Dizajnerica Ana Tevšić Nauković mama je troje djece

 PRIVATNI ALBUM
MOM TALK

Razgovor o majčinstvu s Anom Tevšić Nauković: "Teško sam prihvaćala promjene kroz koje sam prolazila, trebala sam biti blaža prema sebi"

Produkt dizajnerica Ana Tevšić Nauković majka je troje djece, sedmogodišnje Izabele, šestogodišnjeg Patrika i trogodišnjeg Viktora. Uz roditeljske obveze i brige, Ana uspješno vodi svoj design studio Love. Ana, nedavno je izbacila majice s natpisom MAMA kao najljepši poklon za Majčin dan povodom kojeg je održala i kreativnu radionicu.

Produkt dizajnerica Ana Tevšić Nauković majka je troje djece, sedmogodišnje Izabele, šestogodišnjeg Patrika i trogodišnjeg Viktora. Uz roditeljske obveze i brige, Ana uspješno vodi svoj design studio Love. Ana, nedavno je izbacila majice s natpisom MAMA kao najljepši poklon za Majčin dan povodom kojeg je održala i kreativnu radionicu.

Razgovor s dizajnericom Anom Tevšić Nauković, iako je zaposlena majka troje djece dogovorili smo u tren oka, odmah nakon njezine radionice za Majčin dan, koji za nju ima posebno značenje. Ne samo zato što je i sama majka, već zato što je i svoju kreativu usmjerila na iskazivanje ljubavi, divljenja i zahvalnosti svakoj majci, svojim majicama s natpisom MAMA. Ta riječ za nju ima neizmjerno značenje, sjećanja na ljubav, brigu i nepokolebljivu podršku, i ne samo sjećanja jer upravo joj je mama i dalje najveći oslonac u životu i odgoju troje djece, Izabele, Patrika i Viktora.

Kako izgleda dan u životu zaposlene mame, poduzetnice s troje djece?

- Rekla bih da je naš tipičan dan jedan šarolik spoj svakodnevnih obaveza i zajedničkih trenutaka koje provodimo u slobodnoj igri. Najveći mi je izazov jutarnji pokret u akciju, ali čak i u tom kaosu vidim samo lijepe stvari. Naravno, ima dana kada sve ide naopako i to zna biti frustrirajuće, ali učim se prihvatiti takve trenutke kao prolazne. Strpljenje je ključ koji rješava skoro sve izazove.

Što vam je draže - jutra ili večeri s djecom?

- Najviše volim jutra s djecom i suprugom, pogotovo kad je vrijeme vikenda ili odmora. Imamo divne jutarnje rituale, zajedno doručkujemo i puno razgovaramo. Potičemo ih na igre u prirodi, istraživanje i propitkivanje. Želimo čuti sve ideje i pitanja koja imaju, njihova neopterećena mašta nam uljepšava svakodnevicu. Većinu vremena provedemo planirajući kako ćemo provesti dan, gdje idemo i kako se igramo.

image

S obitelji najradije vrijeme provodi na otvorenom

PRIVATNI ALBUM

Kako provodite svoje slobodne trenutke i koliko su vam ti trenuci važni?

- Sve svoje slobodne trenutke provodimo zajedno u prirodi. Najčešće smo u šetnji ili parku, volimo organizirana druženja s prijateljima i njihovom djecom. Zahvalni smo kad smo na kraju dana umorni od zajedničkih aktivnosti. Kad je moguće, idemo na izlet i tome se uvijek svi veselimo. Zajednički trenuci su oni koje najviše cijenimo, zato i najviše vremena provedemo u organizaciji kako ih ostvariti.

Kako vi i suprug kradete vrijeme za sebe i na koji način se opuštate?

- Trudimo se svaki dan uloviti trenutak kada smo posvećeni jedan drugome - ponekad je to ujutro uz kavu i doručak prije posla ili navečer kad djeca zaspu. Ponekad ne uspijemo ništa od toga, ali trudimo se da je takvih dana što manje. Opuštamo se u zajedničkom hodanju do planinarskog doma, to nam je jedna od novih navika koju zajedno gradimo.

image

Izabela, Patrik i Viktor se odlično slažu

PRIVATNI ALBUM

Rodili ste jedno dijete za drugim, koliko je to bilo naporno kada danas gledate šest godina unatrag? Kako ste se nosili s tim?

- Imam veliku podršku mame koja je redovito pomagala s kuhanjem i čuvanjem djece, na tome sam joj zauvijek zahvalna. Općenito mi je najteže bilo naviknuti se na tu odgovornost i strah koji nosi manjak kontrole u svakodnevici. Potrebna je velika prilagodba cijelog sustava na novo stanje, ali suprug i ja smo zajedno sve prošli i snašli smo se kako smo najbolje znali.

Kako se slažu Izabela, Patrik i Viktor?

- Sjajna su ekipa i odlično se slažu. Puno vremena provode zajedno i spremno sudjeluju u zajedničkim idejama. Naravno da imaju nesuglasica, to je sasvim normalno. Najvažnije je da misle jedan na drugog i da se drže zajedno. Sve rješavamo razgovorom i razumijevanjem.

image

Kreativno stvaralaštvo se trudi, kaže, prenijeti i na djecu koja stalno pišu i crtaju

PRIVATJI ALBUM

Mnogi roditelji kažu kako je lakše s dvoje ili troje djece, nego s jednim - slažete li se?

- Rekla bih da je meni najveća promjena bila imati prvo dijete, nakon toga je sve više stvar dobre organizacije. Nemamo svi jednake uvjete doma ili u okruženju, teško je generalizirati. Mislim da trebamo pohvaliti sve roditelje u svim kombinacijama; u kakvom god ste sastavu - ljudi, super ste.

Što vas je najviše iznenadilo kad ste postala mama? Jeste li nakon rođenja drugog pa trećeg djeteta postali opušteniji?

- Definitivno je iskustvo donijelo i veći stupanj opuštenosti. Pobijedila sam mnoge svoje strahove i naučila sam se opustiti u trenucima u kojima sam se prije instinktivno bojala. Najviše sam odrasla otkad sam majka i osjećam da se u ovom periodu dogodio moj najveći osobni rast. Primoran si staviti stvari u perspektivu i meni je to donijelo unutarnju sreću. Osjećam se zrelije i mirnije, majčinstvo me učinilo najboljom verzijom sebe. Izgubila sam se putem i pronašla sam se ponovno, ta unutarnja promjena je bila skoro pa opipljiva.

Kako vam je prošla trudnoća i porod za vrijeme pandemije koronavirusa?

- Trudnoće su mi bile takve da sam uglavnom morala više mirovati i teško sam prihvaćala promjene kroz koje sam prolazila. Danas kad se toga sjetim, mislim da sam trebala biti puno blaža prema sebi.

Što biste izdvojili kao najveće izazove u sve tri trudnoće, porodu i postpartumu?

- Najveći izazov je proći cijelu tu fizičku i psihičku promjenu. Potrebno je puno blagosti i ljubavi da ih prihvatiš i prođeš, a čini mi se da većinom nismo takve prema sebi.

Kako ste se pripremali za svaku prinovu, pretpostavljam da sada znate što točno treba imati, a što je suvišno?

- Nisam se posebno pripremala, ali uhvatila me (u sva tri navrata) želja za uređenjem dječje sobe. Istina, puno stvari je suvišno, ali recimo nosilica mi je bila najdraži proizvod.

image

Dizajnerica Ana Tevšić Nauković mama je troje djece

PRIVATNI ALBUM

Što vam je najljepše, a što najteže u majčinstvu?

- Najljepše je vidjeti djecu kako predivno rastu u svoje osobe, a najteže je naći u sebi hrabrosti i povjerenja da ih pustiš da učine upravo to.

Tko vam najviše pomaže, koga prvog zovete za savjet?

- Mama mi najviše pomaže s kuhanjem jer se tu iskreno najlošije snalazim - planiranje obroka mi je i dalje najslabija točka. Ali za savjet uvijek najprije zovem supruga - on i ja smo prvi sastav i zajedno donosimo sve odluke.

Koji je najgluplji savjet koji ste čuli?

- Mislim da ih je bilo previše, ne znam ni koji bih izdvojila. Svi savjeti koji nose tuđe nesigurnosti, loša iskustva i frustracije su generalno savjeti koje zaista trebamo preskočiti.

Postoji li razlike u odgoju između vas i supruga?

- Ne postoje, oboje vjerujemo da su ljubav, razumijevanje i strpljenje glavne polazne točke. Trudimo se pustiti ih da nam pokažu kakvi su bez da ih usmjeravamo u naše ideje što mislimo da bi trebali biti. Ohrabrujemo ih da budu aktivni, kreativni i snalažljivi. Učimo ih da je zajedničko vrijeme najvažniji dio dana i da smo zahvalni što smo zajedno.

Kakve su vaše odgojne metode, što je dopušteno, a što nikako ne?

- Vodimo se idejom da je potrebno slušati svoje osjećaje i trudimo se naučiti izražavati doživljaje. Potičemo razgovor, poštovanje, empatiju. Vjerujemo jedni drugima da si želimo najbolje. Razgovaramo o svim emocijama kako bismo ih bolje shvatili, kod sebe i kod drugih. Kroz primjere učimo da ono što smatramo da se ne smije raditi uglavnom dolazi iz ljutnje ili tuge, pa se koncentriramo na razumijevanje tih stanja paralelno dok korigiramo ponašanja.

Djeca se svakodnevno trude pomicati granice, preko čega ne smiju - što je apsolutno zabranjeno?

- Učimo ih da ne smiju sebi ili drugima činiti nažao, to je jedino što bih izdvojila.

Koliko vašeg posla unosite u svakodnevicu, u smislu likovnog i kreativnog stvaranja?

- Puno, zaista puno. Često sam ih vodila sa sobom u studio, sudjelovali su u pripremama na raznim projektima i vrlo često su bili prisutni kad sam nešto pripremala ili crtala ili pokušavala izraditi. Vidjeli su proces rada, pokušaje i promašaje, završne projekte i sretne klijente. Često im kažem da nemam pojma o nečemu, ali da me zanima to istražiti. Želim da znaju da je normalno pogriješiti i da je to prostor za učenje i napredak. Normalno im je da svaki dan crtaju, čitaju ili pišu. U mojoj torbi je uvijek bilježnica i hrpa flomića, ne idem nigdje bez toga.

image

Osmislila je majice s natpisom MAMA

PRIVATNI ALBUM

Neprestano kreativno stvarate, od produkt dizajna preko novih majica do radionica za Majčin dan - koliko je teško takav posao uskladiti s majčinstvom?

- Prednost kreativnog posla je što nije vezan uz prostor, pa najbolje razmišljam dok sam opuštena - što je zapravo u vremenu provedenom s njima. Najteže je odvojiti posao i postaviti granice.

Što je za vas uspjeh?

- Za mene je uspjeh provesti obiteljski dan u sreći i smijehu.

image

Svaki slobodan trenutak s obitelji koristi za izlete u prirodu

PRIVATNI ALBUM

Koliko vam je važno druženje s curama i pronalazak vremena za prijatelje?

- Važno mi je, svima nam to treba. Rijetko sam si takva druženja omogućila na početku majčinstva, nisam se naprosto bolje snašla. Ali dođe trenutak kad uhvatiš ritam s djecom, sabereš se sa sobom i uspiješ dogovoriti dobru kavu s prijateljicama.

Kakvi su vam planovi za ovu godinu, što možemo očekivati od Love.Ana studija?

- Planiram raditi unutar svojih mogućnosti, tako da što bolje balansiram rad i obiteljski život. Ove godine sam većinom u razradi projekata s klijentima s kojima dugo surađujem - to su projekti od ambalaža do web stranica. Radim na boci maslinovog ulja, to me jako veseli. Ambalaže su mi u zadnje vrijeme definitivno bile najzanimljiviji poslovi. Širok raspon dizajna proizvoda sam prošla i svašta sam naučila. Od novih projekata je sve više upita za produkt dizajn pa me zanima gdje će nas to odvesti ove godine. Jako se veselim svim tim projektima i ljudima.

ANINI FAVORITI

Omiljena šoping destinacija... Sezane

Omiljena kids aktivnost... Skakanje na trampolinu i sadnja u vrtu

Omiljeni brend igračaka... Djeco Toys i Liewood

Omiljeni beauty favoriti... Typology Paris i True Organic

Omiljeni fashion komad... Dobre traperice

Omiljena ljetna destinacija... Pula

Putovanje o kojem maštam... Ljetni praznici s prijateljima i obitelji

Sloboda je za mene... Svaki novi dan na zraku

Biti mama je za mene... Najljepše na svijetu

Linker
25. srpanj 2024 21:50