Modni vremeplov

Albinin kostim podigao je prašinu, no nije jedina! Prisjetili smo se najboljih izdanja naših predstavnica na Eurosongu

Iako se kostim Albine Grčić s kojim će nastupiti na ovogodišnjem Eurosongu nije svima svidio, neosporno je da izgleda svjetski. Hrvatska je još davnih dana pomicala granice u modnom smislu na sceni, a mi donosimo nekoliko najboljih stajlinga naših predstavnica.

Otkako je predstavnica Hrvatske Albina Grčić u Rotterdamu održala prvu probu za ovogodišnji Eurosong, ne prestaje se pričati o njezinom kostimu. Naime, nekima je zasmetalo što je kreacija našeg dizajnera Juraja Zigmana posve drukčija od onog s kojim je Albina nastupala na Dori s pjesmom "Tick-Tock".

Drugim riječima, nešto je oskudnija jer se u kostimu koji se sastoji od trikoa i gornjeg dijela s hologramskim kristalima "previše isticao Albinin seksipil", dok je nekima kostim kičast. Inače, Juraj Zigman poznat je upravo po raskošnim kostimima koje obožavaju svjetske zvijezde poput Lizzo i Nicky Minaj, ali i naše.

Čitajte i: Albina oduševila na prvoj probi uoči Eurosonga i otkrila: 'Imali smo tehničkih poteškoća, no sve je prošlo dobro'

Albina je nakon oštrih kritika stala u obranu svojih stilista i samog dizajnera: "Nitko od mene ništa ne pravi. Ja stojim iza svakog stajlinga, a u Stefana imam povjerenje jer on zna što radi i u tome je najbolji. Žao mi je ako ti se ne sviđa", napisala je pjevačica jednom kritičaru.

Ipak, njezin kostim, s kojim će na Eurosongu nastupiti 18. svibnja, oduševio je strance koji u njemu vide nešto posebno i u koraku s vremenom, a reakcije ispod YouTube videa su redom pozitivne te bi Albina sa svojim plesačima, scenskim nastupom, zaraznom energijom i pjesmom mogla daleko dogurati.

Tijekom godina na Eurosongu smo se u modnom smislu nagledali zaista svega, a među hrvatskim predstavnicama pet je dama oduševilo svojim stajlingom.

Sada već davne 1998. Danijela Martinović je sve iznenadila u plavom plaštu kojeg je u jednom trenu raskopčala i otkrila bijelu elegantnu haljinu u kojoj je pjevala pjesmu "Neka mi ne svane" i osvojila peto mjesto u Birminghamu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Potez skidanja plašta bio je tada dio eurovizijske revolucije u pogledu scenskog nastupa te je Danijela zaradila mnoge pozitivne kritike i ovacije. Za plašt i haljinu zaslužan je Salon mode Banovec.

Sljedeće godine na Eurosongu je nastupila Doris Dragović u Jeruzalemu u Izraelu i osvojila četvrto mjesto s legendarnog pjesmom "Marija Magdalena". U uskoj bijeloj haljini s prorezima na trupu inspiriranoj filmom 'Peti element', Doris je izgleda poput milijun dolara, a njezine vokalne sposobnosti dale su cijelom nastupu dodatnu jačinu. Haljinu je dizajnirala splitska dizajnerica Najda Bauk.

Čitajte i: Eurosong 2021. ipak će se održati ispred publike! No za svakog tko želi gledati spektakl, vrijedi posebno pravilo

Vesna Pisarović predstavljala je Hrvatsku 2002. godine s pjesmom "Everything I Want" (Sasvim sigurna) i plasirala se na 11. mjesto. U Tallinnnu u Estoniji, Vesna je bila u monokromatskom stajlingu - u crnom topu s lancima i resicama i crnim hlačama djelovala je vrlo moćno, a cijeli stajling nadopunila je sandalama na petu.

Još jedna zapamćena kreacija bila je ona koju je nosila Severina 2006. kada je nastupila u Ateni u Grčkoj s pjesmom "Moja štikla" i osvojila 13. mjesto. Iako je time onemogućila Hrvatskoj direktan ulazak u finale iduće godine, Severina je itekako oduševila publiku svojim nastupom i crvenom haljinom s gornjim dijelom koji podsjeća na korzet, a donji je ukrašen volanima i njega Severina u jednom trenutku strgne sa sebe.

image
Severina na Eurosongu 2006. godine.
DIMITRIS LEGAKIS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Inače, ova haljina nije bila šivana za Severinu, već je pjevačica došla kod dizajnerice Danijele Car (koja ju je radila za Lineu Exclusive) i rekla joj da joj treba neka haljina.

I zadnja, ali ne manje odlična, bila je haljina Franke Batelić s kojom je nastupila 2018. u Lisabonu u Portugalu. Pjevala je pjesmu "Crazy", no nije uspjela doći do finala.

image
Franka Batelić 2018. na Eurosongu.
VYACHESLAV PROKOFYEV/TASS/PROFIMEDIA

Bez obzira na to, Franka je imala prekrasnu haljinu koju potpisuje modni dvojac Envy Room. Izazovna, a ujedno i romantična, haljina se sjajno uklopila u Frankin stil, a posebno zanimljivu dimenziju dali su joj detalji straga u obliku prozirnih volana.

Linker
14. travanj 2024 17:51