INTERIJERI

TREND Eko namještaj

Suvremeni dizajneri koriste materijale organskog porijekla poput konoplje, morskih algi i taloga kave – pomičući svojim idejama granice kreacije.

Jedna od glavnih zadaća dizajnera jest učiniti svijet boljim, a ljudski život kvalitetnijim. A kako su zagađenje i stvaranje golemih količina otpada među najvećim problemima današnjice, nije čudo što se mnogi okreću ekološkom dizajnu. Pojam, među ostalim, obuhvaća osmišljavanje proizvoda od prirodnih materijala poput drva. Pritom se ne uništavaju šume, već se koristi drvo uzgojeno na plantažama koje se redovno obnavljaju. Suvremeni dizajneri okreću se i neobičnim materijalima – od konoplje do morskih algi i taloga kave, a rezultat su izazovni projekti koji pomiču granice ljudske kreacije. Danas su i mnogi proizvodi od plastičnih masa ekološki jer nastaju od recikliranih materijala, primjerice od smeća koje preplavljuje morske obale. Dizajnerima su posebno drage PET boce, od kojih kreiraju otporan namještaj.

O ekologiji se razmišlja i pri pakiranju: osim biorazgradive ambalaže, mnogi se predmeti dostavljaju rastavljeni kako bi se olakšao transport i smanjila emisija ugljičnog dioksida. Eko proizvodi moraju zadovoljiti i mnoge druge standarde, od količine energije za proizvodnju do porijekla sirovine. Trajnost je također bitna – jer loše kreirani predmeti stvaraju još više otpada. I na kraju, možda najvažnije, načelo pravedne trgovine: u proizvodnji ne smiju raditi djeca, uvjeti moraju biti humani, a prekovremeni sati plaćeni.

Napisala Ivana Ferenčak; Odabrale Ivana Ferenčak i Slavica Šagolj

Linker
06. prosinac 2023 12:47