Lesnina
EFEKTNI DETALJI

U moru kreativnih ideja

Kuću za odmor osvježite jednostavnim, ali efektnim detaljima – drveno veslo može poslužiti kao vješalica, a umjesto slike na zid ovjesite staro sidro.

U vrućim ljetnim mjesecima žudimo za usporenijim i lagodnijim životnim ritmom, a na isti način treba pristupiti i uređenju kuća za odmor – bez obzira je li riječ o staroj kamenoj kući ili tek izgrađenoj vikendici. Takvi interijeri moraju biti prozračni i opuštajući što se lako postiže odabirom detalja koji evociraju more i praznike… Trendovi u uređenju kuća za odmor vraćaju se jednostavnom i tradicionalnom načinu života pa na tržištu vlada pomama za predmetima za svakodnevnu uporabu, starima i po nekoliko stotina godina, na kojima se vide tragovi vremena i ljudske ruke – poput drvenog tronošca, stare komode ili škrinje, glinenih ćupova…

Ovakvi detalji izvrsno funkcioniraju u kombinaciji s modernim namještajem, a tradicionalni alati poput drvenog vesla ili ribarskog pribora koriste se umjesto slika na zidu. U potrazi za ovakvim predmetima možete se osloniti na nekoliko izvora. Najlakše je, naravno, posjetiti trgovinu specijaliziranu za uređenje interijera u kojoj ćete u ljetnim mjesecima pronaći velik izbor ‘morskih’ detalja. No ako tražite nešto unikatno, pretražite stare tavane, radionice i ostave – možda pronađete staro sidro ili, pak, alat za pletenje mreža ili obradu drva, kojima ćete dati novu namjenu. Staru pletenu vršu možete, primjerice, pretvoriti u svjetiljku, a u kamenu posudu u kojoj se nekada čuvalo maslinovo ulje možete posaditi cvijeće. Puno se toga može kupiti i na sajmovima antikviteta, posebice onima u lučkim gradovima, gdje se mogu pronaći zanimljivi predmeti sa svih strana svijeta koje su pomorci donosili sa svojih putovanja.

Predmete s morskom tematikom možete izraditi i sami. Primjerice, uz malo truda od konopa i ljepila može se kreirati posuda za voće, od školjki i voska svijećnjak, a unikatnu svjetiljku možete napraviti od žarulje i električnog kabla omotanog oko grane koju je more izbacilo na obalu.

Napisala Ivana Ferenčak; Odabrala Slavica Šagolj

Linker
24. travanj 2024 06:08