Vladimira Spindler
LU JAKELIĆ

Domaća pjevačica obožava stvari koje su i dvostruko starije od nje: Najdraži komadi su mi bakina suknja i djedova traper jakna

Mladoj kantautorici, koja je nedavno objavila prvi album, najdraže stvari u ormaru su i dvostruko starije od nje: bakina suknja visokog struka i djedova traper jakna.

Premda na pozornici svoje uobičajene odjevne kombinacije "začini" šljokicama ili zanimljivim materijalom, poput tila s cvjetnim uzorkom, pjevačici Lu Jakelić (25) najvažnije je da se u onome što nosi i privatno i poslovno - dobro osjeća. Zato je najčešće možemo vidjeti s crnim šeširom na glavi, koji je postao njezin zaštitni znak, pa ga je nosila i na predstavljanju svojeg prvog albuma "Sve o čemu sam šutjela".

Svoj stil, kaže, zamišlja kao kolekciju koju su zajednički osmislili glazbenik Darko Rundek te holivudske glumice Diane Keaton i Zoey Deschanel, a opisuje ga kao spoj urbanog, otkačenog i vintage stila.

ODJEVNI FAVORITI

Kombinacija u kojoj se najbolje osjećam sastoji se od Zarinih crnih oksfordica robusnih potplata, traperica visokog struka i majice, ili pak haljine s cvjetnim ili točkastim uzorkom. Na to “nabacim” kožnatu ili omiljenu traper jaknu iz second hand dućana iz mojeg rodnog Đurđevca. No koju god odjevnu kombinaciju izabrala, na glavi moram imati šešir, a na ušima naušnice s motivom mjeseca.

18.11.2019
grad zagreb
lu jakelic
 photo : vladimira spindler
Vladimira Spindler

ODRŽIVOST I KREATIVNOST IDEALAN SU SPOJ

Najviše volim istraživati ponudu dućana rabljene robe i butike s vintage odjećom te buvljake poput Hrelića. Ondje kupujem pulovere, haljine i suknje. Rijetko kupujem u high street trgovinama: u proteklih šest godina, koliko živim u Zagrebu, dosadilo mi je gledati trendovske stvari koje se izmjenjuju kao “na traci”. Od takozvane brze mode odvraća me i spoznaja o ekološki neosviještenoj hiperprodukciji, a smatram da je važnije biti kreativan nego se opterećivati modnim imperativima.

IZ MAMINA I BAKINA ORMARA

Ženama u mojoj obitelji zajednička je jednostavnost i prirodnost u izgledu. Doduše, i mama i ja volimo volane, uzorke, romantično-eklektične komade i neobične cipele i šešire, a od bake sam naslijedila sklonost prema suknjama visokog struka. Već dugo nosim jednu njezinu crnu s plavim cvjetovima koja je dvostruko starija od mene.

18.11.2019
grad zagreb
lu jakelic
 photo : vladimira spindler
Vladimira Spindler

PREVELIKA JAKNA

Iako su mi mama i baka vječna inspiracija, najdraži komad pronašla sam u djedovu ormaru, koji je svojedobno u Njemačkoj radio kao radijski voditelj i nastupao kao pjevač šlagera. Riječ je o sjajno uščuvanoj Levi’s traper jakni: malo mi jest prevelika, ali odlično pristaje uz haljine i sve moje kombinacije.

MODNI DODACI

Odabirom nakita svakoj odjevnoj kombinaciji dajem novu dimenziju. Sviđaju mi se modeli koje krase nebeski oblici - naušnice, ogrlice i prstenje s motivom Mjeseca, zvjezdica, planeta, konstelacija. Najdraži mi je prsten s mjesečevim kamenom. Obožavam i sunčane naočale, a najčešće biram mačkaste modele koje pronalazim na zagrebačkim sajmovima - Hreliću i Britancu. Obavezno prije svakog ljeta kupim po jedan par.

Linker
16. travanj 2024 13:58