Nada je dugo kondiciju održavala vježbajući u teretani, a zadnjih deset godina prakticira jogu. Vježba čak i dok se odmara u mjestu Nemira blizu Omiša, koje joj je od djetinjstva ljetna oaza. Kako je od prošle godine u mirovini, ovo je ljeto u Nemiri provela čak dva mjeseca.

Saša Burić

- Joga mi više odgovara jer je odličan trening ne samo za tijelo, već i za duh. Osim toga, vrlo sam gipka tako da sam brzo svladala vježbe - priča Nada, koja je i strastvena plivačica te dok je na moru, svaki dan prepliva do tri milje. Iako je jako odgovorna prema tijelu, plavokosa glumica priznaje da se kao mlađa nije morala previše mučiti za dobar izgled. Prirodno je vitka te se desetak godina, prije nego što se posvetila glumi, bavila manekenstvom. I kad je rodila sina Luku, danas 37-godišnjaka koji ima vlastitu informatičku tvrtku, brzo se riješila viška kilograma. Osim vježbanja koje je zavoljela kad je ušla u četrdesete, za Nadinu vitalnost zaslužna je i zdrava prehrana.

Marko Čolić
Umirovljenica Nada Abrus u bikiniju mami poglede, skoro jednako kao i prije pola stoljeća kada je - iako još u gimnaziji - debitirala u filmu ‘Nedjelja’ Lordana Zafranovića

– Nikada nisam bila na dijeti, no trudim se kvalitetno jesti. Svaki dan na jelovniku imam meso, obično piletinu ili puretinu, a hranu pripremam na prirodnim mastima poput maslinovog ulja. Već neko vrijeme sama si pečem kruh od pirovog brašna i heljde - kaže Nada Abrus, dodajući da na sebi ništa nije korigirala, premda podržava estetske operacije i slične invazivne metode pomlađivanja. No, ona se i sada - na pragu sedamdesete - osjeća mladom.

Nada Šurjak: Unučica me pomladila

Kad je splitski studio HRT-a krajem srpnja objavio da njihova dugogodišnja novinarka i urednica Nada Šurjak odlazi u mirovinu, mnogi su gledatelji bili u nevjerici. Jer uz to što je Nada perjanica televizijskog novinarstva u gradu podno Marjana, friška “penzionerka” doista izgleda mnogo mlađe od 65 godina.

- Još nemam osjećaj da sam u mirovini - smije se Nada. - Ovih mjesec i pol dana mi je proletjelo, a trebat će mi i dugo vremena da se potpuno opustim jer sam novinarski posao radila četrdeset i jednu godinu.

Poznata Splićanka, koja je uz višu novinarsku školu završila i studij ekonomije, mladenački izgled zahvaljuje zdravoj prehrani te tibetanskoj jogi i meditaciji koje su već dvadeset godina dio njezina života. Naime, krajem 90-ih su je počeli mučiti problemi zbog nepravilnog rada štitnjače pa je izbacivanje nezdravih namirica iz prehrane bilo dio terapije. A jogu i meditaciju počela je prakticirati 1999. nakon što je poslovno posjetila Indiju te se na prvi pogled zaljubila u njihovu kulturu i tradiciju.

Nada Surjak
snimio:Sasa Buric 030918
Saša Burić

- Otada svako jutro meditiram desetak minuta, izvodim vježbe ‘pozdrav suncu’ i ‘pet tibetanaca’ te barem jednom tjedno idem na grupne treninge. Inače, već godinama ne jedem crveno meso, čak i piletinu rijetko konzumiram. Na mom su jelovniku riba te povrće, naravno samo organski uzgojeno, a dan obavezno započnem smoothiejem od voća i sjemenki lana te začina kao što su peršin, cimet i kurkuma – kaže Nada Šurjak, dodajući da je zahvaljujući dobrim dalmatinskim genima oduvijek vitka te još od mladih dana ima 62 kilograma, što je idealno za njezinu visinu od 173 centimetra.

prije dvadesetak godina - Nada Surjak   privatne fotografije   presnimio Sasa Buric 210516
Privatna fotografija/ presnimio Saša Burić
Sredinom 90-ih Nada Šurjak je bila među najpopularnijim TV licima

Zadnjih pak sedam godina Nadin eliksir vitalnosti je - unučica Chiara. Uz kćerkicu svoje jedinice Mirte Šurjak, također televizijske novinarke, proživljava drugu mladost.

- Da bi žena u bilo kojoj životnoj dobi izgledala energično, najvažnije je unutarnje zadovoljstvo. Cijeli sam život radila posao koji volim, sa suprugom Daliborom, umirovljenim poduzetnikom, u sretnom sam braku već 37 godina, a biti baka je nešto najljepše na svijetu – govori Nada Šurjak, koja se u mirovini namjerava posvetiti novom hobiju - pisanju duhovne literature.

Ljerka Eljuga: Radim, izlazim i vježbam

Na proslavi pedesetog rođendana mislila sam da ću raditi još pet godina pa onda - u penziju. No, sada imam 63 i mirovina mi ne pada na pamet - govori Ljerka Eljuga, zagrebačka liječnica, specijalistica onkologije i radioterapije, koja i u sedmom desetljeću u svojoj poliklinici radi gotovo od jutra do mraka. Kaže kako je posao još veseli i zanima - i zato bar dvaput godišnje odlazi na kongrese diljem svijeta - a najveća joj je sreća velika obitelj. Majka je četvero djece i baka četvero unučadi pa je u njihovoj kući uvijek veselo.

doktorica Ljerka Eljuga, zagreb, 080918
privatne fotke stare cca 20 godina
Privatna fotografija
Ljerka Eljuga otvorila je privatnu praksu prije 24 godine

- Andrijanu i Domagoja rodila sam još kao studentica, a majčinstvo me nije omelo da završim fakultet. Posebno sam bila ponosna kada su mi na promociju došla djeca. Nakon studija rođeni su Martina i Mislav, i tada nisam imala ni vremena, a ni potrebe za fizičkom aktivnošću. Trčanje za djecom, te kasnije specijalizacija i posao u bolnici Rebro, držali su me u vrhunskoj kondiciji.

U posljednje vrijeme sam malo usporila: prestala sam skijati jer se čuvam ozljeda, ali planinarim po manje zahtjevnim stazama. Sa suprugom Damirom, koji je također liječnik, šetam od našeg stana u centru do Dubravkinog puta i Cmroka te natrag. Slobodnim vikendima čuvamo i unuke tako da ni tada nema mirovanja - govori Ljerka Eljuga, koja već petnaest godina redovito vježba pilates s osobnom trenericom. Kako na posluuglavnom sjedi, vježbanje joj pomaže da ostane gipka. Pa je tako ovih dana s prijateljima obrala desetak brajdi u malenom vinogradu ispod poliklinike na Bukovačkoj cesti. Osim što je berba odlična tjelovježba, bila je to prilika i za druženje.

doktorica Ljerka Eljuga, zagreb, 080918
Ines Stipetić

- Za dobru kondiciju u zrelim godinama najvažniji je duh. Ja se ionako osjećam dvadeset godina mlađom. Suprug i ja se volimo družiti, otići u kazalište, ugostiti prijatelje, i mislim da je bogati društveni život jednako bitan za očuvanje psihičkog zdravlja. Ne vjerujem u čudotvorne i skupocjene kreme, nemam ništa protiv botoksa i filera, ali ih nikada ne bih primijenila jer godine treba dostojanstveno nositi - govori liječnica te otkriva da uzima i nadomjesnu hormonsku terapiju.

- Mnogo me žena pita što mislim o tome, a kao onkolog ne želim generalizirati. Niti sam za, niti protiv. Nadomjesna hormonska terapija nekome može pomoći, a za nekoga je potencijalna opasnost. Meni je koristila, otkako je uzimam nemam zdravstvenih problema, no redovito idem na kontrole - kaže Ljerka Eljuga.

Almira Osmanović: Tajna je u suživotu s prirodom

Zagrebačkoj balerini Almiri Osmanović, koja je u kolovozu proslavila šezdeseti rođendan, malo bi tko doista dao te godine. Uvijek u pokretu, s blistavim osmijehom, moderne kratke frizure i šareno nalakiranih noktiju, djeluje puno mlađe.

- Za mene vrijedi stara izreka - u zdravom tijelu zdrav duh. Važna je pravilna prehrana i redovita tjelovježba - govori Almira koju njezina kći Sara (26) u šali zove Zmajka zbog silne energije kojom pršti. Nekada ju je ispucavala u baletnoj dvorani i na pozornici zagrebačkog HNK, a danas radi kao izvanredna profesorica scenskog pokreta na studijima glume i pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Muzičkoj akademiji u Puli i Međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu.

almira osmanovic, selo hrebinec, dugo selo, 310818
Ines Stipetić

- Na predavanjima studentima pokazujem vježbe pa me i to drži u kondiciji. Svako jutro prakticiram tibetansku gimnastiku “do-in” koja se sastoji od vježbi istezanja, idem na jogu, ponekad u teretanu, saunu, a ljeti puno plivam i vježbam u moru. Zahvaljujući baletu tijelo mi je naviknuto na vježbe, no daleko je to od kondicije koju sam imala kao profesionalna plesačica. Još se sjećam tih okrutnih treninga koje čovjek može izdržati samo ako je mlad i potpuno zdrav - kaže balerina koja od gradske vreve često bježi u prirodu. Slobodno vrijeme provodi na imanju nedaleko od Dugog Sela gdje njezina kći ima školu i hotel za pse.

- Kako je Sara napokon otišla na godišnji, sada se ja brinem o “gostima” na njezinom imanju. Čistim boksove, šetam s psima, uređujem okoliš, brinem se o malom povrtnjaku... Takav život me ispunjava - kaže Almira Osmanović, koja dobru liniju održava i zdravom prehranom. Naime, već je 15 godina makrobiotičar, ali nije isključiva pa voli pojesti svježu ribu i morske plodove, a u društvu voli popiti čašu finog vina ili pjenušca.

Dražen Kalenić
Kao članica Baleta zagrebačkog HNK, gdje se zaposlila 1977.

- Završila sam i školu kuhanja u Makronova centru, tako da uživam u kreiranju hrane i često razveselim prijatelje dobrom, ukusnom i zdravom klopom. Makrobiotika mi je otkrila sasvim novi, drugačiji svijet, ljepši i tolerantniji odnos prema živim bićima. Kao da sam odjednom progledala. Na žalost, ljudi žive prebrzo, ubacuju hranu u sebe kao u kantu za smeće, uopće ne razmišljaju o kvaliteti namirnica i kako to utječe na njihovo psihofizičko stanje - govori Almira koja je protivnik estetskog uljepšavanja i tretmana poput botoksa i filera jer ne želi izgledati neprirodno. Ona svoj blistavi ten, s borama smijalicama oko očiju, održava Teenlifting metodom.

- Radi se o potpuno prirodnoj metodi dr. Sanje Malbaše Gošović, u kojoj se elektrostimulacijoma “bildaju” mišići lica pa je onda i koža zategnuta. Važno je biti discipliniran i redovit, jednako kao i u vježbanju tijela. Ali i strpljiv jer rezultati ne dolaze preko noći - zaključuje Almira Osmanović.

Linker
19. travanj 2024 06:08