mladi i kreativni

Domaća stilska vježba: Što se kuha u radionicama hrvatskih kreativaca?

U malim radionicama nastaju velike ideje - poput one da se od kukuruzovine naprave šik ruksaci, a od čipke poslovne haljine.

Lu's design

Kreativka Lucija Matković Ivančević (30) godinama je krojačici donosila svoje modne skice kako bi njene zamisli pretočila u nosive kreacije. A onda je nedavno, na nagovor prijatelja, odlučila osnovati i vlastitu modnu marku - Lu’s design.

Pa danas, osim nje, mnoge modno osviještene dame nose jednostavne kreacije s atraktivnim detaljima poput popularnog predimenzioniranog volana. Najprije iskroji probni model od žutice, a nakon usavršavanja i dodavanja detalja haljine, tunike i majice kroje se u različitim bojama od prirodnih tkanina kako bi bile ugodne za nošenje tijekom čitavog dana. Iako još ljeto nije ni počelo, kreatorica po uzoru na svjetske modne brendove već sprema kolekciju za sezonu jesen/zimu 2017/2018. Cijene kreacija kreću se od 200 do 600 kn, a mogu se pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Lamarpe

Dvije poduzetne ljubiteljice mode, Petra Juratovac (35) i Marija Klišanin (28), poželjele su nositi jednostavne i elegantne kreacije s hrvatskim predznakom, a kada nisu našle ono što su tražile, osnovale su vlastiti brend Lamarpe.

Haljine koje kreiraju, kažu Zagrepčanke, moraju naglašavati žensku siluetu, ali i biti ugodne za cjelodnevno nošenje pa stoga većinom koriste prirodne tkanine. Poneke jednostavne modele krase detalji od čipke, a ponekad je čipka inspiracija za kreaciju ili čak čitavu kolekciju. Tako je bilo s proljetno-ljetnom kolekcijom koju krase i cvjetni motivi te volani. Svi se modeli domaćeg modnog brenda mogu naručiti putem web stranice lamarpe. com, a cijene se kreću od 1229 kn. Prilagođavaju se figuri osobe koja ih želi naručiti. U pripremi je i nova kolekcija te otvorenje zagrebačkog showrooma prije ljeta.

Pepiere

Osječanka Marija Maloča (27) htjela je stvoriti proizvod koji će spojiti hrvatsku tradicionalnu tehniku s nečim novim i modernim. Nakon dugog razmišljanja osmislila je minimalističke ruksake - od kukuruzovine. Ova magistra psihologije - koja je nedavno upisala tečaj krojenja i šivanja - pod nazivom Pepiere dizajnira naprtnjače s kožnatim detaljima, čija se baza ručno plete po drvenim kalupima u dvije veličine.

Nakon toga režu se kožnati detalji u različitim bojama i teksturama te se utiskuje logo brenda, a onda se spajaju s bazom ruksaka i pamučnom podstavom. Izdržljiv modni dodatak koristan je i studentima i poslovnjacima jer u njega stanu laptop i knjige. Cijena L modela (31x41 cm) je 78 eura, a manjeg - u S veličini (20x41 cm) - je 72 eura. Kupiti se mogu putem web stranice pepiere.com, a u pripremi je i treći model.

Linker
14. travanj 2024 17:31