Gastro tema Jela za 20 minuta Bistroteka kuhari Marko Raic i Ines Saric Zagreb Fotograf Matej Dokic 160416
 Foto: Matej Dokić
GASTRO TRENUTAK NA BRZINU

U samo 20 minuta pripremite slastan obrok

Predlažemo vam ideje za brzinski lagani obrok od cijenom pristupačnih sezonskih namirnica.

A prije nego ga krenete pripremati pročitajte par savjeta chefova Ines Šaric i Marka Raića iz zagrebačkog restorana Bistroteka:

1. Priprema je majka brzog kuhanja – stoga operite, osušite, ogulite i narežite sve sastojke

2. Birajte namirnice koje se mogu jesti sirove ili one koje se ne kuhaju dugo

3. U lonac najprije idu tvrdi sastojci

Doručak: Kajgana na tostu sa špinatom

Gastro tema Jela za 20 minuta Tostirani kruh sa kajganom, spinatom, kozjim sirom,klicama i cherry rajcicama Bistroteka kuhari Marko Raic i Ines Saric Zagreb Fotograf Matej Dokic 160416

Sastojci (za 4 osobe): 4 kriške kruha, 4 žlice svježeg kozjeg sira, 12 jaja, 150 g očišćenog, opranog i osušenog špinata, malo maslinova ulja, sol i papar po želji

Priprava: Prepeći kriške kruha. Miješati jaja i sir dok se sastojci ne stope. Dodati špinat, posoliti i popapriti. Peći na malo maslinova ulja uz stalno miješanje. Kajganu poslužiti na tostiranom kruhu.

Međuobrok: Smoothie Bistroteka

Foto: Matej Dokić

Sastojci (za 4 osobe): 200 g svježeg graška, 2 banane, 2 žlice chia sjemenki, 4 listića svježe mente, 1 veći krastavac, 2 žlice meda, 500 ml mlijeka

Priprava: Krastavce oguliti. U bledneru izmiksati grašak, banane, mentu, krastavac, med i mlijeko. Dodati sjemenke i promiješati.

Ručak: Kus-kus s jogurtom

Foto: Matej Dokić

Sastojci (za 4 osobe): 400 g mlade salate, 2 jaja, 100 g kus-kusa, 100-150 ml povrtnog temeljca, 250 g mini rajčica, 150 g šparoga, 180 g jogurta, sok 1 limuna, 2 žlice tostiranih bučinih sjemenki

Priprava: Jaja skuhati utvrdo. Šparoge blanširati. Kus-kus preliti kipućim temeljcem i ostaviti 5-7 minuta dok ne upije tekućinu. Narezati mini rajčicu. Pomiješati jogurt i limunov sok te po želji posoliti. Salatu preliti dresingom od jogurta i limunova soka, dodati couscous i bučine sjemenke.

Večera: Hladna salata od tunjevine i avokada

Sastojci za 4 osobe: 500 g krumpira, 50 g maslaca, 2 jaja, 1 rajčica, 1 manji avokado, 360 g tunjevine, 150 g graška, 4 žlice majoneze, 2 mlada luka, sol i papar po želji, malo mlijeka, klice po želji

Priprava: Krumpir skuhati, pomiješati s maslacem, posoliti i napraviti pire. Dodati mlijeka po potrebi. Grašak skuhati, posoliti i izmiksati u pire. Avokado oguliti, izvaditi košticu i narezati na kockice. Rajčici ukloniti pulpu narezati na kockice. Narezati tvrdo kuhana jaja. Na pire od krumpira rasporediti avokado, potom raj- čicu pa narezani mladi luk. Dodati tunjevinu, posoliti i popapriti. Na kraju dodati narezana jaja, majonezu i na vrh rasporediti pire od graška. Ukrasiti klicama

Pripremila Tanja Vučičević Fotografije Matej Dokić

20. prosinac 2025 06:21